joi, 27 octombrie 2016

BELOEIL - BELGIA


Mai jos am postat și alte poze reprezentând monumente de cultură 
și arhitectură precum și câteva trimiteri poștale ilustrate din vremuri
diferite din localitatea belgiană BELOEIL, provincia HAINAUT,
regiunea VALONIA. 
Biserica
Gara și strada Mons
Gara
Grădina Hotelului ducelui de Brabant
Intrarea în parcul castelului
Lacul cu terasa castelului
Podul de acces la castel
Castelul
Curtea de onoare a castelului
Bazinul cu pești roșii
Bazinul de înot la femeilor
Statuia zeiței Diana a vânătorii 
Statuia mareșalului Ligne
Piața
Serele castelului
Trimiteri poștale

***

O PASTILĂ DE UMOR
UN DIALOG EPIGRAMATIC
O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI

__________xxx__________

O MEDALIE, O PLACHETĂ
ȘI CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  
ACR - Automobil clubul român 1904 - 1974
Mai jos prezint câteva file din istoria veche a Automobil Clubului Roman (A.C.R.), fost Automobil Clubul Regal Roman (A.C.R.R.) 1904 – 2014.
5 aprilie 1904. În salonul de onoare al Hotelului Boulevard din Bucureşti (clădire existentă şi în prezent), un grup de automobilişti, constituiţi în Adunarea Generală, a hotarât şi a semnat actul de înfiinţare a primei asociaţii a automobiliştilor din ţara noastră: Automobil Club Român. Automobil Club Român se înscrie, astfel, în primele 10 cluburi centenare din Europa şi în primele 14 cluburi centenare din întreaga lume.
Septembrie 1904. Are loc prima cursă de automobile din România organizată de ACR pe traseul Bucureşti – Giurgiu – Bucureşti (120 km). România a fost printre primele 6 ţări din lume care au organizat concursuri auto, după Franţa, SUA, Germania, Italia şi Austria. 
8 decembrie 1905ACR a fost primit ca membru al Asociaţiei Internaţionale a Automobil Cluburilor Recunoscute de la Paris, devenită ulterior Federaţia Internaţională a Automobilului (FIA). 
1914. Automobil Club Român îşi schimbă statutul în Automobil Club Regal Român (ACRR), iar timp de 33 de ani Regii României au deţinut funcţia de preşedinţi de onoare ai ACRR. 
15 ianuarie 1921. Adunarea Generală a ACRR introduce un nou capitol în Statut (capitolul 6) privind autorizarea cluburilor regionale. Primul club regional a fost înfiinţat la 8 septembrie 1921, la Cluj. Printre membrii lui de onoare s-a numărat Octavian Goga. 
1925. ACRR s-a afiliat la Consiliul Central al Turismului Internaţional, cu sediul la Paris.
1926. Alexandru Berlescu realizează, în premieră, înconjurul României pe un Oldsmobile, parcurgând 2447 km în 50 de ore. Are loc, de asemenea, în România, prima cursă Bucureşti – Paris şi retur, fără oprire, performanţă realizată de Henry Manu, însoţit de N. Constantinescu, pe o maşină Buick. 
1927. Este înfiinţat Automobil Club Regional Moldova de Sus, Cernăuţi, potrivit Statutului ACRR. 
1929. Automobil Club Regal Român devine membru fondator al Cercului de sporturi Băneasa (Country Club), cu denumirea actuală de Clubul Diplomatic Bucureşti. 
1936. Petre Cristea şi Ion Zamfirescu (însoţiţi de Gogu Constantinescu) câştigă Raliul Monte Carlo, pe un Ford V8, performanţă considerată ca fiind cea mai mare victorie a automobilismului românesc. 
1 ianuarie 1948. Automobil Club Regal Român primeşte denumirea de Automobil Clubul Republicii Populare Române (ACRPR), cu sediul în B-dul 6 Martie nr. 5, fiind unicul club naţional recunoscut oficial. 
1953. Este organizată Competiţia automobilistică Marele premiu al RPR şi Circuitul CFR pe parcelarea Floreasca din Bucureşti. 
1958. Urmare a transformărilor politice din România, desfiinţarea Regatului, la iniţiativa unui grup de automobilişti, ACRPR a fost reorganizat într-o nouă concepţie, sub denumirea de Asociaţia Automobiliştilor din România (AAR). 
1964. Are loc prima ediţie a Raliului Dunării – Castrol care avea startul la Viena şi sosirea la Braşov. 
1967. Are loc prima ediţie a Raliului României. Un comitet de iniţiativă a depus diligenţele necesare pentru transformarea AAR în Automobil Clubul Român. La împlinirea a 63 de ani de existenţă, asociaţia automobiliştilor din România revenea, astfel, la numele ei iniţial – Automobil Clubul Român. 
18 octombrie 1967. ACR se mută în noul său sediu situat în Str. Nikos Beloiannis nr. 27, astăzi Str. Take Ionescu nr. 27. 
17 mai 1974. Se înfiinţează Federaţia Română de Automobilism şi Karting (ACR – FRAK). 
Schiul este un sport de iarnă care constă în coborârea unor pante înzăpezite pe schiuri prinse de ghetele echipamentului individual. El cuprinde mai multe discipline sportive din care amintesc; schi fond, schi alpin, slalom, sărituri cu schiurile etc. 
General de flotilă aeriană Aurel R. Răican 1925 - 2001
50 ani - Maiorul aviator Răican R. Aurel pilotul român care
primul a zburat pe un avion de vânătoare reactiv la 26 iunie 1951
Ad perpetuam rei memoriam (Spre aducere aminte continuă)
Aurel R. Răican a fost ofițer un de aviație în armata României ce s-a născut în anul 1925 și a decedat în anul 2001. În momentul decesului avea gradul militar de general de flotilă aeriană. Numele său este legat de realizarea performanței de a fi primul ofițer român care a zburat un avion cu reacție în simplă comandă din tipul IAK -23. 
Evenimentul a avut loc pe aeroportul Regimentului 14 Aviație din localitatea brăileană Ianca (index unitate 01918), al cărui comandant era, în data de 26 iunie 1951, acesta durând 11 minute. Pentru realizarea acestei isprăvi pilotul a fost avansat la gradul următor și a primit cadou un stilet aurit, pe care a fost gravat textul: “Maiorului Răican Aurel, pilotul român care, primul, a zburat pe un avion de vânătoare reactiv”.
Insigna - Batalionul 30 Vânători de munte
30 ani 1969 - 1999
Batalionul 30 Vânători de Munte este dislocat în garnizoana Câmpulung Muscel din județul Argeș, poartă numele Dragoslavele” și este subordonat Brigăzii 4 Vânători de Munte Posada” din Curtea de Argeș și aceasta din urmă subordonată marii unități Divizia 1 Infanterie. Baza legală a înființării acestei unități militare o constituie Hotărârea Consiliului de Miniștri nr.2776 din data de 18 decembrie 1968 și Ordinul Ministrului Forțelor Armate nr.M 20 din 16 aprilie 1969. 
Insigna - Batalionul 30 Vânători de munte
În această unitate militară a lucrat eroul sublocotenent post mortem Alexandrescu Traian Dragoș, căzut la datorie în teatrul de operaţii Afganistan. De-a lungul anilor, unitatea de vânători de munte a dovedit că este o înaltă şcoală de pregătire militară, de călire fizică şi psihică pentru militarii din trupele cu această specialitate, astfel că, militarii care se instruiesc în această unitate de elită pot face faţă oricăror solicitări şi pot îndeplini misiuni dintre cele mai complexe, fapt ce s-a demonstrat şi prin participarea unităţii la misiunile din teatrul de operaţii din Kosovo şi Afganistan, făcând cinste armatei române şi ţării noastre, fiind adevăraţi ambasadori ai României în lume. 
Placheta - 25 ani 1972 - 1997
Despre placheta aniversară de mai sus nu am reușit vreo informație edificatoare. Dacă cineva ar putea să mă ajute i-aș fi sincer recunoscător. Oricum se deduce că este vorba despre o instituție sau eveniment din vremea comunismului.  
____________ooOoo____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
CU CUPOANE DIN AGRICULTURĂ
Titlu de una acțiune la purtător 500 lei 1922
Societatea anonimă "Banca viticolă a României" - București

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană 
de dinaintea proclamării independenței SUA

Câteva ornamente periferice 
de pe bilete de loterie spaniole

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 27,10,2016

Niciun comentariu: