sâmbătă, 8 februarie 2014

INFO NUMIS MONDO - 47


1.   Autoritatea monetară a statului Barbados procedează la înlocuirea bancnotelor aflate în circulație pe teritoriul național. Dintre cele două bancnote aplicate, cea de deasupra este cea nouă iar cea de jos este cea veche. 
Pe aversul ambelor bancnote surâde chipul lui John Redman Bowell. John Redman Bowel este un agronom și om de știință barbadorian care a trăit între anii 1855 - 1928. 
Reversul bancnotei noi prezintă Moara de vânt Sf. Andrei din localitatea Morgan Lewis. Moara de vânt Sf. Andrei din localitatea Morgan Lewis, Barbados a fost de fapt o fabrică de zahăr care a funcționat până în anul 1947. Din anul 1962 este muzeu, fiind un monument istoric și arhitectural unic. Spre deliciul vizitatorilor, în sezonul cald, odată pe lună, duminica, moara este pusă în funcțiune. Prin măcinarea trestiei de zahăr se obține și oferă vizitatorilor apreciatul suc de trestie de zahăr.   
Reversul bancnotei vechi prezintă Piața Traflagar din capitala Bridgetown, pe fundalul căreia se vede silueta Parlamentului național barbadorian.

2.   În acest subcapitol continui să îți prezint alte monede probă, test sau de încercare emise de către autoritatea monetară națională a statului european Germania.  
Prin emiterea monedei de mai s-a dorit celebrarea Reichstagului german din Berlin. Clădirea parlamentului german numită Reichstag este situată în centrul Berlinului, în cartierul Berlin - Tiergarten. Aici a avut loc prima adunare parlamentară din țările germane și apoi sediul parlamentulului Republicii de la Weimar. În noaptea de 27 spre 28 februarie 1933 clădirea parlamentului a fost cuprinsă de flăcări, sala plenară și unele încăperi învecinate au ars complet. A fost o incendiere intenționată care însă nu este clarificată nici până azi. Naziștii germani au luat incendiul drept pretext pentru impunerea politicii lor. După reunificarea Germaniei, în anul 1989, clădirea Reichstag este din nou sediul parlamentul Germaniei, numit Bundestag. Clădirea a fost renovată și modernizată, ca să satisfacă noile cerinți. Începând din anul 1979 tot în această clădire are loc la fiecare cinci ani și întrunirea organului de stat Bundesversammlung ("Adunarea Federală"), pentru alegerea președintelui statului. 

Prin emiterea monedei de mai s-a dorit celebrarea marii catedrale din Magdeburg. Catedrala protestantă din Magdeburg, nume oficial Catedrala sfinților Catherine și Maurice este una dintre cele mai vechi catedrale construită în stil gotic în Germania. Catedrala cu două turnuri înalte de 100,98 metri, respectiv 99,25 metri, adăpostește mormântul împăratului Otto I cel Mare. Catedrala actuală s-a construit pe durata a peste 300 de ani, între anii 1209 – 1520. Catedrala este un veritabil muzeu de antichități și artă modernă.
 

Prin emiterea monedei de mai s-a dorit celebrarea Castelului Wartburg. Castelul Wartburg din Eisenach, Germania, este un monument ce aparține perioadei feudale. Acesta este bogat în asocierile sale culturale, fiind extrem de faimos pentru faptul ca aici a fost exilat Martin Luther, care si-a compus traducerile în germana ale Noului Testament chiar în timpul exilului sau. De asemenea, castelul Wartburg din Eisenach, Germania, reprezinta si un simbol puternic al unitatii si al integritatii Germaniei. Castelul Wartburg din Eisenach, Germania, ocupa un colt de stanca, aflat intr-o padure deasa ce priveste in jos spre oras. Aspectul sau general corespunde in esenta fortaretei originale, in special in ceea ce priveste palatul, meterezele, Turnul Sudic si fortificatiile exterioare, care astazi sunt partial ingropate sau distruse. La castel se ajunge prin partea de nord, unde se afla un turn cu un pod mobil, dupa care urmeaza niste cladiri exterioare care formeaza o curte. Celalalt capat al complexului este marcat de Turnul Sudic. In curtea interioara se afla temnita si palatul, iar in centru se afla o cisterna. Castelul Wartburg din Eisenach, Germania, este mentionat pentru prima data in anul 1080, drept baza strategica. In secolul al 14-lea, castelului i-au fost adaugate o serie de cladiri noi. Incepand cu secolul al 16 -lea, castelul avea parte de lucrari de intretinere in mod constant. Dupa razboaiele napoleoniene, a iesit la iveala un sentiment national, care a scos la lumina imaginea unei Germanii vechi, asa cum era simbolizata de castelul Wartburg. In prima jumatate a secolului al 19-lea, la ordinul Marelui Duce de Saxonia, intreaga locatie unde se afla castelul a fost renovata, astfel ramasitele castelului au fost ridicate de la pamant, zidul inconjurator a fost ridicat din nou, iar restul cladirilor au fost reconstruite sub supravegherea arhitectului Hugo von Ritgen. Lucrarile de reconstructie ale anumitor parti ale castelului s-au bazat mai mult pe viziunea romantica a arhitectilor, decat pe realitatea istorica. Acest monument alegoric a fost pentru o perioada scurta de timp in atentia regimului nazist, insa aici nu a avut loc niciun eveniment important din acea perioada. In 1945, orasul Eisenach a fost bombardat, insa castelul a fost crutat de la distrugere, numai pentru a fi jefuit mai tarziu de armata sovietica. Republica Democrata Germana a transformat castelul Wartburg intr-un monument national. S-au realizat numeroase lucrari de renovare si au avut loc ceremonii comemorative, care au fost tinute datorita conotatiilor religioase si a valorii simbolice a monumentului. De la reunificarea Germaniei, lucrarile de restaurare au fost concentrate mai mult pe interiorul castelului si pe conservarea fatadelor din piatra.

Prin emiterea monedei de mai s-a dorit celebrarea Palatului Sanssouci din Potsdam. Palatul și Parcul Sanssouci din Potsdam (sanssouci înseamnă „fără griji“) a fost construit la cererea Regelui prusac Friedrich al II-lea, ca loc de odihnă. Friedrich cel Mare a ordonat construcția Palatului Sanssouci în anul 1745 cu destinaţia de reședință imperială de vară. Sanssouci reprezintă cea mai veche construcție a Palatelor și Parcurilor din Potsdam și Berlin, care prin extinderi succesive ocupă suprafața actuală de 500 de hectare.

3.  Autoritatea bancară naţională franceză, prin administraţia teritoriilor franceze de peste mări, procedează la înlocuirea bancnotelor care circulă în aceste îndepărtate şi exotice zone (arhipeleagurile şi insulele Noua Caledonie, Polinezia, Wallis şi Futuna). Noile bancnote au fost puse în circulaţie pe data de 20 ianuarie 2014, până în data de 30 septembrie ele circulând în paralel cu cele vechi, după care cele vechi vor fi retrase din circulaţie. 
Deasupra este bancnota care tocmai a intrat în circulație iar dedesubt este bancnota veche pe care se disting Stâncile de la Hiengiene, Noua Caledonie. 
Hienghène este un sat situat pe coasta de nord-est a Noii Caledonii, o insulă franceză situat la aproximativ 1500 kilometri la est de Australia, în Oceanul Pacific de Sud. În Golful Hienghène ies din apă îndrăznețe și curioase formațiuni stâncoase care peste timp au devenit emblemă pentru Noua Caledonie. Aici te bucuri de peisaje deosebite; cascade frumoase, o peșteră uimitoare, o lagună, recife de corali dar și plaje pustii.

***

CÂTEVA GLUME
DIN PERIOADA COMUNISTĂ 

Cel mai bun banc politic: Poftă bună!

Cel mai mic stat din lume: Statul de plată! 

Au fost introduşi ghizi în magazine:
  • Pe acest raft a fost carne...
  • Aici a fost brânză...!


_____________xxx______________

GHICITOARE
Ce personalități ale lumii se ascund 
sub chipul acestor copii și adolescenți?
Vei avea răspunsurile în următorul 
articol de blog; BARSTOSZYCE - POLONIA.
Adolescentul cu pălărie 
Copilul cu șepcuță
Adolescentul cu capul descoperit

______________ooooooooooo________________

O PLACHETĂ 
ȘI CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române), PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).     

Placheta - Preasfințitului părinte Galaction Stângă
întâiul Episcop al Alexandriei și Teleormanului
Catedrala episcopală "Sf.Alexandru" 
NIHIL SINE DEO
(NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU)
Plachetă realizată de Secția Numismatică Alexandria
cu ocazia aniversării a 60 de ani de viață
a Preasfințitului Părinte Galaction Stângă
17 mai 2013
In anul 1836, la doi ani de la infiintarea orasului de catre domnitorul Tarii Romanesti, Alexandru Dimitrie Ghica (1834 - 1842), locuitorii si-au ridicat o biserica din lemn cu hramul "Sfantul Alexandru”, care in scurt timp a devenit neincapatoare. De aceea, dupa un efort sustinut, epitropia orasului a reusit sa construiasca, intre anii 1869 - 1898 actuala Catedrala, tarnosita de Mitropolitul Iosif Gheorghian la data de 6 decembrie 1898. Este realizată în stil bizantino-romanic. Picturile murale interioare în ulei au fost realizate în anul 1898 de către o echipă formată din Constantin Artachino, Constantin Pascali și Ștefan Luchian. Picturile au fost executate în stil bizantin, iar catapeteasma a fost realizată în stil neogotic, având înălțimea de 10 metri. Catedrala impresioneaza prin sobrietatea ei arhitecturala, dar si prin impunatoarea sa marime: 42 de metri lungime, 26 de metri latime, inaltimea ei maxima de la turla cea mare fiind de 45 metri.

17.05.1953 - 17.05.2013
60 de ani de la nașterea prea sfințitului părinte 
Galaction, Episcop al Alexandriei și Teleormanului
La mulți ani, sănătate și bucurii 
vă urează membrii Secției Numismatice Brașov
Familiile Neacșu, Samoilă, Dobraș
P.S.Părintele Galaction Stângă s-a născut la data de 17 mai 1953 in localitatea Constantin Brâncoveanu din județul Ialomița. În anul 1981 este Licentiat in Teologie la Bucuresti. Urmeaza studii de teologie si ecumenism la Bossey-Geneva, în Elvetia. Între anii 1980 - 1996 este staretul Mănăstirii Crasna și din anul 1990 și exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor. La data de 1septembrie 1996 este hirotonit ca Episcop al Alexandriei si Teleormanului.
P.S.Galaction Stângă,
Episcopul Alexandriei și Teleormanului
la a 60-a Aniversare - 17 mai 2013 
G.C.M.E. - C.M.N.

375 de ani de la prima unire a țărilor române 
(Mihai Viteazu) 1600 - 1975
Asociația filateliștilor din România 
Filiala București - Poșta română 
Mihai Viteazul sau Mihai Bravu (născut în anul 1558 la Târgu de Floci şi decedat la data de 9 august 1601 în Turda) a fost bănisor de Strehaia, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Ţării Româneşti şi, pentru o perioadă, în anul 1600, conducător de facto al tuturor celor trei ţări medievale care formează România de astăzi: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania.

1918 - 1978 - 60 de ani de la unirea Transilvaniei cu România
Târgoviște - 1 decembrie 1978
Mihai Viteazul - Domnul tuturor țărilor române 1593 - 1601 
Mănăstirea Dealu - Târgoviște
Mănăstirea Dealu este una dintre marile vechi manastiri ale tarii noastre. Manastirea de maici de la Dealu se afla in localitatea Viforata, comuna Aninoasa, la sase kilometri in nord-vestul localitatii Targoviste, pe un deal din preajma cursului Ialomitei. Daca ajungi in asa-numita "Vale a Voievozilor", de langa Targoviste, si incepi sa urci dealul aparut in cale, dupa o vreme, trecand pe sub un portal de clopotnita, te vei afla fata in fata cu silueta stranie si impunatoare a bisericii Manastirii Dealu, ctitorie a domnitorului Radu cel Mare. Prima biserica de pe acest loc dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea sau inceputul celui de al XV-lea, din timpul domnitorului Mircea cel Batran. Pe locul acesteia, domnitorul Radu cel Mare (1495-1508) construieste o prea mareata biserica din caramida placata cu piatra si magistral impodobita. Pronaosul bisericii adăpostește mormântul lui Radu cel Mare și racla cu capul lui Mihai Viteazul. Sarcofagele din marmură ale acestor voievozi au fost executate între 1912 și 1913 de către Frederic Storck.
_______________ooOoo_______________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII 
1 dolar 1932 - China
Vladimir Ilici Lenin, nume real Ulianov, a fost un revoluționar rus care a condus partidul bolșevic. A fost primul premier al U.R.S.S. (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) și a trăit în perioada anilor  1870 - 1924.

Câteva ornamente decorative marginale de pe
notgelduri (bancnote locale, de necesitate) germane


MOUSAIOS - 08.02.2014

Niciun comentariu: