marți, 1 noiembrie 2016

MONEDE KUNA CROATE DE COLECȚIE - 1


1.  Moneda de colecție de mai jos a fost emisă pentru a celebra regiunea croată dunăreană. Pe avers moneda prezintă înscrisul REPUBLIKA HRVATSKA (Republica Croația) și valoarea 25 kuna, iar reversul o hartă a regiunii dunărene și înscrisurile: HRVATSKO PODUNAVLJE (regiunea dunăreană), 1997 și MD (inițialele gravorului). Moneda are următoarele caracteristici tehnice: valoarea - 25 kuna, data emiterii – 28 mai 1997, diametrul 32 milimetri, greutatea – 12,75 grame, grosimea – 2,2 milimetri, forma – dodecagonală, materialul – aliaj cupru nichel, calitatea – BU, gravorul - Damir Mataušić și tirajul 300000 exemplare.

Strategia Dunării reprezintă o iniţiativă politică a României şi Austriei, la care participă paisprezece state: nouă state membre UE (Austria şi România - state iniţiatoare, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania – la nivel federal şi landurile Bavaria şi Baden Württemberg, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi cinci state ne-membre UE (Serbia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, R. Moldova şi Ucraina). Strategia Dunării cuprinde zona definită de bazinul fluvial al Dunării. Această strategie privește paisprezece state, dintre care 9 nouă state membre ale Uniunii Europene și cinci state ne-membre ale UE, cu o populație totală de 100 de milioane de locuitori. Nu toată suprafața acestor state este inclusă în strategia dunăreană ci doar zonele limitrofe fluviului. Așa se face că în aceste state sunt doar niște zone (regiuni) incluse în programul UE de dezvoltare  specială și accelerată.

 

2.  Moneda de colecție de mai jos a fost emisă pentru a celebra prima ediție a Congresului croat Esperanto. Pe avers moneda prezintă înscrisul REPUBLIKA HRVATSKA (Republica Croația) și valoarea 25 kuna, iar reversul un înscris în limba croată ce se traduce – prima ediție a congresului croat esperanto, o literă mare O și niște romburi, din care unele netede iar altele cu striațiuni. Moneda are următoarele caracteristici tehnice: valoarea - 25 kuna, data emiterii – 24 iunie 1997, diametrul 32 milimetri, greutatea – 12,75 grame, grosimea – 2,2 milimetri, forma – dodecagonală, materialul – aliaj cupru nichel, calitatea – BU, gravorul - Damir Mataušić și tirajul 300000 exemplare.

Esperanto (cel care speră) este cea mai răspândită dintre limbile artificiale. Limba a fost lansată în anul 1887 de către Ludovic Lazar Zamenhof, după mai bine de 10 ani de muncă, pentru a servi ca limbă internațională auxiliară, o a doua limbă pentru fiecare. Numărul vorbitorilor de esperanto este greu de stabilit. În funcție de sursă, se menționează între o jumătate de milion și câteva milioane. 
Primul dicționar de esperanto pentru vorbitorii de limba română a apărut în anul 1889. Este menționată în "Cartea recordurilor ca fiind singura limbă fără verbe neregulate. În plus, are o scriere pur fonetică: fiecărei litere îi corespunde un singur sunet, și pentru fiecare sunet există o singură literă. Sus am postat steagul vorbitorilor de esperanrto.

 

3.  Moneda de colecție de mai sus a fost emisă pentru a celebra trecerea a cinci ani de admiterea statului croat în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Pe avers moneda prezintă înscrisul REPUBLIKA HRVATSKA (Republica Croația) și valoarea 25 kuna, iar reversul un înscris ce poate fi tradus Republica Croația în ONU – 22 mai 1992, anul 1997 și logoul ONU. Moneda are următoarele caracteristici tehnice: valoarea - 25 kuna, data emiterii – 27 octombrie 1997, diametrul 32 milimetri, greutatea – 12,75 grame, grosimea – 2,2 milimetri, forma – dodecagonală (poligon regulat cu 12 laturi), materialul – aliaj cupru nichel, calitatea – BU, gravorul - Damir Mataušić și tirajul 300000 exemplare.

Republica Croația este un stat european, situat în Peninsula Balcanică, pe malul Mării Adriatice, care la data de 25 iunie 1991 și-a declarat independența față de statul multietnic Republica Socialistă Federativă Iugoslavia. 
Cu capitala la Zagreb, statul croat numără aproximativ 4,5 milioane de locuitori și se întinde pe o suprafață de 56542 kilometri pătrați. Croația este stat membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, Organizația Națiunilor Unite, Consiliul Europei, NATO, Organizația Mondială a Comerțului, CEFTA și membru fondator al Uniunii pentru Mediterana.

***

UN DIALOG EPIGRAMATIC
O PASTILĂ DE UMOR
O VORBĂ DE DUH
DE LA UN ÎNAINTAȘ

___________xxx__________

O INSIGNĂ, O PLACHETĂ, 
ȘI CÂTEVA MĂRTURII 
DE BOTEZ ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  
Insigna - Dimitrie Cantemir - Universitatea Creștină
Dimitrie Cantemir (născut 26 octombrie 1673 şi decedat 21 august 1723) a fost domn al Moldovei (martie - aprilie 1639 şi 1710 - 1711), autor, cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, compozitor, om politic şi scriitor moldovean. S-a născut într-o familie nobilă, în localitatea Silişteni, comuna Fălciu, azi comuna Dimitrie Cantemir din judeţul Vaslui. Turcii l-au înscăunat pe Dimitrie Cantemir la Iaşi în 1710, având încredere în el, dar noul domn-cărturar a încheiat la Luţk, în Rusia, la 2/13 aprilie 1711 un tratat secret de alianţă cu Petru cel Mare, în speranţa eliberării ţării de sub dominaţia turcă şi precizând integritatea graniţelor şi faptul că ele vor fi apărate de armata Moldovei. În politica externă s-a orientat spre Rusia ca entitate ortodoxă, opusă Islamului. A fost un adept al domniei autoritare, adversar al atotputernicei mari boierimi şi a fost împotriva transformării ţăranilor liberi în şerbi. După numai un an de domnie (1710-1711), s-a alăturat lui Petru cel Mare în războiul ruso-turc, dar n-a plasat Moldova sub suzeranitate rusească. După ce creştinii au fost înfrânţi de turci la Stănileşti, pe Prut, neputându-se întoarce în Moldova, a emigrat în Rusia, unde a rămas cu familia sa. A devenit consilier intim al lui Petru I (după ce a fost ajutat de ambasadorii Olandei şi Franţei la Înalta Poartă) şi a desfăşurat o activitate ştiinţifică rodnică. Lângă Harkov i s-a acordat un domeniu feudal şi a fost investit cu titlul de Principe Serenissim al Rusiei la 1 august 1711. A contribuit la cartografierea Rusiei şi a lucrat în sistem Mercator. Colecţia sa de hărţi, scrise în latină, se află în Arhiva Cabinetului lui Petru cel Mare de la Petersburg. A scris Hronicul vechimei romano-moldo-vlahilor, susţinând latinitatea limbii şi a poporului format pe teritoriul vechii Dacii, inclusiv faptul că limba româna are patru dialecte. Această lucrare a devenit o referinţă fundamentală pentru corifeii Şcolii Ardelene. A fost primul român ales membru al Academiei din Berlin în  1714. În opera lui Cantemir, influenţată de umanismul renaşterii şi de gândirea înaintată din Rusia, s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltarea social-istorică a Moldovei de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea. Este considerat până astăzi unul dintre marii umanişti ai Europei. Ca membru al Academiei din Berlin a corespondat cu Leibniz, încercând să stabilească principiile fondării unei Academii Ruse. A murit în refugiu, după campania lui Petru cel Mare la Marea Caspică, în zona Derbent 1723 şi a fost înmormântat în Rusia, la Dimitrovka, în biserica Sf. Nicolae, construită după planurile sale. Actualmente, osemintele sale se odihnesc în Biserica Trei Ierarhi din Iaşi, repatriate graţie lui Nicolae Iorga, în anul 1935.
Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir este o instiuție  particulară de învățământ superior acreditată prin Legea 238 din 23 aprilie 2002, integrată în sistemul național de învățământ superior cu secții în mai multe orașe ale țării. În anul 2011 Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir a fost evaluată oficial drept „universitate centrată pe educație”, a treia și cea din urmă categorie de universități românești în privința calității educaționale. Sediul central al instituției de învățământ este în București, pe Splaiul Unirii, nr. 176.
Placheta - Mihai Eminescu
Icoana stelei ce-a murit 
Încet pe cer se suie;....... 
"Mihai Eminescu a rămas veșnic 
în inimile și sufletele națiunii române"
Ioan Dogaru - 15 01.2000 - Donație - Colonel Ioan Dogaru 
Mihai Eminescu (nume real Mihail Eminovici) (născut 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti, judeţul Botoşani şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literature română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în data de 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu – Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române. 
 
Mărturie de botez - Ecaterina P. Popp - născută 1909
Mărturiile de botez (în special cele vechi) sunt piese metalice de forma unor monede, medalii, sau jetoane care se confer copilului și nașilor săi de botez, însemn de respect și amintire.Adesori acestea sunt confecționate din argint și au forme diferite (în general rotunde, dar si ovale sau chiar poligonale). 
Mărturie de botez - Ivonne D. Eustațiu - născută 1908
Mai întotdeauna pe aceste piese este consemnat numele copilului botezat, al nașilor săi de botez, dar și data nașterii și botezului copilului. Adeseori pe mărturiile de botez se gravează și unele imagini (chipul unui bebeluș dezbrăcat, un preot care scufundă bebelușul în scăldătoare sau un porumbel (reprezentând sfântul duh) care se coboară asupra scăldătorii în care este scufundat (botezat) copilul.
 
Insigna - Spartachiada sindicală (gimnastică)
Spartachiada a fost o manifestare sportivă de masă, organizată din iniţiativa Partidului Comunist Român, parte a programului politic de formare a "omului nou", pentru a pregăti cetăţenii României pentru muncă şi apărare. Spartachiada ca şi Voinţiada au precedat marea competiţie sportivă naţională Daciada, de mai târziu.   
Uniunea Generală a Sin­dicatelor din România (U.G.S.R). a fost un sindicat din perioada comunistă în România, care a avut 7,5 milioane de membri și a fost desființat la data de 25 decembrie 1990. Sindicatul a fost înființat la data de 11 iunie 1945, ca unic sindicat din România, sub numele de Confederația Generală a Muncii, moștenind întregul patrimoniu al sindicatelor din perioada precedentă. Din 1966 se numește Uniunea Generală a Sindicatelor din România (U.G.S.R.). Sus am postat logo-ul U.G.S.R.. Toți membrii sindicatului dețineau un carnet de membru.
Orga­nul de presă al U.G.S.R. a fost publicația „Munca”. 
U.G.S.R. a fost reînființat la data de 9 februarie 2010 și a fost recunoscut ulterior de instanță care a dispus înregistrarea organizației în Registrul Special al Tribunalului București la data de 12 aprilie 2010. 
PNL (Partidul Național Liberal)
Primul vot uninominal - Votul liberal - 30 noiembrie 2008
Cristian Banu - Senat - Colegiul 10 
Pentru siguranța ta - La dispoziția ta
Partidul Național Liberal (PNL) este unul din principalele partide politice din România, cu rol însemnat în modernizarea țării. A fost înființat sub acest nume în data de 24 mai 1875. Din cele 87 de cabinete ale României, 30 au fost conduse de premieri liberali. Ideologia politică a partidului este liberalismul, poziţia politică - centru dreapta, culori - galben şi albastru, sloganul politic - "Prin noi înşine". PNL face parte din grupul politic europarlamentar - Partidul European Liberal Democrat şi Reformist. Sus am postat două semne electorale ale PNL din decursul vremii.   

___________ooOoo__________

OAMENI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
François-René de Chateaubriand a fost un politician, diplomat și scriitor francez, care s-a născut la data de 4 septembrie 1768 și a decedat la data de 4 iulie 1848. Este considerat fondatorul romantismului în literatura franceză. Principala sa lucrare este "Geniul creștinismului sau Frumusețea religiei creștine" (1802), publicată ulterior în numeroase ediții. A fost ales membru al Academiei Franceze în anul 1811.

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană
de dinaintea proclamării independenței SUA 

Câteva ornamente decorative periferice
de pe acțiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 01.11.2016

Niciun comentariu: