vineri, 28 octombrie 2016

DOMAZLICE - CEHIA


Mai jos am postat și alte poze reprezentând monumente de cultură
și arhitectură, vederi generale, trimiteri poștale din vremuri diferite
din localitatea cehă DOMAZLICE, denumire germană TAUS, 
regiunea PLZEN, precum și o insignă și două medalii locale.
Muzeul Boemiei de vest 
Turnul cu poartă 
Piața
Turnul orașului
Biserica
Trimiteri poștale
Vedere generală
Arhitectură locală
Insignă locală
Set 2 medalii locale

***

O PASTILĂ DE UMOR 
UN DIALOG EPIGRAMATIC
O VPRBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI

_____________xxx_____________

O MEDALIE 
ȘI CÂTEVA INSIGNE 
DIN JUDEȚUL IAȘI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.
Insigna - Mihai Eminescu
160 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
Ce-ți doresc eu ție dulce Românie
1850 - 15 ianuarie - 2010 Iași
Insignă realizată de numismatul Stelian Brânzei - Botoșani
Mihai Eminescu (nume real Mihail Eminovici) (născut 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti, judeţul Botoşani şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literature română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în data de 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din București şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu – Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Insigna - Mihai Eminescu
160 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
Ce-ți doresc eu ție dulce Românie
1850 - 15 ianuarie - 2010 Hârlău
Insignă realizată de numismatul Stelian Brânzei - Botoșani
Hârlău este un oraș de aproximativ 11000 de locuitori din județul Iași,provincia istorică Moldova, România. În afara localității principale, orașul mai cuprinde și localitatea Pârcovaci. Orașul se află în nord-vestul județului Iași, pe malul râului Bahlui, fiind străbătut de șoseaua națională DN28, care leagă Iașiul de Botoșani. La Hârlău, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ281A, care deservește comuna Deleni. Prima atestare documentară datează din anul 1384 când mama domnitorului Petru Mușat își stabilește curtea aici. În Evul Mediu aici a funcționat o curte domnească, în care Ștefan cel Mare a ridicat o biserică, care poate fi văzută și azi. Hârlău a fost temporar reședință domnească după ce curtea de la Iași a ars în 1624 în timpul lui Radu Mihnea. Târg medieval, Hârlăul și-a pierdut privilegiile în 1783, când deținătorul moșiei, Constantin Mihail Cecan Racoviță, a dat moșia mănăstirii Precista din roman. În anul 1805 domnitorul Alexandru Moruzi a cerut delimitarea moșiei și a târgului care își redobândea astfel libertatea în schimbul plății unei dări anuale de 35 de ocale de ceară. Hârlăul a devenit atunci reședința ținutului Hârlău, până când acesta a fost desființat în 1834 și împărțit între ceea ce urma să fie județele Botoșani și Iași. Sus am postat stema actuală și o trimitere poștală ilustrată cu Primăria din Hârlău.  
Insigna - Centura Moldovei - Box - Iași 1976
Boxul (sau pugilismul) este un sport străvechi, în care doi concurenți, cu greutăți similare, luptă cu ajutorul pumnilor, pe durata a mai multor reprize. Victoria este obținută in urma punctelor date pentru lovituri de catre juriu, sau atunci când adversarul este doborât la pâmânt și nu reușește să se ridice înainte ca arbitrul să termine de numărat până la 10, (Knockout sau KO) sau când adversarul este prea rănit pentru a continua (Technical Knockout sau TKO).  Următoarele lovituri sunt nepermise; lovirea sub centură, ținerea, împiedicarea, lovirea cu piciorul sau genunchiul, lovirea cu capul, umărul, antebrațul, cotul, strangularea adversarului și apăsarea cu brațul sau cotul a feței adversarului, apăsarea capului adversarului înapoi peste corzi, lovirea cu mănușa deschisă, cu partea interioară a mănușii, cu încheietura sau latul mâinii, loviturile pe spatele adversarului și în special orice lovitură pe ceafă sau pe spatele capului sau în zona rinichilor. În cazul în care adversarul este doborât (la podea), arbitrul va începe imediat să numere secundele. Boxerul care nu respectă instrucțiunile arbitrului sau acționează împotriva regulamentului de box, boxează într-o manieră nesportivă sau comite faulturi, poate fi la discreția arbitrului, atenționat, avertizat sau descalificat. Dacă un arbitru intenționează să avertizeze un boxer, va opri meciul și va explica încălcarea. Arbitrul va arăta apoi spre boxer și spre fiecare din cei cinci judecători. Un arbitru care a acordat un avertisment pentru un anumit fault, de exemplu pentru ținere, nu mai poate da o atenționare pentru același tip de greșeală. O a treia atenționare pentru același tip de fault va duce în mod obligatoriu la acordarea unui avertisment. Numai trei avertismente pot fi date aceluiași boxer într-un meci. Cel de-al treilea avertisment aduce automat descalificarea.  În fiecare repriză, un judecător va acorda puncte fiecărui boxer, în funcție de numărul de lovituri obținute de fiecare. Pentru ca o lovitură să aibă valoare de punctaj, ea trebuie să ajungă, fără a fi blocată sau apărată, direct cu partea articulațiilor degetelor din mănușa închisă, de la oricare mână, pe oricare parte frontală sau laterală a capului sau trupului deasupra centurii. Valoarea loviturilor punctate într-un meci va fi stabilită la sfârșitul acelui meci și va fi trecută în contul boxerului care a avut un rezultat mai bun în funcție de gradul de superioritate. Acordarea punctelor se va face pe baza următorului principiu: un punct pentru fiecare lovitură corectă. Punctele sunt înregistrate când cel puțin 3 (trei) din cei 5 (cinci) judecători înregistrează simultan o lovitură care după părerea lor a ajuns corect pe „suprafața țintă”. Nu se vor acorda puncte în plus pentru doborârea adversarului. 
Mai jos îţi prezint câteva repere calendaristice ale începutului practicării sportului box în România; 1909 – La Câmpina are loc prima aparitie a sportului cu manusi din tara noastra. Bucurestiul nu avea sa ramana mult in urma Campinei. In toamna aceluiasi an, in frumoasa gradina Cismigiu, doi boxeri straini – francezul Martuin si irlandezul O’Hara – uimeau bucurestenii cu luptele lor bine regizate; 1919 – Virgil Salvan este primul boxer roman care a participat la o competitie internationala. El a participat la intrecerile pugilistice din cadrul jocurilor interaliate care au avut loc pe Stadionul Parshing din Paris; 1921 – ia fiinta la Bucuresti primele sectii de box, ele numindu-se “Boxing Club”, care il avea antrenor pe francezul Rene Delcourt, si “Tirul”; 27 septembrie 1924 – in sala F.S.S.R. din strada Clemanceau nr.6 din Bucuresti are loc prima reuniune de box din tara noastra care a fost organizata si condusa dupa cerintele regulamentului. S-au disputat atunci 6 meciuri a 6 reprize fiecare. 
Insigna - Cotnari-vinul de aur
Cotnari este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Iași. Zona Cotnari este cunoscută pentru viile sale, din care iese cel mai renumit  vin românesc – Grasa de Cotnari. Viile sunt situate pe versantul estic al Dealului Mare al Hârlăului. Pe dealul Cătălina se află o cetate fortificată a traco-geților din epoca fierului (secolele IV-II î.Hr.), ale cărei sisteme de apărare sunt parțial conservate muzeistic. În Evul mediu localitatea Cotnari era un oraș locuit de o puternică comunitate de catolici germani și unguri. În timpul lui Despot Vodă aici a funcționat chiar și un colegiu latin (Schola Latina). Sus am postat o poză cu școala și bustul lui Ștefan cel Mare din Cotnari.
Insigna - (Antibiotice) Iași 10 ani 1955 - 1965
Antibiotice Iași este o companie farmaceutică din România, fondată în anul 1955. Este o societate pe acțiuni în curs de privatizare, acționarul majoritar fiind statul român, prin intermediul A.V.A.S. (Agenția pentru valorificarea activelor statului). Compania este listată la Bursa de Valori București, la Categoria I, sub simbolul ATB și are o capitalizare bursieră de peste 900 milioane RON. 
 
În decembrie 2008, societatea era evaluată la peste 130 milioane de euro. Antibiotice Iași ocupa la finele anului 2005 locul al treilea în rândul producătorilor autohtoni de medicamente, cu o cotă de piață de 3,17% din punct de vedere valoric. Acționarul majoritar al companiei este AVAS, cu o deținere de 53,02%. Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul central al Fabricii de Antibiotice Iași.  
Combinatul de utilaj greu Fortus - Iași
Șarja prieteniei CUG-HKMB 1987 
Fortus Iași (fostă Combinatul de Utilaj Greu Iași) este o companie producătoare de utilaj greu din România. Întreprindere cu flux tehnologic de fabricație integrat, FORTUS este un producător de utilaj tehnologic greu cu o structură metalurgic-mecanică integrată care dispune de următoarele sectoare de fabricație: sectorul primar care include; oțelăria electrică, modelăria, turnătoria de oțel și secția de forjă, sectorul de mecano-sudură  dotat complet pentru execuția ansamblelor sudate din oțel, sectorul prelucrări mecanice care cuprinde trei secții dotate cu mașini-unelte și utilaje ce pot asigura prelucrarea, asamblarea și testarea echipamentelor complexe, sectorul de tratamente termice. În iunie 2003, 81,3% din acțiunile firmei au fost cumpărate de către compania Metalexportimport, pentru 8 milioane euro. Oferta de produse a combinatului este variată, putând produce de la axuri pentru mori de ciment până la chile de navă. Până în 1989 în fabrică se produceau și blindaje pentru tancuri. Sus am postat logo-ul şi sediul central al combinatului Fortus din Iaşi. 

Municipiul Iași este reședința județului Iași și principalul centru urban din nord-estul României. Orașul a fost capitala Moldovei în perioada 1564 - 1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 - 1862 și capitala României între 1916 - 1918. Conform datelor recensământului din anul 2011 municipiul Iași număra 263410 locuitori și era astfel al patrulea oraș ca mărime din România. Orașul Iași este un centrul cultural, economic și academic al Moldovei. Peste 60000 de studenti trec pragul universitatilor din oras. Aici a fost fondată și funcționează prima universitate din România, Universitatea Al. I. Cuza, astăzi una dintre cele mai prestigioase instituții academice din țară, precum și alte patru universități publice și șapte particulare. Orașul Iași a fost menționat pentru prima oară într-un privilegiu comercial emis în 1408 de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun. Totuși, deoarece existau clădiri mai vechi de această dată (spre exemplu presupusa Biserică armeană construită în anul 1395), se crede că orașul este mult mai vechi, cel puțin cu câteva decenii înainte de această dată. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului Iași, iar dedesubt pozele câtorva clădiri inconfundabile pentru cultura și arhitectura metropolei moldave, din timpuri diferite, inclusiv câteva vederi aeriene.
Castelul Sturdza
Universitatea Alexandru Ioan Cuza
Turnul Golia
Palatul mitropolitan
Piața Unirii
Palatul regal
Fundația Regele Ferdinand
(Biblioteca centrală universitară Mihai Eminescu)
Casa Dosoftei
Prefectura
Primăria
Statuia lui Gheorghe Asachi
Școala de fii de militari
Școala Reuniunea femeilor române
Biserica Trei Ierarhi
Turnul Vama veche
Universitatea de medicină și farmacie
Școala tehnică
Vila Prof.Dr.Bogdan 
Statuia lui Miron Costin (autor Wladislaw Hegel)
Statuia lui Ștefan cel Mare
Statuia lui Vasile Alecsandri
Teatrul național
Catedrala roamno-catolica Sfânta Maria Regina
Palatul Braunstein
Administrația financiară
Ateneul popular Tătărași
Baia populară
Banca Dacia
Banca Moldova
Banca națională
Berăria Bragadiru
Biblioteca și Casa de citire Nicolae Iorga
Catedrala mitropolitană
Obeliscul cu lei (Grădina Copou)
Palatul Culturii
Parcul voievozilor
Biserica Bărboi 
Biserica Barnovschi
Biserica lipovenească
Biserica Sfântul Andrei
Biserica Sfântul Sava
Biserica Sfântul Neculai  
Camera de comerț
Casa Prof. A.C.Cuza (Str.Codrescu)
Casa Iordache Balș
Casa Panaitescu-Bardasare
Casa Șuțu
Cazarma din Copou
Externatul secundar de fete Oltea Doamna
Hanul Trei sarmale
Hotelul Continental și Piața Cuza Vodă
Bojdeuca lui Ion Creangă
Hotelul Europa
Hotelul J.M.Glatz fost Binder
Institutul Sacre Coeur
Jockey-Club
Mănăstirea Cetățuia
Monumentul Diviziei II Cavalerie 
Vederi generale

Iași este un județ în Moldova, cu reședința în orașul cu același nume. Orașul Iași își trage numele de la vechiul trib al iașilor. Județul Iași se întinde pe suprafața de 5476 kilometri pătrați și numără aproximativ 826000 de locuitori. Județul are următoarele subdiviziuni administrative; 2 municipii - Iași și Pașcani, 3 orașe - Târgu Frumos, Hârlău, Podu Iloaiei și 92 de comune. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală și harta județului Iași, iar dedesubt pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură din județul Iași, din vremuri diferite.
Mănăstirea Hadâmbu
Palatul Alexandru Ioan Cuza - Ruginoasa
Muzeul de arheologie - Cucuteni
Biserica baptistă - Pașcani
Mănăstirea Dobrovăț
Biserica romano-catolică - Pașcani
Școala primară de băieți și Monumentul eroilor - Tg.Frumos
Conacul Negruzzi - Voinești 
Primăria Pașcani
Școala israelită - Pașcani
Vechiul castel Roșnoveanu - Pașcani

____________ooOoo____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
DIN INDUSTRIA BANCARĂ
Titlu la purtător de cinci acțiuni 2500 lei 1930
Societatea pe acțiuni Banca Urbană - București 

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană
de dinaintea proclamării independenței SUA

Două vignete de pe bilete spaniole de loterie

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 28.10.2016

Niciun comentariu: