luni, 31 octombrie 2016

NEPAL


1 re 1972 
NEPAL 
Este un regat situat în sudul Asiei,
în masivul Himalaya,
între marele state India, la sud, și China, la nord.
Acest stat are capitala la Katmandu,
numără aproximativ 27,15 milioane de locuitori
și se întinde pe o suprafață de 147181 kilometri pătrați.
Statul Nepal și-a câștigat independența în anul 1768
și are următoarea deviză națională unanim acceptată:
Patria ne este chiar mai presus decât cerul”. 
Stema oficială actuală:
 
Vechea stemă oficială: 
 
Steagul oficial adoptat la 12 decembrie 1962:
Alte steaguri oficiale de-a lungul timpului:
1847 – 1923 Rege
1847 – 1923 Prim-ministru
1923 - 1962
 Pe reversul monedei postate aici se regăsesc 
chipul lui Mahendra Bir Bikram și o poză reprezentând Templul Mahabodhi.
 Mahendra Bir Bikram, rege, a trăit în perioada anilor 1920 – 1972, 
a condus în perioada anilor 1955 – 1972.
 
 Templul Mahabodhi (sanskrit: maha = mare, bodhi = luminarea / deșteptarea)  este un templu budist situat în localitatea indiană Bodh Gaya, din statul federal Bihar. Templul este o clădire de cărămidă construit în secolele I – III D.Hr., 
pe locul unui templu și mai vechi. 
Fațada sa are șapte trepte ornate cu statui de-a lui Budha. 
În interiorul templului se află o statuie aurită a lui Budha 
meditând și numeroase alte monumente budiste.
Mai jos admiri alte inconfundabile monumente de cultură și arhitectură din capitala statului - Katmandu - și câteva piese de medalistică și numismatică nepaleză: 
Televiziunea națională
Palatul Muzeu Narayanhiti
Monumentul Boudhanath
Palatul regal
Templul Taleju Bhawani
Universitatea Tribhuwan
Insignă nepaleză
Medalie nepaleză
Jeton nepalez
Monedă nepaleză

***

O PASTILĂ DE UMOR
O VORBĂ DE DUH
DE LA UN ÎNAINTAȘ
UN DIALOG EPIGRAMATIC

__________xxx_________

CÂTEVA INSIGNE
DIN REPUBLICA MOLDOVA

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

Confederația națională a sindicatelor din Moldova
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este un centru sindical naţional-interramural de tip confederativ, care întruneşte pe principii benevole centre sindicale naţional-ramurale şi este independentă faţă de autorităţile publice, de partide şi alte organizaţii social-politice, de asociaţii ale patronatelor şi faţă de organizaţiile obşteşti, nu este supusă controlului lor şi nu li se subordonează. Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova este constituită din 26 de centre sindicale naţional-ramurale, care întrunesc circa 420 mii membri de sindicat. Printre ei sunt angajaţi din învăţămînt şi ştiinţă, agricultură şi alimentaţie, deservirea socială şi producerea de mărfuri, comunicaţii, construcţii, industria uşoară, cooperaţia de consum, comerţ şi antreprenoriat, industria chimică şi resursele energetice, oameni de cultură, colaboratori din sistemul MAI, instituţiile de stat şi alte ramuri. Din februarie 2010, CNSM a devenit membră a Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, care întruneşte în rîndurile sale 333 centre sindicale naţionale din 162 de ţări şi regiuni, cu un total de 180 milioane de membri. Principiile fundamentale pe care le apără şi promovează Confederaţia sunt democraţia, libertatea, solidaritatea, transparenţa, egalitatea în drepturi şi în şanse.
Ion Creangă 150 ani
Ion Creangă a fost un important scriitor român, care s-a născut la data de 1 martie 1837 la Humulești și a decedat la data de 31 decembrie 1189 la Iași. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveştilor şi povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie. A fost bun prieten cu poetul naţional al neamului românesc – Mihai Eminescu. Trupul lui Creangă odihneşte în cimitirul Eternitatea din Iaşi.
Turneul internațional de handbal - Chișinău '90
Handbalul este un sport de echipă care se joacă cu o minge. Meciul are loc între două echipe a 7 jucători (6 jucători de câmp și un portar) pe durata a două reprize a câte 30 de minute. Scopul jocului este de a marca cât mai multe goluri în poarta echipei adversare. Echipa care a marcat mai multe goluri câștigă meciul.
Insigna - Sărbătoarea cărții
Nu am găsit nici un fel de informații despre această insignă sau sărbătoare din Republica Moldova. Se deduce că este vorba despre o manifestare culturală de durată mai scurtă sau mai lungă de timp, dedicată cărții.     
Insigna - Chișinău
Chișinău este capitala, cel mai mare oraș și centrul administrativ-teritorial, economic, științific și cultural al Republicii Moldova. Orașul este atestat documentar din anul 1436 iar astăzi numără aproximativ 678000 de locuitori. Prezint aici câteva repere calendaristice în devenirea istorică a acestui oraș și al Moldovei. Începând cu anul 1241 teritoriul este călcat sistematic de invaziile hoardelor tătare. Istorii consemnează că Principatul Moldovei, ca stat, s-a format în jumătatea a doua a secolului  al XIV-lea, în teritoriul general cuprins între Munții Carpați, Dunăre, Marea Neagră și Nistru. În anul 1812 teritoriul dintre Prut și Nistru (Basarabia) este anexat de către imperiul țarist rus. Pentru a îndepărta Rusia de la gurile Dunării, marile puteri europene, prin Tratatul de la Paris din anul 1856, în urma războiului Crimeii, retrocedează Principatului Moldovei, județele Ismail, Cahul și Bolgrad din partea de sud. În anul 1859 are loc Unirea Principatelor Moldova și Țara românească sub domnia unică a lui Alexandru Ioan Cuza. În urma unor negocieri internaționale, în 1878, cele trei județe sudice ale Basarabiei revin Rusiei, ca troc pentru acceptarea alipirii Dobrogei la România și recunoașterea independenței naționale a României. În anul 1917 Basarabia își declară pentru prima dată independența sub numele Republica Democrată Moldovenească, iar în anul 1918 se unește cu Regatul României. Anul 1945, terminarea celui de-al doilea război mondial, marchează, încorporarea Basarabiei la Rusia, ca republică autonomă , sub numele Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, iar în data de 27 august 1991 teritoriul dintre Prut și Nistru își proclamă pentru a doua oară independența, ca stat, sub numele Republica Moldova. Din această prezentare succintă reiese că teritoriul de astăzi al Republicii Moldova a fost independent între anii 1917 – 1918 și 1991 – prezent, a fost sub administrație rusă între anii 1812 – 1917 și 1945 – 1991, iar în rest a aparținut Principatului Moldovei și României. Sus am postat stema orașului Chișinău, iar mai jos am postat câteva fotografii reprezentând inconfundabile monumente de cultură și arhitectură din același oraș. 
Statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt
Castelul de apă
Aeroportul
Gara
Palatul național
Academia de științe
Autogara nord
Catedrala mitropolitană
Bulevardul Dacia
Bulevardul Ștefan cel Mare 
Fântâna din parcul central

___________ooOoo__________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
Jesus Reynaldo "Rey" Bondoc Aquino este un om politic filipinez care s-a născut la data de 31 octombrie 1954.
Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană 
de dinaintea proclamării independenței SUA

Câteva vignete de pe acțiuni poloneze 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 31.10.2016

Niciun comentariu: