duminică, 31 mai 2015

BERGUM - OLANDA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
arhitectură din orașul olandez BERGUM, provincia FRIESLAND,
o vedere generală, câteva trimiteri poștale ilustrate, dar și o 
plachetă locală. Deasupra am aplicat o obligațiune municipală.  
Biserica Ikker
Biserica protestantă St. Martin
Șantierul naval Damen
Memorialul eroilor aliați
Arhitectură locală
Vederi generale
Trimiteri poștale
O plachetă locală

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI

_____________xxx_____________

O PLACHETĂ,
CÂTEVA MEDALII ȘI INSIGNE
DIN JUDEȚUL BOTOȘANI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Ștefan Luchian 1868 - 1916  (gravor Gheorghe Ador -1991)
Societatea numismatică română - Secția botoșani - 1991
Ștefan Luchian, supranumit “poetul plastic al florilor”, a fost un renumit pictor român. El s-a născut la data de 1 februarie 1868 în localitatea Ștefănești, județul Botoșani și a decedat la data de 28 iunie 1916 la București. Către sfârșitul vieții nu mai putea ține penelul cu degetele paralizate. Punea pe cineva să i-l lege de încheietura mâinii. Astfel se sfârșea, în flacăra unei inepuizabile pasiuni pentru arta sa, viața unui pictor.

Insigna - 33 ( Centrul 33 Materiale tehnice "Moldova")
Placheta - Centrul 33 Materiale tehnice "Moldova"
Depozitul 33 Materiale Tehnice „Moldova” este continuatorul tradiţiilor de luptă ale Regimentului 33 Dorobanţi “Tulcea”, actul de înfiinţare al acestei unităţi constituindu-l Înaltul Decret nr. 824 dat de regele Carol I, la 3 aprilie 1888, prin care – începând cu 1 aprilie 1888 – în locul batalionului de dorobanţi aflat în Dobrogea, se înfiinţează un regiment. În perioada postbelică, Regimentul 33 Infanterie “Tulcea” a fost de mai multe ori desfiinţat şi reînfiinţat, fiind mutat în mai multe garnizoane. Astfel, în baza ordinului Marelui Stat Major, Divizia 10 Infanterie emite Ordinul nr. 12718 din 20 august 1945, prin care se ordonă desfiinţarea Regimentului 33 Infanterie şi transformarea lui în Regimentul 1 Care de Luptă, cu reşedinţa la Târgovişte. La începutul anului 1951, regimentul se mută la Fălticeni, pentru ca în toamna aceluiaşi an să se desfiinţeze iarăşi, ofiţerii fiind puşi la dispoziţia diviziei. La 23.02.1959 Regimentul 280 Infanterie de la Moineşti îşi schimbă denumirea în Regimentul 33 Infanterie şi se mută în garnizoana Botoşani. La data de 30.09.1961, Regimentul 33 Infanterie devine Regimentul 33 Mecanizat. În baza Decretului Prezidenţial nr. 28 din 21.10.1974, Regimentul 33 Mecanizat primeşte denumirea de “Alexandru cel Bun”, pe care o purtase Regimentul 37 Infanterie, cu garnizoana la Botoşani, desfiinţat după campania din est. La 1 mai 1994, în baza Ordinului General nr.3 al ministrului apărării naţionale din 24.01.1994,  comandamentul Regimentul 33 Mecanizat “Alexandru cel Bun” s-a desfiinţat, transformându-se in comandamentul Brigăzii 33 Mecanizată. Începând cu 1 ianuarie 2002, Brigada 33 Mecanizată “Alexandru cel Bun” îşi schimbă denumirea în Brigada 33 Mecanizată Teritorială “Alexandru cel Bun”. La 30.05.2005 Comandamentul Brigăzii 33 Mecanizată a fost transformat în Centrul 33 Instrucţie şi Depozitare iar începând cu 01.08.2007 trece în subordinea Brigăzii 4 Logistică. În perioada septembrie – octombrie 2007, Centrul 33 Instrucţie şi Depozitare se transformă în Centrul 33 Depozitare. Noul stat de organizare a intrat în vigoare începând cu data de 01.11.2007. Până la data de 01.07.2009 unitatea a avut dispus comandamentul în clădirea în care au funcţionat comandamentele Regimentului 33 Mecanizat „ Alexandru cel Bun”, Brigăzii 33 Mecanizată  „ Alexandru cel Bun”, Brigăzii 33 Mecanizată Teritorială „ Alexandru cel Bun” şi  Centrului 33 Instrucţie şi Depozitare. Depozitul 33 Materiale Tehnice „Moldova” – U.M. 01189 are în administrare un număr de 9(nouă) cazărmi cu o suprafaţă totală de 247 hectare. În conformitate cu adresa nr. A 2188/14.05.2009 a U.M. 02600 Bucureşti, Centrul 33 Depozitare primeşte Nota documentară privind atribuirea denumirii onorifice „Moldova”. 
Centrul 33 Depozitare „Moldova” s-a  subordonat  Bazei 4 Logistică „Transilvania” până la data de 01.06.2010, iar de la această dată, în conformitate cu Planul cadru pentru continuarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României în anul 2010, se subordonează comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica”. Începând cu data de 01.10.2010 Centrul 33 Depozitare „Moldova” primeşte un nou stat de organizare şi se transformă în Depozitul 33 Materiale Tehnice. Până la această dată, unitatea îşi schimbă subordonarea – de la comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica” la comandamentul Bazei 3 Logistice „Zargidava” din Divizia 2 Infanterie „Getica”. Depozitul 33 Materiale Tehnice devine astfel unitate de sprijin logistic, subordonată comandamentului. Bazei 3 Logistice, „Zargidava” care asigură primirea, depozitarea, întreţinerea, repararea, distribuirea, păstrarea, controlul tehnic şi constituirea stocurilor operative ale Diviziei 2 Infanterie„Getica”. Sus am postat steagul de identificare și o fotografie cu intrarea în comandamentul acestei unități. 

Electrocontact Botoșani - 10 ani de la înființare 1975 - 1985
Expoziția filatelică și numismatică Botoșani - 1985
Grupul Industrial “Electrocontact” Botosani  se constituie ca un important furnizor de solutii in domeniul aparatelor pentru distributie si comanda electrica, destinate atat utilizarii industriale cat si celei casnice. O activitate definitorie in cadrul domeniului de activitate principal al firmei il constituie proiectarea, producerea si comercializarea de aparate pentru distributie si comanda electrica de joasa si medie tensiune. Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul central al Grupului industrial "Electrocontact". 
Electrocontact (Botoșani)1984 
Simpozionul național de aeroionizare 
Insigna - E.C.B. - Electrocontact Botoșani
Grupul "Electrocontact" se prezinta azi cu o oferta competitiva si diversificata pentru sectoare dinamice si importante ale economiei: echipamente si accesorii pentru industria chimica si petrochimica, aparataj electric pentru industria siderurgica, navala, constructii civile, constructii de masini-unelte, echipamente pentru masurarea si distributia energiei electrice. Gama de produse cuprinde: aparataj antiexploziv, sesizoare inductive si optoelectronice, comutatoare cu came, limitatoare, separatoare, microintrerupatoare, prize si fise industriale, transformatoare, blocuri de masura monofazate si trifazate, etc. 


Insigna - Centrul militar județean Botoșani
Dintre atribuţiile  centrelor militare enumăr aici doar câteva: conducerea activităţilor de asigurare materială şi financiară, de menţinere a ordinii şi disciplinei militare şi a executării serviciului de garnizoană şi de gardă în unităţile dislocate în garnizoană; rezolvarea problemelor de cazare a trupelor dislocate în garnizoană, inclusiv a trupelor în trecere spre şi dinspre front; organizarea şi conducerea activităţilor privind apărarea locală antiaeriană; asigurarea efectivelor necesare pentru diferite activităţi destinate participării  la  înlăturarea efectelor loviturilor din aer ale inamicului asupra oraşului, repararea căilor de comunicaţii, înlăturarea efectelor unor calamităţi; achiziţionarea  de resurse materiale (alimente, echipament, carburanţi) şi trimiterea acestora pe front. Trebuie precizat că doar unele dintre centrele militare județene (de sector) au statut de centre militare zonale, lor subordonându-li-se de fapt centrele militare județene din zona de responsabilitate. 

Insigna - Botoșani 555 ani
Botoșani este reședința și cel mai mare oraș al judeţului Botoşani. La 20 februarie 2009 se estima că municipiul Botoşani ar avea o populație stabilă de 116110 locuitori. Oraşul este așezat în partea de sud-vest a județului şi este atestat documentar de pisania Bisericii armene Sf. Maria ce datează din anul 1350. Amplasat la intersecția principalelor drumuri comerciale, de-a lungul vremii, orașul Botoşani a fost un înfloritor târg al Moldovei și un centru al producției meșteșugărești româneşti. Orașul este atestat documentar de pisania Bisericii armene Sfânta Maria care datează din anul 1350. Sus am postat stemele interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, iar dedesubt pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură botoșenene, din vremuri diferite, dar și o trimitere poștală ilustrată.

Primăria
Prefectura
Muzeul Județean - fosta Prefectură
Casa de Cultură
Poșta
Biserica Sf. Ilie
Judecătoria
Colegiul național August Treboniu Laurian
Mallul
Casa Corpului didactic 
Externatul secundar de fete
Gara
Hotelul Regal
Moara
Aspecte de pe Calea Națională
Casa Văsescu
Cazarma Regimentului 137 Infanterie
Trimitere poștală


Botoșani este un judeţ situat în nordul regiunii Moldova din România, care face parte din regiunea de dezvoltare Nord-Est. Judeţul are suprafaţa de 4986 km.p., numără aproximativ 450000 de locuitori şi are capitala în municipiul cu acelaşi nume, Botoşani. Ca subunităţi administrative este compus din 2 municipii - Botoșani, Dorohoi, 5 oraşe - Bucecea, Darabani, Flămânzi, Săveni, Ștefănești 71 de comune. Deasupra am postat harta, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului, iar dedesubt pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură din vremuri diferite, din acest județ, dar și o trimitere poștală ilustrată.
Casa memorială Gorge Enescu
Mănăstirea Agafton
Casa memorială Mihai Eminescu - Ipotești
Biserica - Vorona
Casa memorială Nicolae Iorga
Palatul Comunal - Dorohoi
Școala de băieți nr.1 - Dorohoi 
Parcul Aurora - Dorohoi
Cazarma Regimentului 8 Dragos, Nr.29 - Dorohoi
Uzina de fire și fibre sintetice - Săvinești
Trimitere poștală

_____________ooOoo_____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
DIN INDUSTRIA METALURGICĂ
ÎN LIMBILE 
ROMÂNĂ ȘI FRANCEZĂ
Acțiune la purtător de 200 lei xxx
Societatea anonimă METALURGICA ROMÂNĂ
foste Uzinele LEMAÎTRE

Detaliu vignetă de pe o bancnotă cehoslovacă

Câteva vignete de pe acțiuni germane

 con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 31.05.2015

Niciun comentariu: