vineri, 21 februarie 2014

INFO NUMIS MONDO - 48


1.  Autoritatea bancară centrală a statului caraibean Barbados procedează la înlocuirea tuturor bancnotelor destinate circulației naționale.  
Sus este bancnota nouă de 5 dolari, iar jos cea veche, din anul 1995. Pe aversul ambelor bancnote surâde chipul lui Frank Mortimer Maglinne Worrell.
Sir Frank Mortimer Maglinne Worrell (născut în anul 1924 în Barbados – decedat în anul 1967 în Jamaica) a fost un mare campion de cricket și om politic jamaican (senator).
Reversul bancnotei noi prezintă clădirea Universității din Indiile de Vest - Campusul Cave Hils din Barbados.
Universitatea din Indiile de Vest este un sistem universitar public care deserveste 18 entități statale  vorbitoare de limba engleză.  Fiecare dintre aceste țări este fie un membru al Commonwealthului britanic sau teritorii britanice de peste mări. Scopul universității este de a ajuta "a debloca potențialul de creștere economică și culturală", în aceste state, permițând astfel îmbunătățirea autonomiei regionale. Universitatea a fost inițial instituită ca un colegiu independent extern al Universității din Londra. Această universitate este formată din trei campusuri fizice: la Mona, în Jamaica, St.Augustin  în Trinidad și Tobago și Cave Hill în Barbados. Deasupra am postat și logo-ul Universității Indiile de Vest. 
Pe reversul bancnotei vechi este prezentată o poză cu Piaţa Trafalgar din capitala Bridgetown, din care se distinge clădirea Parlamantului naţional. Ase vedea fotografiile de deasupra.

2.  Mai jos continui să îți prezint alte monede euro test, probă sau de încercare, de astă dată din statul european Gibraltar.

Gibraltarul, denumirea veche Muntele Calp, este un teritoriu britanic de peste mări, situat în sud-vestul Europei, sudul extrem al Spaniei. Este un teritoriu foarte mic, de numai 6,5 kilometri pătrați, cu mai puțin de 30000 de locuitori. Este un teritoriu stâncos cu capitala în localitatea cu același nume – Gibraltar.  Deviza națională a acestui teritoriu britanic este: Cucerit de niciun inamic. Deasupra am postat stema și steagul Gibraltarului iar dedesubt trei fotografii sugestive din orașul și statul - Gibraltar.     .
Blocuri de locuit
Aeroportul
Moscheea

3.  Autoritatea bancară naţională franceză, prin administraţia teritoriilor franceze de peste mări, procedează la înlocuirea bancnotelor care circulă în aceste îndepărtate şi exotice zone (arhipeleagurile şi insulele Noua Caledonie, Polinezia, Wallis şi Futuna). Noile bancnote au fost puse în circulaţie pe data de 20 ianuarie 2014, până în data de 30 septembrie ele circulând în paralel cu cele vechi, după care cele vechi vor fi retrase din circulaţie. 
Deasupra am postat bancnota nouă iar dedesubt cea veche, din anul 1985 

***

DOUĂ PASTILE
DE UMOR ROMÂNESC

Bulişor şi Trulişor se laudă cu părinţii lor.
-  Tatăl meu e poliţist, zice Bulişor.
-  Al meu este medic stomatolog agricol, zice mândru Trulişor.
-  Cum adică?
-  Pune dinţi la greblă.


Un doctor citea în cabinetul lui. Intră o blondă şi începe să se dezbrace. Îşi ridică un pic fusta şi se uită întrebător la doctor.
-  Mai sus, zice doctorul.
Blonda mai ridică fusta încă un pic.
-  Mai sus, repetă doctorul.
-  Cât de sus? întreabă blonda.
-  Domnişoară, nu înţelegeţi? Ginecologul este cu un etaj mai sus.


____________xxx_____________

O MEDALIE ȘI CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEȘTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

A.G.V.P.S. - (Asociația generală a vânătorilor și pescarilor)
Logo
Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România (AGVPS) este persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, care reprezintă, în plan intern, interesele a peste 150 de asociaţii afiliate, în care sunt înscrişi peste 90% din vânătorii români şi peste 80% din pescarii cu domiciliul sau rezidenţa în România, iar în plan extern, interesele tuturor vânătorilor şi pescarilor sportivi din ţara noastră. Data de 5 iunie 1919 reprezintă momentul constituirii „Uniunii Generale a Vânătorilor”, iar cea de 26 mai 1922, data de naştere a „Uniunii Generale a Vânătorilor din România”. Această formă de organizare a suferit mai multe transformări și convulsii până să ajungă la formatul de astăzi. Au fost perioade când au existat și organizații paralele în acest domeniu de activitate. Sus am postat logo-ul Asociației generale a vânătorilor și pescarilor sportivi. 

A.F.R. - 30 de ani * 1958 -1988
(Asociația Filateliștilor din România)
Asociaţia Filateliştilor din România este forul românesc conducător al pasionaţilor de filatelie din întreaga ţară. Filatelia se ocupă cu studiul mărcilor poştale şi al timbrelor fiscale. Aceasta include modelul, producția și utilizarea timbrelor după ce le-a fost autorizată producerea de către autorități guvernamentale, cele mai comune fiind autoritățile poștale. Cu toate că mulți o confundă cu activitatea de a colecționa timbre, este o activitate distinctă. De exemplu, filateliștii vor studia mărci poștale extrem de rare nedeținându-le, ori din cauza costului, ori din cauza numărului foarte redus, pe când colecționarul poate alege să obțină și aranjeze timbrele fără a fi prea mult deranjat de origine sau uzură. La 1/13 ianuarie 1881 apare prima revista de filatelie din Romania, "TIMBROPHILO". In aprilie 1891 s-a constituit la Bucuresti, cu titlu provizoriu, SOCIETATEA ROMANA DE TIMBROLOGIE, iar la 6 mai 1891 a fost organizata prima expozitie filatelica din Romania avand caracter privat, in casa presedintelui Dimitrie C. Butculescu din Bucuresti. In sedinta din 26 noiembrie/10 decembrie 1891, societatea si-a schimbat denumirea in SOCIETATEA FILATELICA ROMANA, adoptandu-se si statutul de functionare. In 1932 la Bucuresti in Palatul Academiei Romane (sala Dalles) are loc intre 20-30 noiembrie cea mai mare expozitie filatelica, EFIRO-1932. Reiterata, expozitia EFIRO-1998 in salile Parlamentului Romaniei a readus privirilor publicului marile raritati filatelice romanesti. Urmeaza organizarea la Bucuresti a expozitiei filatelice mondiale din 2008 care va celebra implinirea a 150 de ani de la aparitia primelor marci postale romanesti. Toate aceste manifestari organizate de Federația Filatelică Română au menirea de a promova valorile istorice, culturale si morale ale poporului roman prin intermediul marcilor postale.

A.S. "Metalul" - Roman - înființată în anul 1948
(Asociația sportivă) 
A.S. "Metalul" a fost un club de fotbal care a funcționat o vreme pe lângă marea Întreprindere mecanică din Roman. Acest club de fotbal a fost înființat în anul 1948. 

Drapel
Stema Roman
Roman este un municipiu din județul Neamț. Este situat în partea centrală a podișului Moldovei, la confluența râurilor Siret și Moldova. Dacă la recensământul din anul 1992, orașul avea o populație de 80328 de locuitori, în anul 2011 aceasta a coborât până la 50713 de locuitori, și aceasta datorită numai migrației forței locale de muncă. Primele mențiuni despre această localitate le găsim în Letopisețul Novgorodului, datat în jurul anului 1387 si in cronica lui Nestor. Primul document intern este un hrisov de danie din 30 martie 1392. Se apreciază că numele orașului a fost preluat de la Roman I Mușat, considerat întemeietorul orașului. Romanul a fost de-a lungul istoriei sale unul din cele mai importante centre urbane ale Moldovei, fiind un oraș cosmopolit datoritǎ prezenței mai multor grupuri etnice, cuprinzând, pe langă comunitatea româneasca, comunități importante de armeni, evrei și o importantă comunitate catolică. Roman I i-a eliberat pe evrei de serviciul militar în schimbul unui impozit. Distrus în mare parte în 1467, în timpul campaniei lui Matei Corvin în Moldova, a fost refăcut de Ștefan cel Mare. Sus am postat stema și drapelul actual al municipiului Roman și dedesubt trei vechi dar frumoase clădiri ale orașului Roman. 
Fișier:Roman casa hogas.jpg
Vila Calistrat Hogaș
Casa Nevruzzi
  Casa Ioachim

Întreprinderea mecanică - Roman - "Umaro"
A.S. "Metalul" - Roman  - înființată în 1948
Umaro Roman este o companie producătoare de echipamente industriale. Umaro Roman produce, printre altele, strunguri carusel, mese rotative, piese de schimb și mașini de prelucrare a lemnului. Acționarul majoritar al companiei este societatea TCE 3 Brazi. Compania a fost înființată în anul 1991, prin divizarea Întreprinderii Mecanice Roman, care avea 70 de ani de activitate în domeniul producerii de mașini unelte. În anul 2001, omul de afaceri Culiță Tărâță, deputat PDSR la acea vreme, a achiziționat compania Umaro pentru suma de 16,6 miliarde de lei vechi.
A.S. "Aripile" - Brașov - (Asociația sportivă)
Aripile Brasov mare.png
A.S. "Aripile" Brașov este un club de fotbal care joacă in Liga a IV-a pe stadionul "Aripile" din Ghimbav. Clubul a fost înființat în anul 1995, pe lângă I.A.R. Brașov, purtând echipament de joc în culorile alb - albastru. Sus am postat logo-ul clubului.

A.M.C. - Pucioasa
Această piesă este o insignă veche din aviație. 
Pucioasa este un oraș din județul Dâmbovița, pe cursul superior al râului Ialomița, la 20 km depărtare de Târgoviște. În trecut, localitatea purta numele Podurile, însă o dată cu dezvoltarea băilor și-a însușit numele de actual Pucioasa. Izvoarele minerale de pucioasă și iod se află în localitatea Pucioasa Sat și sunt cunoscute de peste 170 de aniAre o populație de peste 14000 de locuitori iar economia orașului se bazează pe turism. Sus am postat două fotografii reprezentative pentru orașul Pucioasa: Primăria și Complexul hotelier Ceres.  

______________ooOoo____________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
10000 franci 1971 - Ciad
Francois Tombalbaye a fost președinte al statului Ciad, trăind între anii 1918 - 1975 și conducând între anii 1960 - 1975. 

Câteva vignete de pe bilete spaniole de loterie 

con_dorul@yahoo.com

MOSAIOS - 22.02.2014

Niciun comentariu: