duminică, 9 februarie 2014

MONEDE EURO DE COLECȚIE - AUSTRIA 22


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează nava austro-ungară Amiral Tegetthoff.  Această navă cu aburi avea un deplasament pe apă de 220 tone și a fost construită în mod special, la Bremerhaven (Germania) pentru expediții polare. Nava poartă numele celui mai renumit amiral austriac - William von Tegetthoff. 
Aversul monedei prezintă în marș nava  Amiral Tegetthoff, iar reversul îi prezintă pe comandantul navei, Karl Weyprecht, și locotenentul de infanterie, Julius von Payer, care au abandonat nava, prinsă între ghețurile nordice, și au plecat pe jos, ajungând într-un târziu pe insula rusească Novaia Zemlia unde au fost salvați. 
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 08.06.2005, seria – Austria pe mările şi oceanele lumii, formă - rotundă, diametru – 34 milimetri, greutate – 20 grame, metal – argint, calitate – proof şi tiraj – 50000 exemplare.
Karl Weyprecht (1838 - 1881) a fost un militar și explorator austro-ungar. Este renumit ca un explorator arctic, dar și ca avocat de cooperare internațională pentru explorare științifică polară.
Julius von Payer, nume complet Julius Johannes Ludovicus Ritter von Payer (1841 - 1915) a fost un ofițer austro-ungar, alpinist, explorator arctic, cartograf, artist peisagist și profesor la Academia Militară.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebreafregata austro-ungară Novara. Această navă cu pânze a făcut ocolul lumii între anii 1857 – 1859. Novara, denumită initial Minerva,  a fost o fregată cu trei catarge cu vele și șase punți , dotate cu 42 de tunuri , și avea un deplasament pe apă de 2107 de tone . Fregata a primit ultimul nume în amintirea victoriei de la Novara (1849), contra italienilor. Cu această fregată a făcut deplasarea în Mexic arhiducele Ferdinand Max cu familia sa, viitorul monarh la Mexicului.
Aversul acestei monede prezintă fregata Novara în marș, în apropierea coastelor Chinei, iar reversul chipurile arhiducelui Ferdinand Max (comandantul șef al navei și ințiatorul călătoriei) și baronului Bernhard von Wullerstorf-Urbair (șeful expediției). Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 16.06.2004, seria – Austria pe mările şi oceanele lumii, formă - rotundă, diametru – 34 milimetri, greutate – 20 grame, metal – argint, calitate – proof şi tiraj – 50000 exemplare.
 
Ferdinand Max, nume complet Ferdinand Maximilian Joseph (1832-1867) este fratele mai mic al împăratului austriac  Franz Joseph I. Este cunoscut și sub numele spaniol de Maximiliano I. După o carieră distinsă în marina austriacă, cu sprijinul  militar al împăratului francez Napoleon al III-lea și susținerea unor monarhiști conservatori mexicani, este declarat împărat al Mexicului la data de 10 aprilie 1864. A condus până în anul 1867.
Bernhard von Wüllerstorf-Urbair (1816 - 1883) a fost un baron, vice-amiral și ministrul al comerțului în guvernul austro – ungar.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebreafregata blindată austro-ungară cu aburi Ferdinand Max. Numele fregatei a fost dat în onoarea fratelui împăratului Franz Josef. Aversul monedei prezintă fregata blindată Ferdinand Max iar reversul prezintă patru marinari care cu greu stăpânesc cârma navei, atent supravegheați de către amiralul William Tegetthoff, comandantul flotei austro-ungare în lupta cu italienii, în bătălia de Lissa (20 iulie 1866). 
Fregata Ferdinand Max avea o lungime de 70 m, lățime de 13 m și un   deplasament pe apă de 5130 tone, fiind dotată cu puternic armament de luptă printre care și tunuri Krupp de calibru 203 mm și se deplasa cu viteze de peste 23 km pe oră.   
Wilhelm von Tegetthoff (1827 - 1871) a fost un amiral austriac, considerat unul dintre cei mai proeminenți comandanți de navă din secolul al 19-lea, Tegetthoff a fost cunoscut pentru tacticile sale inovatoare, precum și pentru conducerea sa inspirată. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 15.09.2004, seria – Austria pe mările şi oceanele lumii, formă - rotundă, diametru – 34 milimetri, greutate – 20 grame, metal – argint, calitate – proof şi tiraj – 50000 exemplare. 

***

DOUĂ PASTILE
DE UMOR ROMÂNESC
  • Ce motiv de divorţ aveţi?
  • Se împlinesc 3 luni de când soţia mea nu mi-a adresat niciun cuvânt!
  • V-aş mai da un termen să vă mai gândiţi; astfel de femei se întâlnesc foarte rar...
Într-un tufiş, în parc;
  • Te iubesc!
  • Şi eu.
  • Te doresc!
  • Şi eu.
  • Mă cheamă Vasile.
  • Şi pe mine. 

___________xxx___________

CÂTEVA INSIGNE 
ȘI O MEDALIE ROMÂNEASCĂ

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  
Insignă - Brigadier U.T.C. 1948 - 1978

Insignă - Brigadier U.T.C. 1948 - 1983

Insignă - Brigadier U.T.C. 

 
Uniunea Tineretului Comunist (cunoscută și prin acronim U.T.C.) a fost organizația de tineret şi rezerva de militanţi a Partidului Comunist Român. Sus am aplicat stema Uniunii Tineretului Comunist din România. În timpul Republicii Populare Române, organizaţia s-a numit Uniunea Tineretului Muncitor (acronim U.T.M.) Ea a fost întemeiată în anul 1922. În anul 1967 număra 2250000 de membri, adică 11,78% din populația României
 
 
Mai sus admiri steagul şi carnetul de membru UTC. 

Fruntaș în P.T.A.P.
(Pregătirea Tineretului pentru Apărarea Patriei)
Prezint mai jos câteva idei din Legea nr. 33 din 15 noiembrie 1968 privind pregătirea tineretului pentru apărarea patriei. "În Republica Socialistã România se organizeazã activitatea de pregătire a tineretului pentru apãrarea patriei, la care au datoria patriotica sa participe tineri - bãieţi şi fete - cetãţeni ai Republicii Socialiste România. Activitatea de pregãtire a tineretului pentru apãrarea patriei cuprinde instruirea militarã generalã, cunoaşterea armelor de nimicire în masa şi protecţia impotriva lor, apãrarea localã antiaeriana, pregãtirea sanitarã şi de prim ajutor, precum şi pregãtirea de specialitate în cadrul unor cercuri tehnico-aplicative. Conducerea activitãţii de pregãtire a tineretului pentru apãrarea patriei se exercita de Uniunea Tineretului Comunist cu sprijinul Ministerului Forţelor Armate, Ministerului Afacerilor Interne, Consiliului Securitãţii Statului, Ministerului Învãţãmîntului, Ministerului Sãnãtãţii, Consiliului Naţional pentru Educaţie Fizica şi Sport, Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie, Comitetului pentru Problemele Administraţiei Locale şi al comitetelor executive ale consiliilor populare. Activitatea de pregãtire a tineretului pentru apãrarea patriei are o durata de 2 ani şi cuprinde ţinerii - bãieţi şi fete - în virsta de la 18 la 20 de ani." Tinerii din cadrul acestor formațiuni de pregătire militară erau echipați în uniforme albastre, erau instruiți de către cadre din structura armatei, a gărzilor patriotice dar și de către profesorii lor. Erau dotați cu arme geco de calibru 6 mm, care se păstrau în cadrul unităților de învățământ, în spații special amenajate.     
Fruntaș în pregătirea tineretului 
pentru apărarea patriei
Din propria experiență pot spune că tineri și mai mici de 18 ani erau incluși în formele de pregătire militară. Se mergea până la copii de clasa a VII-a și a VIII-a care foloseau armamentul cu aer comprimat, calibru 4,5 mm, cu alice, care se păstra în magazii speciale în cadrul școlilor generale. Pregătirea militară inițială a acestor copii era în principal o sarcină suplimentară a profesorilor de sport din școli. Pregătirea militară tineretului din licee și școli se desfășura sub conducerea și îndrumarea directă a organizație de partid din instituțiile de învățământ.

Brigada 282 Infanterie mecanizată "Unirea Principatelor"
A 40-a aniversare  1968 - 2008
Brigada 282 Infanterie mecanizată "Unirea Principatelor"
Oferită de comandantul brigăzii Gl. bg. Cătălin Teodorescu  
Brigada 282 Infanterie mecanizată "Unirea Principatelor" este o unitate de elită a armatei române, dislocată în garnizoana Focșani, ea fiind vârful de lance al Forțelor Terestre ale României. Brigada este operaționalizată și certificată ca structură militară pusă la dispoziția NATO.

____________ooOoo____________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
1000 pesos = 100 condor 1962 - Chile
Manuel Blanco Encalada a fost un militar și politician chilian care a trăit între anii 1799 - 1866 și a condus țara ca președinte în anul 1826. 

Două vignete de pe notgelduri 
(bancnote locale, de necesitate) germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 09.02.2014

Niciun comentariu: