vineri, 22 martie 2013

INFO NUMIS MONDO - 16


1.  Continui să îți prezint aici monede euro test, probă sau proiect emise de către state sau provincii ale unor state europene din zona comună a monedei euro sau nu, astăzi monede cipriote. 

Muflonul european, numit și oaie sălbatică (Ovis ammon musimon), este strămoșul oii domestice. Are lungimea corpului de 1,1-1,3 m, coada de 3-6 cm și înălțimea la greabăn de 60-80 cm. Greutatea poate atinge 50 kg. Poate face salturi de 2 metri inaltime si 3-4 m lungime. Aspectul general al muflonului este asemănător cu al berbecului. Mai ales masculul are coarne inelate, puternice și răsucite. Acestea cresc în spirală odată cu vârsta animalului, putând ajunge la 90 cm. Femelele poartă uneori și ele coarne, mai mici, de până la 10-12 cm. Copita este la fel cu cea a oii domestice. Muflonul a trăit şi în România în trecut. În secolul XX a fost reintrodus, după mai multe încercări de aclimatizare.  S-a dezvoltat bine, deși nu atât de rapid pe cât ar fi dorit cei care s-au ocupat de introducerea lor. S-a acomodat în special în pădurile din zonele de dealuri joase și coline, precum și în pădurile de câmpie cu umiditate relativ crescută, spre deosebire de arealul originar, stâncos și destul de arid. Cu toate acestea evită și zonele cu prea multă apă și nu înoată decât în cazuri cu totul excepționale. Este predispus, ca și oaia domestică, la gălbează. Muflonul are simțuri foarte bune, precum și o agerime și sprinteneală surprinzătoare pentru cei ce se lasă înșelați de înfățișarea sa aparent greoaie. Păscutul și adăpatul se desfășoară seara și noaptea. Împerecherea are loc în octombrie-noiembrie, iar după cca. 22 săptămâni oaia sălbaticăse retrage singură, în locuri ascunse și fată unul sau, mai rar, doi miei. După câteva zile revine cu mielul la cârd. Hrana muflonului este vegetală, constând din ierburi de pădure, lăstari, frunze etc. Uneori intră și în culturi, dacă acestea sunt prea aproape de arealul său.

Fișier:Flag of Cyprus.svgFișier:Coat of arms of Cyprus.svg 
Cipru este un stat insular din Marea Mediterană, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Statul se întinde pe o suprafață de 9253 km.p, la o populație de aproximativ 1,1 milioane de locuitori, iar capitala funcționează în orașul Nicosia. Sus am postat steagul și stema statului cipriot.

Această monedă s-a dorit a celebra 10 ani de la introducerea monedei comune euro ca mijloc de plată în unele state europene. Moneda euro este dovada cea mai palpabilă a integrării europene - până în acest moment, este moneda comună a 17 din cele 27 de state membre, fiind utilizată de circa 332de milioane de europeni. Avantajele sale sunt evidente pentru orice persoană care călătoreşte în străinătate sau face cumpărături on-line pe site-uri din alte ţări ale Uniunii. În momentul lansării, la 1 ianuarie 1999, euro a devenit noua monedă oficială a 11 state membre, înlocuind, în două etape, vechile monede naţionale.


2.  Cu 100 de zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Soci, Banca Rusiei va lansa bancnota olimpică cu valoarea nominală de 100 de ruble. Mai jos ai privilegiu de o admira deja. Pe avers este reprezentat un snowboardist zburând deasupra orașului Soci, iar pe revers este reprezentat Stadionul olimpic din Soci. 

Stadionul olimpic din Soci este acoperit cu o suprafaţă continuă de sticlă pentru a reflecta lumina în timpul zilei. El va fi deschis către Nord pentru o panoramă asupra lanţului muntos „Krasnaya Polyana" şi spre Sud, către Marea Neagră. Greu de crezut, că această bijuterie de 45000 de locuri va costa doar 47,7 milioane de euro. S-ar putea să fie vorba şi de „puţină" propagandă rusească! Se știe că Jocurile olimpice de vară din anul 2014 vor avea loc în Rusia, la Soci. Mai jos apoți admira mascota și logo-ul Jocurilor olimpice de vară.


Mai jos am postat ultima bancnotă rusească, cea  de 100 de ruble din anul 1997, care îți prezintă Teatrul Mare și Statuia zeului Apollo într-o trăsură trasă de 4 cai.

Teatrul Balșoi (Teatrul Mare) a luat ființă în anul 1776, când țarul i-a acordat prințului Peter Urusov privilegiul de a fi singurul din Moscova care să prezinte spectacole de teatru, operă și balet. Actorii de pe atunci erau iobagi ai acestui prinț. La început spectacolele au avut loc într-o casă particulară, dar începând din 1780 au avut loc în clădirea actuală a teatrului. Din cauza terenului mlăștinos din centrul Moscovei clădirea a fost construită pe stâlpi de lemn. Teatrul și-a primit numele actual în ianuarie 1825. În anul 1805 clădirea a fost distrusă de un incendiu. Un alt incendiu a distrus interiorul teatrului în 1853. Apoi a fost reconstruit într-o formă mai elegantă, care s-a păstrat până azi, proiectată de arhitectul italian Alberto Camillo Cavos (1800-1863). O altă reconstrucție a devenit necesară în secolul al XX-lea - sub îndrumarea arhitectului Joseph Bové (sau Ossip Bowe). După destrămarea URSS clădirea a decăzut iarăși. Reparațiile au început în anul 2005 și au durat 6 ani. La 28 octombrie 2011 Teatrul Balșoi s-a redeschis cu un spectacol festiv de balet și muzică din opere, la care a cântat și solista română Angela Gheorghiu.

Statuia zeului Apollo într-o trăsură trasă de 4 cai este situată deasupra deasupra frontonului, pe fațada principală a clădirii Teatrului Mare din Moscova. 

3.  Autoritatea monetară a statului african Angola a luat inițiativa înlocuirii întregului set de bancnote aflat în circulație. Sunt bancnote cu un design apropiat de al celor vechi în sensul că se mențin cele două portrete dar elementele de faună (animalele) au fost înlocuite cu monumente ale naturii și de arhitectură (cascade și baraje) și, în plus, s-a revenit la denumirea veche a bancnotei de kwanzas în loc de kwanzas reajustat. .

Deasupra sunt reprezentate doar bancnotele de 1000 kwanzas 2014 și  1000 kwanzas reajustat 1992. Pe amble se mențin chipurile lui Neto și Do Santos, iar pe cea nouă s-a reprezentat ca noutate cascada Kalandula din provincia angoleză Malanje.
António Agostinho Neto (1922 - 1979) a servit ca primul președinte al statului angolez în perioada anilor 1975 - 1979. 
José Eduardo dos Santos (născut 1942) este președintele în exercițiu al statului angolez începînd din anul 1979, deci este al doilea președinte al statului.
Cascada Kalandula (nume vechi - Duque de Braganca) este situată pe râul Lucala, în apropierea orașului Kalandula, din provincia angoleză Malanje. Înălțimea de cădere a apei este de peste 100 m pe o lîțime a cascadei de aproximativ 400 metri fiind una dintre mai mari cascade ca volum din Africa.

***

DOUĂ EPIGRAME 
DIN VIAȚĂ
de Mihai Moleșag - Tulcea

DEŞTEPTAREA ROMÂNIEI

Eşti astăzi subiect de comentarii,
Română naţiune, scuză-mi tonul,
Dar cum să te deştepţi, când demnitarii
Îţi sună deşteptarea …cu trombonul!?

ÎNDEMN

Cum nu ştii niciodată ce te-aşteaptă,
Şi-n orice clipă să previi impasul,
Fii, naţiune, permanent deşteaptă,
Să nu te sperii când îţi sună ceasul !

______________xxXxx______________

CÂTEVA INSIGNE, 
UN JETON ȘI O MEDALIE
DIN JUDEȚUL CONSTANȚA

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată.

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Delfinariu - Constanța - România
Delfinariu din Constanța este parte Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din aceiași localitate. Delfinariul si-a inceput activitatea la 1 iunie 1972, fiind primul Delfinariu public din tara noastra precum si prima forma muzeistica de acest gen din Sud-Est-ul Europei, la acea data. Delfinariu este un bazin acvatic acoperit ăn care sunt crescute, studiate și dresate specii ale faunei marine. 
Insignă - Consiliul județean pentru educație fizică și sport - Constanța
În regimul comunist existau Consilii pentru educație fizică și sport la nivel național dar și la județe, care aveau rol de coordonare, îndrumare și control asupra dezvoltării mișcării sportive din întreaga țară și din fiecare județ, ca parte fundamentală a "realizării omului nou" - obiectivul strategic al politicii Partidului Comunist Român. 

Oil Terminal S.A. - Constanța * Fondat 1898
Un secol de existență * Constanța - România * 1898 - 1998
Oil Terminal SA Constanta ocupa o pozitie strategica in zona Marii Negre fiind cel mai mare operator pe mare, specializat in vehicularea titeiului, produselor petroliere si petrochimice lichide si a altor produse si materii prime in vederea import - exportului si tranzitului. Oil Terminal Constanta reprezinta unul dintre cele mai mari terminale din Sud-Estul Europei. S.C. Oil Terminal Constanta a fost infiintata in anul 1898, purtand numele de Steaua Romana. Sus am postat logo-ul Societății comerciale Oil Terminal SA din Constanța. 

Insignă - I.M.N. (Întreprinderea Mecanică Navală) Constanța  
Prin Hotărâre a Consiliului de Miniștri, pe data de 1 iulie 1972 se înfiinţează IMN - Întreprinderea mecanică navală, cu sediul în municipiul Constanţa, judeţul Constanţa, în subordinea Centralei industriale pentru construcţii navale Galaţi,  sub îndrumarea şi controlul Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini.

Insignă - Liceul Mircea cel Bătrân - Centenar * 1896 - 1996
Colegiul National Mircea Cel Batran
La 1 septembrie 1896, Ministerul Instructiunii Publice a hotarat infiintarea gimnaziului clasic de baieti cu clasele V-VIII, iar in 1900 profesorii au decis ca unitatea de invatamant sa se numeasca „Mircea cel Batran“. In 1911 s-a dezvoltat structura prin infiintarea liceului, ciclul superior, care a functionat ca unitate numai cu baieti pana in 1948, la reforma prin care s-a propus amestecul claselor. Doi ani nu a functionat, in intervalul 1916-1918, din cauza ocuparii Dobrogei de catre trupele bulgaro-germane. In anii `20, institutia a capatat o mare importanta, pentru ca fusese vizitata de regele Carol I in doua randuri si, din dispozitia lui si la solicitarea profesorilor scolii, s-a pus problema construirii unui local grandios, destinat liceului. Piatra de temelie a actualei construcții a Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța s-a pus în data de 13 octombrie 1923 sub conducerea arhitectului N.Stănescu.  

Jeton - Grand - Constanta - 20 lei


Municipiul Constanța este situat pe coasta Mării Negre, în partea de sud-est a României, în regiunea istorică Dobrogea, reședință a judeţului cu acelaşi nume şi cel mai mare oraș al regiunii de dezvoltare Sud-Est. Alături de oraşul Cluj Napoca, Constanța este orașul cu cel mai ridicat standard de viață din România. Conform recensământului din anul 2011, Constanța avea 254693 locuitori. Constanța este orașul cel mai vechi atestat de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din anul 657 Î.E.N., când pe locul actualei peninsule (și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greacă, numită Tomis. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, precum şi pozele câtorva clădiri inconfundabile din Constanţa.
Farul genovez
Moscheia mare (Carol I)


Județul Constanța este județul cel mai urbanizat din România, populația care locuiește în orașe numărând puţin peste 500000 de locuitori din totalul de aproximativ 760000 de locuitori. Județul este situat în extremitatea SE a României, are o suprafaţă de 7071 km.p., iar capitala judeţului este oraşul cu acelaşi nume, Constanţa. Ca subunităţi administrative judeţul este compus din 3 municipii - Constanța, Medgidia și Mangalia, 9 oraşe - Băneasa, Eforie, Cernavodă, Hârșova, Murfatlar, Năvodari, Negru Vodă, Techirghiol, Ovidiu şi 58 de comune. Deasupra am postat harta, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului, iar dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative ale judeţului Constanţa.   
Palatul administrativ
Centrala nucleară - Cernavodă 
Hotelul "President" - Mangalia

_______________ooOoo_______________

SUA - 5 cenți 1961 - Seria 591
Numai pentru uzul militarilor

Câteva ornamente decorative marginale
de pe acțiuni austriece

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 24.03.2013 

Niciun comentariu: