marți, 1 noiembrie 2016

TABLETA CU ȘTIRI NECONVENȚIONALE 87


D'ALE POLITICIENILOR NOȘTRI 
sau
CULEGEM CE AM SEMĂNAT

EUGEN NICOLICEA – U.N.P.R.:
 
“Atenţie, că a candidat e cacofonie
şi văd că candidezi cu gura plină.”

TRAIAN BĂSESCU – P.M.P.:
 
„Preşedinţii se pricep mai bine
la economie decât avocaţii.
Continuaţi să bateţi câmpii pentru că
pe români i-aţi prostit cu televizorul.”

IOANA PETRESCU – P.S.D.:
 
"E îmbucurător că oamenii mănâncă pâine şi
foarte mulți oameni săraci consumă acest aliment".

***

O PASTILĂ DE UMOR
UN DIALOG EPIGRAMATIC
O VORBĂ DE DUH
DE LA UN ÎNAINTAȘ

__________xxx_________

O MEDALIE
ȘI CÂTEVA INSIGNE
DIN JUDEȚUL SUCEAVA

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.
Insigna - Mihai Eminescu 
160 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
Ce-ți doresc eu ție dulce Românie
1850 - 15 ianuarie - 2010 Suceava
Insignă realizată de numismatul Stelian Brânzei - Botoșani
Mihai Eminescu (nume real Mihail Eminovici) (născut 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti, judeţul Botoşani şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. 
Insigna - Mihai Eminescu 
160 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
Ce-ți doresc eu ție dulce Românie
1850 - 15 ianuarie - 2010 Suceava
Insignă realizată de numismatul Stelian Brânzei - Botoșani
Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în data de 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu – Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.
Concursul  muzical Ciprian Porumbescu - Suceava 1983 
Concursul  muzical Ciprian Porumbescu - Suceava 1989 
Ciprian Porumbescu, nume la nastere Ciprian Golembiovski (nascut la data de 14 octombrie 1853 in localitatea Sipotele Sucevei, Bucovina si decedat la data de 6 iunie 1883 la Stupca, azi Ciprian Porumbescu, judetul Suceava) a fost un compozitor român. Ciprian Porumbescu a fost fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu. Născut Iraclie Golembiovski (Golemb, Galamb=porumbei), acesta din urmă își schimbă numele de familie în Porumbescu în anul 1881. 
Insigna - Gura Humorului 500 ani 1490 - 1990
Gura Humorului  este un oraș din județul Suceava, în nord-estul României. Localitatea este situată în regiunea istorică Bucovina de sud. La recensământul din anul 2011, localitatea avea o populație de 12729 locuitori, fiind al șaptelea centru urban ca mărime al județului. În anul 2005 Gura Humorului a devenit stațiune turistică. Mănăstirea Voroneț,monument istoric ce datează din 1488, se află pe teritoriul orașului. Sus am postat stema actuală a orașului și o poză reprezentând Primăria localității.
Expoziția filatelică - Dorohoi 15 - 22.12.1988
Calea ferată Dorohoi - Leorda 100 ani 1888 - 1988  
Dorohoi este un municipiu din nord-vestul județului Botoșani, regiunea istorică  Moldova. Acesta se află pe malul râului Jijia la 36 kilometri depărtare de municipiul Botoșani. Orașul numără aproximativ 24000 de locuitori. Prima mențiune documentară datează din 6 octombrie 1407. Atunci boierii moldoveni reînnoiesc în orașul Liov omagiul prestat de Alexandru cel Bun regelui Poloniei. La 8 octombrie 1408, Dorohoiul este menționat ca punct vamal pentru negustorii care exportau cai la Camenița. Mai sus am postat stema actuală a municipiului și două fotografii cu clădirea Primăriei și Gara din localitate.
Leorda este o comună din județul Botoșani compusă din satele Belcea, Costinești, Dolina, Mitoc și Leorda (reședința) care numără aproximativ 2200 de locuitori din care 96,4% români și restul necunoscută. Din punct de vedere confesional comuna e compusă din ortodocși – 92,61%, penticostali – 3,66% și restul nedeclarată.
Insigna - CSM Suceava (Clubul sportiv muncitoresc)
Clubul Sportiv Municipal Suceava (C.S.M.) s-a înființat în anul 1972, inițial cu următoarele secții sportive; atletism, fotbal, rugby și volei. Ulterior, în anul 1976 s-au adăugat secțiile de lupte greco-romane, hochei pe gheață, în 1978 patinaj viteză, în 1979 handbal, în 1981 înot, în 1990 baseball și canotaj. Rezultatele bune nu au întârziat să apară, chiar din primul an de la înființare prin promovarea echipei de rugby în divizia A, dar și prin alți sportivi ai altor secții cum ar fi; atletism, lupte, greco-romane, fotbal, înot, canotaj și tir cu arcul. Beneficiind de o baza larga de selecție, de antrenori valoroși precum și de un management eficient C.S.M. Suceava ajunge unul din cele mai importante cluburi sportive din Romania cucerind prin sportivii săi peste 100 de medalii internaționale și alte multe medalii naționale. Sus am postat două logo-uri ale C.S.M. Suceava.
Suceava este un municipiu, reședința și totodată cel mai mare oraș al județului Suceava, România. Municipiul Suceava se numără printre cele mai vechi și mai importante așezări ale țării. Timp de două veacuri a fost capitală a principatului Moldova, iar între anii 1775 - 1918 a fost un oraș din Imperiul Austriac (pământurile coroanei Regatul Galiției și Lodomeriei și Ducatul Bucovinei). Teritoriul orașului Suceava și împrejurimile sale au fost locuite, așa cum atestă cercetările arheologice, din timpuri străvechi, începând chiar din paleolitic. În secolele II–III exista aici o așezare a dacilor liberi, descoperirile arheologice relevând și puternice influențe romane. În epoca migrației și în secolele următoare populația autohtonă a continuat să viețuiască pe aceste meleaguri, iar în secolul al XIV-lea, în anul 1388 Suceava este menționată drept capitală a Moldovei. În prezent orașul are o populație de aproximativ 86000 de locuitori. Deasupra am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Suceava, iar dedesubt pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură, din perioade diferite din municipiul Suceava. 
Muzeul satului bucovinean
Palatul de justiție
Prefectura
Biblioteca Bucovinei I.G.Sbiera
 Casa polonă
Gara Ițcani (Suceava Nord)
Turnul vechii mitropolii
Casa de cultură
Primăria
Cetatea de scaun
Muzeul Bucovinei
Liceul Ștefan cel Mare
Muzeul de științele naturii
Biserica Mirăuți
Biserica Sfântul Dimitrie
Biserica Sfântul Ioan cel Nou
Hanul domnesc

Suceava este un județ în nordul extrem al provinciei istorice Moldova, din România, la frontiera cu Ucraina. Capitala județului este orașul cu același nume. Județul se întinde pe o suprafață de 8553 kilometri pătrați și numără aproximativ 615000 de locuitori. Ca subunități administrative județul este compus din; 5 municipii - Suceava, Fălticeni, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, 11 orașe - Gura Humorului, Siret, Solca, Dolhasca, Frasin, Liteni, Milișăuți, Salcea, Broșteni, Cajvana, Vicovu de Sus și 97 de comune. Deasupra am postat harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Suceava, iar dedesubt câteva fotografii ale unor monumente de cultură și arhitectură din vremuri diferite, din județul Suceava, precum și alte locuri frumoase de vizitat în acest județ.  
Biserica ortodoxă - Cârlibaba veche 
Biserica romano-catolică - Cârlibaba nouă
Cazarma Regimentului 114 Infanterie - Rădăuți
Mănăstirea Sfântul Nicolae (Bogdana) - Rădăuți
Mănăstirea Humorului
Strada principală - Pojorâta
Primăria Burdujeni
Hotelul și Halta - Dorna Cândrenilor 
Oficiul poștal - Rădăuți
Fabrica de bere - Rădăuți
Palatul județean - Fălticeni
Școala normală de învățători - Fălticeni
Mănăstirea Voroneț - Gura Humorului
Primăria - Câmpulung Moldovenesc
Pietrele doamnei (Rarău) - Câmpulung Moldovenesc
Liceul Dragoș Vodă - Câmpulung Moldovenesc
Mănăstirea Putna
Gimnaziul Eudoxiu Hurmuzachi - Rădăuți
Biserica Hagiulgadar (Hagigadar) - satul Bulai
Mănăstirea Bogdana - Rădăuți
Izvorul Santinela - Vatra Dornei
Gara Dorohoi
Muzeul de artă Ion Irimescu - Fălticeni
Muzeul memorial Ciprian Porumbescu - Stupca
 Biserica Grădini - Fălticeni
Gara Burdujeni
Hotelul Bucovina - Gura Humorului 
Casa memorială Nicolae Labiș - Mălini
Salina Cacica
Chilia lui Daniil Sihastru - valea râului Vițău
Mănăstirea Sucevița
Primăria Fălticeni
 Gara - Vatra Dornei
Mănăstirea Dragomirna - Mitocul Dragomirnei
Mănăstirea Moldovița - Vatra Moldoviței
Mănăstirea Humor - satul Mănăstirea Humorului
Cabana Giumalău
Pietrele vulcanice 12 Apostoli
Muzeul apelor Mihai Băcescu - Fălticeni
Mănăstirea Probota
Vedere - Siret
Strada centrală - Solca
Vila Dr.Culacov - Solca
Cazinoul - Vatra Dornei
Hotelul Gării - Vatra Dornei
Mănăstirea Zamca
Templul mare - Rădăuți

_________ooOoo_________

PERSONALITĂȚI POLITICE 
PE BANCNOTELE LUMII
Heinrich Friedrich Karl (baron von Stein) a fost un om de stat și militar reformator prusac, care s-a născut la data 25 octombrie 1757 și a decedat la data de 29 iunie 1831.

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană
de dinainte de proclamarea independenței SUA 

Câteva vignete de pe acțiuni franceze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 01.11.2016

Niciun comentariu: