vineri, 7 februarie 2014

NEUPETERSHAIN - GERMANIA



Mai jos am postat alte fotografii și trimiteri poștale ilustrate 
din localitatea germană NEUPETERSHAIN, 
districtul OBERSPREEWALD-LAUSITZ, landul BRANDENBURG. 

Biserica
Vederi generale
Trimiteri poștale ilustrate 

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
 Pitagora (580 – 495 Î.E.N.)
filozof și matematician grec 
  1. Nu vorbiţi despre fericirea voastră unui mai puţin fericit decât voi!
  2. Nu trebuie să vă temeţi de moarte; ea nu e altceva decât un scurt popas.
  3. Cuvintele cele mai scurte de pronunțat, da și nu, sunt cele care cer cea mai mare luare aminte.
___________xxx__________

O INSIGNĂ 
ȘI CÂTEVA 
JETOANE ROMÂNEȘTI


INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

Situată la circa 3 km de Oraviţa, localitatea Ciclova Montană a avut o lungă tradiţie minieră şi industrială. Deja în vremea romanilor, acolo fuseseră atestate exploatări de aur, argint şi cupru. Din 1717, austriecii au reluat activitatea minieră la Oraviţa şi Ciclova Montană, unde a fost ridicat şi primul furnal bănăţean pentru topirea minereurilor neferoase. Pentru aceste activităţi industriale au fost aduşi, pe lângă românii localnici, specialişti din Bavaria, Tirol, Stiria şi Boemia, zone cu vechi tradiţii în producerea berii.
Fabrica
Prin urmare, nu după mult timp a fost construită şi fabrica de la Ciclova Montană. Primele lucrări au debutat în 1726, iar în 1728 fabrica începea să producă bere, având în general o capacitate anuală destul de modestă. 
La început mica fabrică de bere se afla în subordinea mânăstirii romano-catolice din localitate. Ea se găsea în apropiere de moara Seydl, chiar sub stâncă, lângă mânăstire, unde se pot vedea şi astăzi ruinele ei
O reclamă
Către 1900, fabrica emitea jetoane din zinc nichelat în greutate de 3,78 g şi având diametrul de 24 mm. Aversul acestora reprezenta partea funcţională, care indica valoarea monetară, respectiv produsul sau cantitatea produsului (30, 40, 50, 150, 300). Pe revers era trecut numele firmei emitente sau o reclamă a acesteia (în cazul de faţă, “Bierbrauerei M. Csiklova”). Cifrele de pe jetoane reprezentau în această situaţie capacitatea butoaielor predate vânzătorilor de bere, care trebuiau să dea o garanţie pentru butoaiele primite, ele trebuind să fie returnate ulterior, goale, în bune condiţii către fabrică.  
Firma “Timişoreana” a profitat de situaţia grea a fabricii, a cumpărat-o și apoi imediat a închis-o. În acest fel, fabrica a fost desfiinţată pentru circa patru decenii.  În anul 1975 tot “Timişoreana” a fost cea care a redeschis ca secţie a sa fabrica de bere din Ciclova Montană. 
Etichetă bere
Pe o etichetă din iulie 1975 a berii blonde speciale “Caraşul” se preciza faptul că redeschiderea avea loc după aproape 45 de ani. Adresa fabricii era: Strada Brazilor nr. 125-127, Ciclova Montană, cod 1.763. Machetele etichetelor de bere din 1975 au fost realizate de graficiana Elena Tăbăcaru din Bucureşti. Aceasta era angajată la Rahova, care pe atunci era şi sediul Centralei Berii, Spirtului, Amidonului etc., concepând în consecinţă toate etichetele de bere din România în perioada 1965-1985.  
Etichetă bere
În anii 1970 ajunsese să rivalizeze pe piaţă cu berea “Azuga”, însă în perioada următoare nu s-au mai făcut acolo alte investiţii şi produsele au ajuns să prezinte mari probleme de igienă. Reclamaţiile împotriva acestui fapt au pătruns inclusiv în presa locală a timpului, sub forma unor scrisori deschise. În consecinţă, în anii 1984-1986 au fost modernizate unele instalaţii pentru sporirea igienizării, începând apoi să se producă şi berea brună “Hercules”.
Set 4 jetoane 30, 40, 150 și 300
Bierbrauerei M.Csiklova
Fabrica de bere Ciclova Montana - jud. Caraș Severin 
După revoluţia din 1989, sub denumirea de S.C. Montana S.A., fabrica din Ciclova a devenit de sine stătătoare, producând berea “Montana”. Apoi şi-a schimbat denumirea în S.C. Cantara S.A., realizând o producţie de 41300 hl în 1996. 
Capsă sticlă bere
Pentru ea şi-au arătat interesul firme din Marea Britanie şi Danemarca, fiind în cele din urmă preluată în proporţie de 60% de un partener german.  În consecinţă, la Ciclova se producea în anii 1990 berea “Montana Pilsener” pasteurizată. Etichetele şi capacele erau produse în Germania, iar pe ele scria: “Produs de calitate sub control tehnic german.” Fabrica dispunea acum şi de o serie de logo-uri (blazoane, steme), care au cunoscut o evoluţie grafică modernă. Liniile sale de producţie erau noi şi fuseseră cumpărate tot din Germania. În consecinţă, berea produsă avea un preţ rezonabil şi era foarte apreciată de clienţi. Camioanele venite din ţară pentru a cumpăra bere de la Ciclova Montană aşteptau la rând câteva zile pentru a încărca. În curând situaţia avea să se înrăutăţească, ducând în cele din urmă la dispariţia fabricii în 1995-1996. Acum în acel loc se mai găsesc doar nişte ruine. 
Sursa;  Net - Mircea Rusnuc    

Insignă - H.I.  ?
Această insignă pare a fi din domeniul cultural. Simbolurile care indică acest lucru sunt cartea și soarele. Nu am găsit nicăieri informații precise despre această insignă.

_________ooOoo__________


PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
2000 pesos 2004 - Chile
Manuel Xavier Rodríguez Erdoíza a fost un luptător chilian pentru independență națională care a trăit în perioada anilor 1785 - 1818.

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni poloneze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 08.02.2014

Niciun comentariu: