duminică, 9 februarie 2014

KIRGHISTAN



100 com 2000
KIRGHISTAN
 Este o republică situată în centrul Asiei 
și fostă membră a Uniunii Sovietice.
Și-a declarat independența față de URSS 
la data de de 31 august 1991.
Nu are o deviză națională unanim acceptată.
Statul Kirghistan are suprafața de 199900 kilometri pătrați, 
la o populație de aproximativ 5,4 milioane de locuitori, 
iar capitala sa este în orașul Bishkek.

Stema actuală a statului:

 

Stema sovietică;


Stema veche a statului;


Steagul oficial actual adoptat la 3.03.1992:

 

Steagul oficial între 1991 – 1992:  
                       
   

Steagul oficial între 1922 – 1991 (URSS)

 

Aversul bancnotei bancnotei prezintă prezintă chipul lui Yusuf Balasaguni. 
Yusuf Balasaguni (1019 - 1085), nume real Yusuf Khass Hajib, a fost un poet de limbă turcă din localitatea Balasaghun, capitala provinciei kirghize Karakhanid. Mormântul lui este situat în orașul Kashgar, fiind marcat de un frumos mausoleu.  
Reversul bancnotei prezintă mausoleul Takht-i-Suleiman. Mausoleul Takht-i-Suleiman, cunoscut și sub numele Tronul lui Solomon este un foarte vechi monument situat în localitatea Sringarpe pantele Barehmooleh, cu vedere spre lacul Dal și vârful Shankaracharya. Este un monumet foarte des vizitat de pelerinii hinduși. Într-un document din anul 1420 se scrie că monumentul a fost restaurat în timpul domniei lui Raja Gopadatta (79 – 109 E.N.).
Mai jos admiri alte monumente de cultură și arhitectură din capitala kirghiză - Bishkek.
Catedrala ortodxă
Clubul ROTARY 
Filarmonica
Gara
Clădirea guvernului
Statuia lui MANAS - erou național kirghiz
Piața ALA - TOO
Muzeul național de istorie
 Monedă națională - 50 tinin 2008

***

CÂTEVA GLUME
DIN PERIOADA COMUNISTĂ 
  • Care este deosebirea dintre frigul de afară şi cel din casă?
  • Cel de afară e pe gratis.
  • Ce este coada?
  • Alinierea poporului la linia partidului. 
  • Cum se numeşte organizaţia politică a pensionarilor?
  • Şoimii pieţelor.

___________xxx___________

CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEȘTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă olimpică - R.P.ROMÎNĂ 
(Republica Populară)
Olympic rings with white rims.svg
Jocurile Olimpice reprezintă un amplu și interdisciplinar eveniment sportiv internațional care se desfășoară o dată la patru ani. Jocurile Olimpice antice au fost atestate documentar pentru prima oară în anul 775 Î.H. la Olympia - Grecia și s-au desfășurat până în anul 393. După 1500 de ani de întrerupere, în anul 1896, la Atena, au fost reluate Jocurile Olimpice. Reconstruirea acestui eveniment sportiv s-a datorat francezului Pierre de Coubertin, o mare contribuție având și Evanghelie Zappa. Sus am postat logo-ul Comitetului Olimpic Internațional.
Fișier:Comitetul Olimpic si Sportiv Roman - Muzeul Sportului.JPG
Comitetul Olimpic și Sportiv Român (denumit inițial Comitetul Olimpic Român) este o unitate autonomă, nonprofit, cu personalitate juridică, care își desfășoară activitatea în baza prevederilor Cartei Olimpice și ale statutului propriu. Organizația acționează pentru dezvoltarea și sprijinirea mișcării olimpice în România, pentru cultivarea în rândul tineretului a interesului pentru sport și a idealurilor olimpice. Înființat în anul 1914, sub denumirea de Comitetul Olimpic Român, forumul sportiv român își desfășoară în prezent activitatea în baza Hotărârii de Guvern nr. 124 din data de 21 februarie 1991. Prima participare oficială a sportului romanesc la Jocurile Olimpice a fost în cadrul ediției a VIII-a - Paris - 1924, prin echipa națională de rugby, care s-a clasificat pe locul trei, obținând prima medalie (bronz) din istoria noastră olimpică. Sus am postat logo-ul Comitetului Olimpic Român.

Regimentul Tudor Vladimirescu
Regimentul "Tudor Vladimirescu" a fost fondat în URSS, din prizonieri români, la data de 15 noiembrie 1943. O buna perioadă de timp, în istoria noastră, la această dată, s-a aniversat crearea forțelor armate române.

Set 3 insugne - S.P.P.
(Serviciul de Protecție și Pază)
Serviciul de Protecție și Pază (SPP) este un serviciu secret din România care are atribuții în ceea ce privește siguranța națională, precum și în asigurarea protecției demnitarilor români, a demnitarilor străini pe timpul șederii lor în România, a familiilor acestora, dar și în asigurarea pazei sediilor de lucru și a reședințelor acestora. Sus am postat logo-ul Serviciului de Protecție și Pază.

Siebenburgen (Transilvania)
Siebenburgen este denumirea în limba germană a provinciei românești Transilvania (Ardeal). Pe insignă este reprezentată stema veche a Transilvaniei. Cele șapte turnuri de pe stemă reprezintă cele șapte mari cetăți ale Transilvaniei, Siebenburgen, din limba germană, însemnând în limba română chiar Șapte cetăți. Cele șapte cetăți (burguri – orașe) transilvane renumite erau; Sebe (Muhlbach), Sibiu (Hermanstadt), Mediaș (Mediasch), Sighișoara (Schassburg), Brașov (Kronstadt), Bistrița (Bistritz) și Orăștie (Klausenburg).  Sintagma Siebenburgen a fost atestată prima dată la data de 14 iulie 1349. În urma Dietei de la Sebeș din 24 mai 1659, stema Transilvaniei a fost sfâșiată, fiecare dintre cele trei națiuni privilegiate preluând câte un simbol. Maghiarii erau reprezentați de acvila neagră, secuii de soare și lună iar sașii de cele șapte turnuri de cetate, de culoare roșie. Elemente de pe stema și insignele de mai sus sunt preluate și în stema actuală a României.   

____________ooOoo_____________

PERSONALITĂȚI POLITICE 
PE BANCNOTELE LUMII
500 pesos = 50 condor 1947 - Chile 
Manuel Francisco Antonio Julián Montt Torres a fost președintele statului Chile, a trăit între anii 1809 - 1880 și a condus între anii 1851 - 1861.

Câteva vignete de pe acțiuni poloneze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 09.02.2014

Niciun comentariu: