sâmbătă, 30 mai 2015

UDINE - ITALIA


Mai jos admiri și alte fotografii cu monumente de cultură 
și arhitectură din orașul italian UDINE, regiunea 
FRIULI VENEȚIA GIULIA, din vremuri diferite, 
dar și câteva trimiteri poștale ilustrate, vederi generale, 
insigne, cecuri și o medalie locală.
Domul
Loja Lionello
Piața și Loja Lionello
Stadionul Friuli
Piața Libertății și Castelul cu lojă San Giovani
Turnul Castelului
Aspecte de pe str. Mercatovecchio
Piața Vittorio Emanuele și Castelul
Piața San Giacomo
Hotelul Europa și Str. Roma
Castelul și Grădina publică
Poarta Veneția
Poarta Cussignacco
Str. Aquileia
Monumentul Vittorio Emanuele
Trimiteri poștale
Cec bancă locală
Cec local
Medalie locală
Set 5 insigne locale

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI

_____________xxx_____________

CÂTEVA 
INSIGNE ȘI PLACHETE
DIN JUDEȚUL BISTRIȚA NĂSĂUD

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Insigna - 812 ( Batalionul 812 Infanterie "Bistrița")
Plachetă - Batalionul 812 Infanterie "Bistrița"
Batalionul 812 Infanterie “Șoimii Carpaților” este o unitate militară a Armatei Române, înființată în data de 27 februarie 1995 și dislocată în garnizoana Bistrița, județul Bistrița Năsăud. 
Militarii B. 812 Infanterie reprezinta cu siguranta excelenta in domeniul manuirii armelor, fapt demonstrat cu prisosinta in teatrele de operatii, unde a fost mobilizat batalionul, atât sub comanda O.N.U. cât și a N.A.T.O. Această unitate face parte din Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălan” dislocată tot în garnizoana Bistrița. Sus am postat logo-ul, fanionul și steagul de identificare al Batalionului 812 Infanterie "Bistrița". 

Insigna - Concursul de literatură - Bistrița 1983 
Mihai Eminescu (nume real Mihail Eminovici) (născut 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti, judeţul Botoşani şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literature română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în data de 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu – Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române. 

Insignă - Centrul militar județean Bistrița-Năsăud
Dintre atribuţiile  centrelor militare enumăr aici doar câteva: conducerea activităţilor de asigurare materială şi financiară, de menţinere a ordinii şi disciplinei militare şi a executării serviciului de garnizoană şi de gardă în unităţile dislocate în garnizoană; rezolvarea problemelor de cazare a trupelor dislocate în garnizoană, inclusiv a trupelor în trecere spre şi dinspre front; organizarea şi conducerea activităţilor privind apărarea locală antiaeriană; asigurarea efectivelor necesare pentru diferite activităţi destinate participării  la  înlăturarea efectelor loviturilor din aer ale inamicului asupra oraşului, repararea căilor de comunicaţii, înlăturarea efectelor unor calamităţi; achiziţionarea  de resurse materiale (alimente, echipament, carburanţi) şi trimiterea acestora pe front. Trebuie precizat că doar unele dintre centrele militare județene (de sector) au statut de centre militare zonale, lor subordonându-li-se de fapt centrele militare județene din zona de responsabilitate. 

Insigna - Fanfara Jeica - Bistrița Năsăud 1879 - 1979
Jeica, mai demult Șeica, Șelca este o localitate aparținând comunei Mărișelu, județul Bistrița Năsăud, provincia istorică Transilvania, România. Localitatea este atestată documentar pentru prima dată în anul 1332, sub numele maghiar Zselyk. În secolul al XIX-lea satul avea o populația pe peste 800 de locuitori și era unanim maghiar. În perioada comunistă populația satului a scăzut drastic datorită unor deportări. Din 1981 nu mai funcționează nici școala și nici grădinița din sat. La recensământul din anul 2002 populația satului Jeica era de 126 de locuitori. Toți locuitorii satului s-au declarat de etnie maghiară și de confesiune evanghelică. Sus am postat o poză cu biserica din Jeica. 

Set 2 plachete 
Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălan” 
Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălan” este o mare unitate militară a Forțelor Terestre ale Armatei Române înființată la data de 1 martie 1995, și dislocată în garnizoana Bistrița, județul Bistrița Năsăud. Unitatea este subordonată Diviziei 4 Infanterie “Gemina” cu comandamentul în Cluj. Comandamentul Bg.81 Mecanizate, până în anul 2000 a fost la Dej, apoi la Bistrița. Brigada a devenit complet operațională în aprilie 2002. Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" are în structură următoarele unități militare; Batalionul 811 Infanterie "Dragonii Transilvaniei" - Dej, Batalionului 812 Infanterie "Șoimii Carpaților" - Bistrița,  Batalionul 814 Tancuri "Mihai Vodă" - Turda, Batalionul 817 Artilerie “Petru Rareș” - Prundu Bârgăului, Batalionul 3 Apărare Antiaeriană “Potaissa” - Turda și Batalionul 405 Suport Logistic “Năsăud” - Bistrița.

Bistrița (în germană Bistritz, Nösen și în maghiară Beszterce) este un muncipiu și reședința județului Bistrița – Năsăud, provincia istorică Transilvania, România. Împreună cu cele șase localități componente: Unirea, Slătinița, Ghinda, Viișoara, Sigmir și Sărata, localitatea se întinde pe o suprafață de 14547 hectare și numără aproximativ 75000 de locuitori. Prima atestare documentară a orașului provine din anul 1241. Sus am postat stema actuală și stema veche a orașului Bistrița. Mai jos admiri pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură, din vremuri diferite, din orașul Bistrița, dar și câteva vederi generale și o trimitere poștală ilustrată. 
Prefectura
Prefectura veche
Primăria
Promenada
Str. Kaizer Wilhelm
Str. Erszeny
Str. Korhaz
Str. Mussolini
Str. Regina Maria
Turnul Dogarilor
Aspecte de pe str. Spitalului
Str. Trăistarilor
Str. Pungarilor
Str. Ungurească

Filiala județeană B.N.R. 
Biserica Piariștilor
Biserica Evanghelică 
Vedere din anul 1901 
Vedere din anul 1901 
Cafeneaua Corso
Vedere din anul 1903
Casa Argintarului
Vederi din anul 1904
Poarta Cetății
Gara
Pod peste râul Bistrița
Vedere din anul 1910
Hotelul Fritsch
Vedere din anul 1911
Vedere din anul 1912
Liceul Liviu Rebreanu
Parcul municipal
Sinagoga
Piața Rege Ferdinand
Piața Regele Ferdinand
Piața Regele Ferdinand și Str. Lemnelor
Vedere din anul 1914
Casa de Cultură
Casa de Cultură
Sediul asociației meseriașilor bistrițeni în anul 1914
Direcția silvică
Liceul Andrei Mureșanu la 1918
Liceul  Evanghelic
Mănăstirea Minoriților
Biserica greco-catolică și Casa parohială 
Biserica greco-catolică ridicată între anii 1370 - 1380, 
a fost cumpărată de la călugării minoriți în anul 1895.
Școala primară de stat și școala secundară de fete 
 Școala evanghelică de fete - 1929
Vederi generale
Vedere aeriană
Trimitere poștală

Bistrița-Năsăud este un județ din provincia istorică Transilvania, România, care se învecinează cu județele Cluj la vest, Maramureș la nord, Suceava la est și Mureș la sud. Din punct de vedere administrativ județul este compus dintr-un municipiu – Bistrița, 3 orașe – Beclean, Năsăud și Sângeorz - Băi precum și 58 de comune cu 235 de sate. Județul numără aproximativ 278000 de locuitori, se întinde pe o suprafață de 5355 kilometri pătrați și are reședința administrativă în municipiul Bistrița. Deasupra am postat stema și harta actuală a județului Bistrița-Năsăud. Mai jos am postat pozele câtorva frumoase locuri de vizitat în acest județ, dar și câteva vederi generale și trimiteri poștale ilustrate din vremuri diferite.  
Băile Figa
Mănăstirea Parva
Iezerul Bistriței
Mănăstirea Piatra Fântânele
Beclean - Herghelia
Lacul Buhăiescu
Beclean - Pensiunea Regal
Năsăud - Biserica
Lacul Colibița
Năsăud - Gara

Cabana Rotunda
Lacul Lala mare
Năsăud - Primăria

Beclean - Biserica reformată
Lacul Repede

Casa memorială George Coșbuc
Casa memorială Liviu Rebreanu
Rezervația naturală Izvorul albastru al Izei
Castelul Arcalia
Tăul Tarniței La Cruce
Complexul turistic Alpina Blazna
Beclean - Gara
Colibița - Vedere totală
Sângeorz Băi - Vedere
Colibița - Vedere totală
Trimiteri poștale

____________ooOoo____________

O ACȚIUNE MIXTĂ 
DIN INDUSTRIA PETROLULUI
ÎN LIMBILE ROMÂNĂ ȘI FRANCEZĂ
Zece acțiuni a 200 de lei la purtător deplin liberate
Societatea anonimă ROMÂNO-BELGIANĂ 
de petrol - București

Detaliu vignetă de pe o bancnotă cehoslovacă

Câteva ornamente decorative periferice de pe notgelduri
(bancnote locale, de necesitate) belgiene

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 29.05.2015

Niciun comentariu: