vineri, 29 mai 2015

BASSE-BODEUX / BELGIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și 
arhitectură, din perioade diferite, din satul belgian BASSE - 
BODEUX, dar și din comuna de care aparține astăzi (TROIS
PONTS), provincia LIEGE, regiunea VALONIA, dar și câteva
vederi generale și trimiteri poștale.
Biserica
Monumentul eroilor americani
Monumentul eroilor locali
Cafe de la Valle
Căminul Coulee
Centrul satului
Drumul spre Lierneux
Panoramă
Piața Carcan
Restaurantul Poștei
Trimiteri poștale
Centrul - Trois Ponts
Podul mic peste pârâul Baleur - Trois Ponts
Podul Soupirs peste pârâul Baleur - Trois Ponts
Str. Huy - Trois Ponts 
Str. Salm - Trois Ponts
Podurile de peste râul Ambleve - Trois Ponts
Gara - Trois Ponts
Str. Bisericii - Trois Ponts
Cheiul gării - Trois Ponts
Casa Bosson și Drumul spre Bodeux - Trois Ponts
Moara Crismer Dethier - Trois Ponts
Panoramă spre Basse - Bodeux / Trois Ponts
Piața și Hotelul Crismer - Trois Ponts
Piața - Trois Ponts
Castelul Petit Spay - Trois Ponts
Castelul - Trois Ponts
Arhitectură locală - Trois Ponts
Trimitere poștală - Trois Ponts

***

CARICATURI - GHICITORI
Sunteți invitați a nominaliza personalitățile lumii reprezentate 
prin cele două caricaturi, pe care eu, pentru identificare, 
le-am botezat CHELIUȚĂ și CORONIȚĂ. Mult succes! 
În următorul articol de blog (BYCZYNA - POLONIA),
veți găsi răspunsul corect.

____________xxx____________

O PLACHETĂ, O MEDALIE 
ȘI CÂTEVA INSIGNE 
DIN JUDEȚUL BIHOR

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Insignă - 54 (Centrul 54 Comunicații R.M.N.C.)
Centrul 54 Comunicații R.M.N.C.
(Rețele militare naționale de comunicații)
1 octombrie 1952 - Un pas către eternitate
Centrul 54 Comunicații R.M.N.C. este o unitate militară de transmisiuni, a Armatei Române, dislocate în municipiul Oradea, județul Bihor. Unitatea a fost înființată în data de 1 octombrie  1952 sub numele Batalionul 377 Transmisiuni conform Ordinului ministrului forţelor armate nr. 0159806/52 prin transformarea Companiei 377 Transmisiuni din Divizia 95 Infanterie. La data de 23 februarie 1959 unitatea primește numele Batalionul 54 Transmisiuni din structura Diviziei 95 Infanterie. Prin ordinului şefului Statului Major General nr. G.2/0008 din 03.08.2000, Batalionul 54 Transmisiuni a trecut din subordinea Statului Major al Forţelor Terestre, în subordinea Comandamentului Transmisiunilor, iar în data de 1 iulie 2002 unitatea este denumită Centrul 54 Transmisiuni de Sprijin, conform Ordinului Statului Major General nr. S/B.5/2168/2002.  Din  data de 1 ianurie 2007 unitatea poartă nume actual - Centrul 54 Comunicaţii R.M.N.C. (Rețele militare naționale de comunicații).

Insigna - Floarea de lotus - Oradea 
“Floarea de lotus” este numele unui concurs naţional de interpretare vocală si dans, ce are loc anual la Oradea. Concursul are urm[toarele scopuri; organizarea unui concurs pentru descoperirea și promovarea copiilor cu talent artistic deosebit atât  în interpretarea muzicii ușoare și a muzicii tradiționale, cât și în arta spectacolului scenic, dar și aceptarea diversităţii culturale ca aspect determinant în dezvoltarea capacităţii de integrare în societate precum și în generarea de relaţii interumane.

Insignă - Centrul militar județean Bihor
Dintre atribuţiile  centrelor militare enumăr aici doar câteva: conducerea activităţilor de asigurare materială şi financiară, de menţinere a ordinii şi disciplinei militare şi a executării serviciului de garnizoană şi de gardă în unităţile dislocate în garnizoană; rezolvarea problemelor de cazare a trupelor dislocate în garnizoană, inclusiv a trupelor în trecere spre şi dinspre front; organizarea şi conducerea activităţilor privind apărarea locală antiaeriană; asigurarea efectivelor necesare pentru diferite activităţi destinate participării  la  înlăturarea efectelor loviturilor din aer ale inamicului asupra oraşului, repararea căilor de comunicaţii, înlăturarea efectelor unor calamităţi; achiziţionarea  de resurse materiale (alimente, echipament, carburanţi) şi trimiterea acestora pe front. Trebuie precizat că doar unele dintre centrele militare județene (de sector) au statut de centre militare zonale, lor subordonându-li-se de fapt centrele militare județene din zona de responsabilitate. 
  
Insignă - Înfrățirea 20 ani
Înainte de 1989, Întreprinderea Înfrăţirea din Oradea a fost una dintre cele mai căutate uzine de maşini unelte din lume. Decenii la rând, produsele realizate aici erau exportate pe cinci continente. 
Insigna - Înfrățirea
Înfiinţată în 1948, Întreprinderea Înfrăţirea din Oradea a ajuns în anii comunismului un colos industrial, care producea maşinilor unelte de mare precizie. Piesele și maşinile fabricate aici erau exportate în 55 de țări: "R.F.G., Elveţia, Franţa, China, Japonia, Peru, Iran și alte ţări lumii, întreprinderea având peste 5000 de angajați. La Oradea erau propuse soluţii tehnice şi inovaţii care sunt și acum sunt dorite de firme importante din străinătate. În aceste condiții, producția a crescut exponențial, iar sumele încasate de România erau fabuloase. Adusă în pragul falimentului, fabrica a fost vândută în 2003, când noul proprietar a plătit ceva mai mult de 2 milioane de euro pentru aproape 70% din acțiuni. În anii următori, activitatea firmei s-a mutat în Beiuș, la 60 de kilometri distanță, iar terenul a fost vândut. Cumpărătorii au început să demoleze unele construcții și să construiască pe locul eliberat un mall.

Placheta - Mitingul prieteniei româno-sovietice
Oradea - 10 noiembrie 1950 
R.P.R. (Republica Populară Română) 
Se pare că această plachetă a fost realizată pentru comemorarea unui miting aviatic.

Oradea, mai demult Oradea Mare, (în maghiară Nagyvárad, în germană Großwardein, în latină Magnovaradinum, în slovacă Vel'ký Varadín, în turcă Varat, în italiană Gran Varadino) este reședința și cel mai mare municipiu al judeţului Bihor, situat în vestul României, pe râul Crişul Repede, în imediata apropiere a graniței cu Ungaria. Oraşul este menţionat pentru prima dată la 1113, având în prezent o populaţie de aproximativ 206000 de locuitori. Sus am postat steagul si stema actuală a municipiului Oradea precum și pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură orădene din vremuri diferite, dar și câteva trimiteri poștale ilustrate.
Primăria
Prefectura
Primăria și Centrul - vedere aeriană
Biserica reformată
Filiala județeană a B.N.R.

Sinagoga israelită
Biserica evanghelică
Palatul Vulturul negru
Fosta biserică a Mănăstirii Premonstratense
Baroul Avocaților
Bazilica și Palatul episcopal romano-catolic
Biserica Premonstratensă
Cafeneaua Royal
Gara
Hotelul Panonia și Teatrul
Hotelul Metropol
Palatul Justiției
Palatul Episcopal greco-catolic
Părticea Crișului
Ștrandul municipal
Teatrul de stat
Palatul Vulturul negru
Palatul Episcopiei unite
Școala specială de jandarmi - Cazinoul ofițerilor

Trimiteri poștale

Insignă - Județul Bihor
Județul Bihor este situat în provincia istorică Crișana, în nord-vestul României și are reședința în orașul Oradea. Județul se întinde pe o suprafață de 7544 kilometri pătrați și numără aproximativ 575000 de locuitori. Din punct de vedere administrativ-teritorial județul este format din; 4 municipii – Oradea, Beiuș, Marghita și Salonta; 6 orașe – Aleșd, Nucet, Săcuieni, Ștei (fost Dr.Petru Groza), Valea lui Mihai, Vașcău  precum și 90 de comune. Sus am postat stemele actuale și comuniste ale județului iar jos câteva fotografii cu locuri de vizitat în acest județ dar și câteva trimiteri poștale ilustrate.
Peștera Ghețarul focul viu
Stațiunea Băile Felix
Groapa Ruginoasă 
Stațiunea Băile 1 Mai

Peștera Urșilor
Castelul Degenfeld Schomburg

Cascada Moara dracului
Castelul Zichy
Cascada Oșelu
Cheile Cutilor
Cheile Sighiștelului
Cheile Galbenei

Peștera Cetățile Radeșei
Cascada Bulbuci
Peștera din Valea rea
Peștera Meziad
Peștera Gălășeni

Peștera Vântului
Cheile Someșului cald

Peștera Vadul Crișului
Cascada Iadolina
Cascada Vălul miresei
Izbucul Ponor
Cascada Miss
Cascada Bohodei
Beiuș - Internatul Grupului școlar de băieți 
Băile Felix - complexul U.G.S.R.
(Uniunea generală a sindicatelor din România)
Beiuș - Vedere generală
Băile Felix - Hotelul "Nufărul"
Trimiteri poștale

____________ooOoo____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ  
Titlu în valoare de 500 de lei 1924
Societatea Comunală de Electricitate din Iași

Două vignete de pe acțiuni maghiare

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 29.05.2015

Niciun comentariu: