duminică, 12 februarie 2017

ALCANIZ - SPANIA


Mai jos admiri și alte fotografii reprezentând monumente de
cultură și arhitectură din localitatea spaniolă ALCANIZ
provincia TERUEL, comunitatea autonomă ARAGON, câteva
trimiteri poștale ilustrate din vremuri diferite, câteva cupoane 
de raționalizare a bunurilor de larg consum din timpul războiului
civil spaniol, o monedă locală provizorie de carton 
și o marcă poștală reprezentând primăria localității.
Biserica Sfânta Maria
Castelul
Turnul castelului
Monumentul toboșar
Vedere generală cu castelul
Arhitectură locală
Podul Hiero
Trimiteri poștale
Vederi  aeriene
Bancnota locală 10 centimos - Taverna Joaquin Bartoli
Cupon local - 1 castron fasole
Cupon local - 90 grame linte 1937
Cupon local - 2 cepe
Marcă poștală reprezentând primăria localității
Monedă locală provizorie de carton

***

O PASTILĂ DE UMOR
UN DIALOG EPIGRAMATIC
O VORBĂ DE DUH
DE LA UN ÎNAINTAȘ

________________xxx_______________

CÂTEVA 
MATRICI SIGILARE,
O MEDALIE ȘI O INSIGNĂ

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".


INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Matricea sigilară reprezintă obiectul confecţionat din material dur care, care are gravată o reprezentare şi un text ce-l individualizează pe posesor și care servește pentru realizarea amprentei sigilare. Sigiliul este amprenta rămasă pe suportul documentului (în ceară, hârtie, soluţie de aur, tuş sau fum) în urma aplicării unei matrici sigilare. Sigiliul este principalul mijloc de garantare a unor secrete şi de asigurare a autenticităţii unor acte. Sigilile rotunde reprezintă autoritatea unei instituții. Gravarea sigiliilor se poate face în adâncime (incizie), pentru sigilarea în ceară sau cocă, ori în relief (excizie), pentru sigilarea în tuş sau fum. Sigilografia (nume alternativ - sfragistica) a fost fondată în secolul al XVII-lea de Dom Mabillon, părintele erudiției moderne și dezvoltată în secolul al XIX-lea de către Louis-Claude Douët d'Arcq, un mare arhivist și istoric care, împreună cu echipa sa, a scos lucrarea  Collection des sceaux des Archives de l'Empire. Franceză la origine, această disciplină nu a întârziat să se extindă în toată Europa, pretutindeni unde, încă din Evul Mediu, se impunea obiceiul de a valida documentele cu sigiliu. Câmpul sigilar este suprafaţa pe care se gravează reprezentarea grafică și textul unui sigiliu. Exerga este spaţiul de la marginea câmpului sigilar, de obicei cuprins între două sau mai multe cercuri (ce pot fi liniare, şnurate, perlate, etc.), în care se gravează textul matricii sigilare. Este important de reținut a nu se confunda sigilografia cu heraldica. Heraldica este disciplina auxiliară a istoriei care studiază stemele, blazoanele, etc. Aici admiri trei matrici sigilare care au aparținut Ministerului Afacerilor Interne al României, denumire veche Ministerul celor din Întru. 

La Muzeul Naţional al Poliţiei Române din Târgovişte se află o matrice sigilară, iar la Arhivele Naţionale Istorice Centrale din Bucureşti, altele şase, care au aparţinut Departamentului Pricinilor din Lăuntru al Principatului Ţării Româneşti, antecesorul Ministerului de Interne de mai târziu. Matricea de mai sus este confecționată din alamă și gravată în excizie. În centrulu câmpului sigilar al matricii se prezintă în emblemă stema heraldică a Ţării Româneşti – acvila cruciată încoronată, cu capul întors spre aripa dreaptă, aripile deschise, ţinând în gheare spada şi sceptrul, având deasupra o coroană, în stânga o ramură de stejar cu frunze și ghinde (simbolul forței și puterii) iar în dreapta o ramură de laur (simbolul victoriei). Pe marginea mărcii, circular, este aplicată inscripția în litere slavone DEPART.PRICINILOR DIN LĂUNTRU PRINCI.ȚĂRII ROMÂNEȘTI
Matricea sigilară de mai sus este de formă rotundă, are diametrul de 37 milimetri, este confecționată din alamă și gravată în excizie fiind turnată de Ministerul celor din întru. În centrul câmpului sigilar se prezintă acvila cruciată, cu aripile deschise, cu capul întors spre aripa dreaptă, stând pe o făclie aprinsă (simbolizând revoluţia) şi pe o ramură de măslin cu frunze şi fructe (evocând înfrăţirea între toţi cetăţenii ţării), încrucişate, la baza punctului de încrucişare, pe centru, atârnând o balanţă cu talgerele în echilibru (semnificând dreptatea). În exergă, mărginită de un cerc liniar la exterior, este aplicată legenda: *MINISTERVLV QVELLORV DIN ÎNTRV. 

Matricea sigilară de mai sus are forma rotundă cu diametrul de 36 milimetri, este confecționată din alamă și este gravată în excizie, fiind turnată de Ministerul Afacerilor Interne al României. În centrul câmpului sigilar al matricii este reprezentată o acvila cruciată, încoronată cu o coroană închisă, redată din faţă, cu aripile larg deschise şi poziţionate în fascie, capul întors spre aripa stângă, corpul mai alungit, ţinând în gheara dreaptă spada, în stânga sceptrul terminat în cruce latină; dedesubt este gravat anul 1857 dispus deasupra a două ramuri de laur care se întretaie în partea de jos. În exergă, mărginită de un cerc liniar la exterior este aplicată legenda: MINISTERIUL AFACERILOR INTERNE AL ROMÂNIEI. 
Crăciun fericit! România 2004 
S-au dus în grabă și au găsit pe Maria
și pe Iosif și pe Prunc culcat în iesle (Luca 2.16) 
Crăciunul sau Nașterea Domnului este o sărbătoare creștină  celebrată la data de 25 decembrie în calendarul gregorian sau la data de 7 ianuarie în calendarul iulian. În anumite țări, unde creștinii sunt majoritari, Crăciunul este sărbătoare legală, iar serbarea se prelungește și în ziua următoare.  
De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine și o sărbătoare laică, celebrată atât de către creștini cât și de către cei necreștini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moș Crăciun”. 
Moș Crăciun este versiunea mai nouă a Sfântului Nicolae (în engleză: Santa Claus) care și-a făcut apariția în secolul I. Pe atunci el era îmbrăcat în verde. El împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun (24 spre 25 decembrie).  Conform unei legende, tradiția cadourilor în noaptea de 24 decembrie spre 25 decembrie ar proveni de la Martin Luther care ar fi propagat din anul 1535 aceasta datină numită Christkindl ca o alternativă a obiceiului catolic Nikolaustag de pe 6 decembrie. Multă vreme în familiile catolice a fost menținută mai departe tradiția cadourilor de Nikolaus. Scopul lui Martin Luther ar fi fost să trezească interesul copiilor pentru Cristos și să-i îndepărteze astfel de datina catolică a cadourilor de Nikolaus, ea fiind un mod de venerație a catolicilor pentru sfinți, lucru interzis protestanților. 
Conform unei alte legende, Luther ar fi fost profund impresionat de cerul înstelat, lucru pe care nu l-a putut reproduce în cuvinte pentru familia sa, așa că a tăiat un brad, l-a pus în casă și a pus lumânări în el și le-a aprins. Conform legendei, aceasta ar fi originea bradului de crăciun. 
Insigna - Campionattul RSR - Echipe asociații 1957 haltere
(Republica Socialistă România)
Haltere este un sport în care oamenii ridică greutăți mari care sunt formate din discuri de diferite greutăți puse pe capetele unei bare. Bara olimpică standard goală (fără discuri montate) are greutatea de 20 de kg. Este un sport olimpic, dar poate fi practicat și de amatori. Există două stiluri: "smuls" și "aruncat". În trecut mai exista un stil, împinsul, care însă a fost scos dintre stiluri. 
 
Federația Romana de Haltere a fost fondată  la 23 noiembrie 1930, la Oradea. Ea este persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă, neguvernamentală, apolitică și fără scop lucrativ. F.R.H. își desfășoară activitatea sub autoritatea Agenției Naționale pentru Sport. Este afiliată la Federația Internaționala de Haltere din anul 1950 și la Federația Europeană de Haltere din anul 1970 Sus am postat logo-ul Federației române de haltere.

_____________ooOoo____________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
Regele George al VI–lea al Marii Britanii, numele real George Frederick Ernest Albert, a trăit în perioada anilor 1895 - 1952, a condus Regatul Unit al Marii Britanii și statele Commonwealthului britanic în perioada anilor 1936 – 1952.

Detaliu vignetă de pe o bancnotă fantezie
din Slovacia

Câteva vignete de pe acțiuni franceze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 12.02.2017

Niciun comentariu: