luni, 20 august 2012

GABON


10000 franci 1971
  
GABON 

Este o republică situată în vestul Africii centrale care şi-a cîştigat independenţa la data de 17 august 1960 faţă de Franţa. În prezent face parte din uniunea statal economică Statele Africii Centrale
Suprafaţa statului este de 267667 km.p., populaţia numără 1,16 milioane de locuitori iar, capitala funcţionează în oraşul Libreville.
Deviza naţională unanim acceptată este:
Unitate, muncă, justiţie.

Stema oficială gaboneză:


Steagul oficial gabonez:

  
Pe aversul bancnotei aplicate aici este reprezentat chipul lui El Hadj Omar Bongo Ondimba, al 2-lea preşedinte al Gabonului, care a trăit în perioada anilor 1935 – 2009 şi a condus statul gabonez în perioada anilor 1967 – 2009.




***

DOUĂ EPIGRAME DIN VIAŢĂ
DE ION MORARU - Galaţi

ROMÂNII ŞI SECETA

De căldură nu le pasă,
Chiar de traiul li-e incert,
Căci şi aşa la ei acasă,
Fac eforturi în …deşert!

DILEMĂ

Spre Parlament mereu cu ochii ţintă,
De-atâţia ani, i s-a albit şi părul,
Nu ştie ce să facă: Să ne mintă
Sau să ne-ascundă iarăşi ...adevărul!


______________xxXxx_____________

CÂTEVA 
INSIGNE MILITARE,
ARMA MARINĂ,
DIN TIMPURI COMUNISTE

Insigna Fregate

Insigna Submarine - clasa a I - a 

Insigna Submarine - clasa a II - a 

Crucişătorul "MUNTENIA" - RSR
Ceausescu i-a zis crucisator usor port-elicopter si l-a botezat Muntenia. Dupa revolutie i s-a spus distrugator mijlociu de lupta si i-au schimbat numele mai intai, doar pentru doua luni, in Timisoara, iar apoi in Marasesti. Acum au venit americanii sa ne spuna ca de fapt e fregata. Este vorba de nava-amiral a Marinei Militare, actuala fregata Marasesti. Cea mai puternica nava de lupta a Romaniei. Este o nava de lupta de conceptie 100% romaneasca. Bastimentul a fost lansat la apa în anul 1985, dar botezul oficial s-a petrecut pe 2 august 1986. De la planuri pana la insasi constructia navei, absolut totul este de conceptie romaneasca. Doar armamentul si o parte din tehnica sunt de provenienta, sau sub licenta, sovietica. Nas i-a fost insusi Ceausescu, dar botezul a fost unul atipic. Dupa spargerea sticlei de sampanie si taierea panglicii, Ceausescu a uitat sa mai inmaneze pavilionul comandantului navei. Mai mult, vaporul, construit in Santierul militar 2 Mai, de la Mangalia, in prezent Daewoo, nu putea sa iasa din santier pe sub podul care leaga Mangalia de comuna 2 Mai din cauza ca era prea inalt. A trebuit sa i se demonteze catargul cu antenele radio. Aproape imediat, fostul crucisator usor port-elicopter a inceput aplicatiile. Era complet armat, cu exceptia lansatoarelor de rachete, care au venit, din URSS, in anul 1988. Mai jos admiri o medalie comunistă dedicată aceleaşi realizări a industrie româneşti comuniste.
Republica Socialistă România
Marina militară
Crucişătorul "MUNTENIA"  

____________ooOoo____________

Campania - cec - Banca celor 2 Sicilii - 2 martie 1841

Câteva vignete de pe bonduri şi certificate americane

con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: