miercuri, 13 martie 2013

MONEDE EURO COMEMORATIVE - ITALIA 1


Această monedă euro comemorativă italiană a fost emisă în data de 15 decembrie 2004, într-un tiraj de 16 milioane de exemplare pentru a celebra existența Programul mondial de alimentație - World Food ProgrammeDesignul acestei monede aparține artistei italiene gravor Uliana Pernazza.  
Programul mondial de alimentație (în franceză Programme Alimentaire Mondial, prescurtat PAM, în engleză World Food Programme, prescurtat WFP) este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite, cu sediul la Roma, Italia. Este cea mai mare organizație cu rol umanitar pentru acordarea de ajutoare internaționale în alimente. Organizația are birouri în 90 de țări de pe glob unde se derulează programe de ajutor finanțate de către PAM.

Această monedă euro comemorativă italiană a fost emisă în luna octombrie a anului 2005, într-un tiraj de 18 milioane de exemplare pentru a celebra prima aniversare a semnării Constituţiei Europene. În centrul monedei, opera artistei italiene - gravor Maria Carmela Colaneri apare Europa alături de taur, ţinând în mână un toc de scris şi textul Constituţiei Europene. Tratatul de instituire a unei Constituții pentru Europa a fost semnat la Roma la 29 octombrie 2004, după un lung proces de dezbatere și negociere. Deși de el s-au legat mari speranțe de schimbare masiva a modului în care funcționează Uniunea, datorita respingerii sale în primăvara lui 2005 în referendumurile din Franța și Olanda procesul de adoptare al sau a fost practic înghețat. Mai târziu  s-a apelat la soluția unui nou Tratat de reformă, denumit și Tratatul de la Lisabona.  
Europa era fiica regelui Agenor, care domnea în Fenicia.Vrăjit de frumusețea ei, Zeus plănuiește să o fure, se preschimbă într-un taur frumos și se alătură turmelor regelui. În timp ce Europa, împreună cu însoțitoarele sale, culegea flori, remarcă frumusețea taurului pe care-l încalecă. Zeus o răpește, ducând-o pe insula Creta. Pe insulă o seduce (tăinuindu-i că are soție), astfel, ea îi devine amantă. Aflând adevărul, Europa, înșelată, se aruncă de pe o stâncă în mare, însă Afrodita o salvează. Pământul pe care a fost adusă de Zeus va primi numele ei - EUROPA.

Această monedă euro comemorativă italiană a fost emisă în lunile ianuarie - februarie ale anului 2006,  într-un tiraj de 40 de milioane de exemplare pentru a celebra Jocurile Olimpice de iarnă XX – Torino 2006. Moneda, al cărui design este realizat de către artista italiană-gravor Maria Carmela Colaneri, îți prezintă un schior și clădirea Mole Antonelliana, punct de reper al oraşului Torino.
Jocurile celei de-a XX-a Olimpiade de iarnă s-au desfășurat la Torino, Italia între 10 și 26  februarie 2006. La jocuri au participat 2663 sportivi din 85 de state ale lumii în 15 discipline sportive. Clasamentul pe medalii al jocurilor este următorul; locul 1 Germania cu 29 medalii, locul 2 SUA cu  25 medalii și locul 3 Austria cu 23 medalii din toate metalele. Din România au particpat 25 de sportivi la 8 discipline sportive, obtinând zero medalii. Sus am postat logo-ul Olimpiadei de iarnă - Torino 2006.   

Clădirea Mole Antonelliana este considerata simbolul orasului Torino. Cu o inaltime de 167 m, cladirea ofera o priveliste spectaculoasa asupra orasului si gazduieste Muzeul National de Cinematografie. Constructia cladirii, care initial trebuia sa fie o sinagoga, a inceput in 1863 sub indrumarea arhitectului Alessandro Antonelli (de unde provine si numele). Mai multe schimbari (printre care depasirea bugetului si modificarile arhitecturale) au facut ca in final cladirea sa fie dedicata lui Victor Emanuel II, iar sinagoga sa fie mutata in alta locatie. In 1889, cand a fost terminata si preluata de Consiliul Municipal, Mole Antonelliana era cea mai inalta constructie din caramizi din lume. Această cladire a fost aleasa ca emblema oficiala a Jocurilor Olimpice de Iarna din 2006 de la Torino. 
Această monedă euro comemorativă italiană a fost emisă în luna aprilie a anului 2008,  într-un tiraj de 5 milioane de exemplare pentru a celebra cea de-a 60-a aniversare a Declaraţiei universale a drepturilor omului. Moneda, al cărui design este realizat de artista italiană - grvaor Maria Carmela Colanei, înfăţişează un bărbat şi o femeie, împreună cu simbolurile dreptului la pace, la hrană, la muncă şi la libertate, reprezentate de ramura de lauri, spicul de grâu, roata zimţată şi sârma ghimpată. 
Declarația Universală a Drepturilor Omului a fost adoptată la 10 decembrie 1948, prin Rezoluția 217 A în cadrul delei de a III-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.Printr-un act istoric, Adunarea le-a cerut tuturor țărilor membre să publice textul Declarației, care, după aceea, să fie "distribuit, expus, citit și comentat în școli și alte instituții de învățământ, fără deosebiri ținând de condiția politică a țărilor sau teritoriilor". Pe parcursul acestui document drepturile universale ale omului sunt prezentate ca fiind un cod legal de comportament pentru promovarea conștiinței plenare și totodată reprezentări ale integrării, fiind cele care leagă particularul de universal. Documentul are un preambul și 30 de articole care definesc principalele drepturi ale ființei umane. Declaraţia a fost adoptată de 58 de state membre ale Adunării Generale a ONU, existând mai multe ţări care s-au abţinut: URSS, ţările din Europa de Est, Africa de Sud şi Arabia Saudită. Declaraţia a constituit o necesitate a acelei perioade, după ororile celui de-al doilea război mondial şi ale holocaustului. Deasupra am postat logo-ul ISHR - Societatea Internaţională pentru Drepturile Omului.


***

VORBE DE DUH


DE LA ÎNAINTAŞI




John Graves Shedd,
comerciant și om de afaceri american (1850 - 1926)

  • O corabie se află în siguranță în port, dar nu pentru asta sunt construite corăbille.
Aristotel, 
filozof antic grec (384 - 322 Î.E.N.)
  • Posibilitatea de a susţine un lucru fără a-l accepta este semnul unei minţi educate.
  • Prietenia înseamnă un suflet în două trupuri.
  ______xxXxx_______


CÂTEVA 
JETOANE ROMÂNEȘTI

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, băuturi, mici obiecte, acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

Automat muzical - M.C.I. 

M S B - 1938

 
Frații Ursian

Fan Club - VH

Cantina expoziției S.A. - 1906 - 1 leu 

Cafe et Braserie de France - țapi

M.J. - 50.B.

___________ooOoo___________

SUA - 1 dolar 1946 - Sr. 461
Doar pentru uzul militarilor

Câteva ordine decorative 
marginale de pe certificate și 
bonduri ale statului american Colorado

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 13.03.2013

Niciun comentariu: