luni, 1 iunie 2015

MAURITIUS


1000 rupii 1988
MAURITIUS
Este un stat insular – republică parlamentară,
situat în Oceanul Indian, la o depărtare
de 600 kilometri spre est, față de insula Madagascar.
O vreme a fost sub dominație franceză
cu denumirea - LIle de France.
Statul se întinde pe o suprafață de 2040 km.p.,
numără aproximativ 1,22 milioane de locuitori
și are capitala în orașul Port Louis.
Statul Mauritius și-a câștigat independența
la data de 12 martie 1968 față de Marea Britanie.
Deviză națională unanim acceptată a statului este:
 Steaua şi Cheia oceanului Indian 
Stema oficială: 
Evoluţia stemei: 
Steagul oficial adoptat la 12 martie 1968:
Alte steaguri oficiale de-a lungul timpului:
 
1789 - 1810 Franta 
1810 – 1869 Marea Brtitanie 
1869 – 1906 
1906 – 1923 
1923 – 1968
Aversul bancnotei aplicate aici prezintă chipul lui Veerasamy Ringadoo. eerasamy Ringadoo a fost un om politic, guvernator al statului și chiar preşedinte, în perioada martie – iunie 1992. El a trăit în perioada anilor 1920 – 2000.   
Mai jos admiri câteva monumente arhitectonice din capitala Port Louis, un cec și o monedă a acestui stat.
Fortăreața Bagat
Clădirea Băncii naționale 
Muzeul Blue Penny
O filă cec locală a instituției bancare londoneze
ORIENTAL BANK CORPORATION
O monedă comemorativă cu chipul Reginei Elisabeta a II-a 
a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

***

RĂSPUNS
CARICATURILOR GHICITORI
din articolul precedent
(CESKA LIPA - CEHIA)
FĂLCOSUL este BILL CLINTON, nume complet și real William Jefferson "Bill" Clinton, (născut William Jefferson Blythe III pe data de 19 august 1946) – al patruzeci și doiea președinte al Statelor Unite al Americii, între anii 1993 – 2001 și scriitor. Iată câteva dintre scrierile sale; “My Life”, “Giving: How Each of Us Can Change the World” și „Between Hope and History”. 
MUSTĂCIOSUL este NICK CAVE, nume complet și real Nicolae Edward "Nick" Cave (născut 22 septembrie 1957) - muzician australian, compozitor, autor, scenarist și actor de film. Este apreciat și pentru activitatea sa în cadrul trupei muzicale Nick Cave and the Bad Seeds. Enumăr câteva dintre albumele sale solo; “Door, Door”, “The Birthday Party”, “Prayers on Fire” și “Junkyard”.
Personajele m-au inspirat să le dedic epigramele următoare;
PARTENERIAT
S-a dus vestea pân’la Cluj
Că o fată brună, “bună”,
I-a pus amprenta de ruj
Dar și el... i-a pus-o-n mână!
BRUNETULUI CU OCHI VERZI
Dacă mai e și potent,
Cum ne cântă cu talent,
Pe dame le bagă-n boală
Cu mustața sa... pe oală!

_________xxx_________

CÂTEVA 
MEDALII, PLACHETE 
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Statul Major General - România - 150 de ani
Statul Major General - România
Statul Major General (S.M.G.) este structura militară de specialitate, prin care şeful Statului Major General exercită conducerea întregii structuri de forţe a Armatei României şi este investit cu competenţe specifice în domeniul militar. Considerat a fi dintotdeauna organismul superior de concepţie şi comandă al Armatei Române, Statul Major General a avut şi are, prin atribuţii legal consemnate, un rol esenţial în pregătirea armatei şi a naţiunii române pentru apărare. Sus am postat logo-ul S.M.G..
Placheta - Statul Major General
De la înfiinţare, Statul Major General/Marele Stat Major (S.M.G./M.St.M.) - organism cu activitate permanentă, subordonat Ministerului Apărării Naţionale (Ministerul de Război/Ministerul Forţelor Armate) - şi-a desfăşurat activitatea în baza legilor de organizare a acestui minister, precum şi a legilor şi regulamentelor serviciului de stat major, dovedind realism şi sobrietate în deciziile adoptate şi receptivitate la experienţele, tendinţele şi curentele moderne ale epocii istorice. Primele structuri militare cu atribuţii de stat major au apărut în anul 1831, sub denumirea de Ştabul Oştirii, al cărui şef era ajutorul domnitorului în conducerea treburilor ostăşeşti. Atribuţiile acestui organism erau „construirea şi formarea oastei, aplicarea regulamentului, administraţie, recrutare şi echipare.” După înfăptuirea actului Unirii, în anul 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a luat măsuri pentru crearea unui organ superior de conducere a instrucţiei ostăşeşti. Prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 din data de 12 noiembrie 1859, a fost înfiinţat un Corp de stat major general al Armatei Principatelor Unite, dependent în atribuţiunile sale de ministerele de Război, existente în fiecare principat. La 6 aprilie 1877, odată cu mobilizarea armatei române, prin Înaltul Decret nr. 491, a fost înființat Marele Cartier General, cu atribuţii în conducerea operaţiunilor militare. Ca urmare a experienţei acumulate în timpul Războiului de Independenţă, prin legea din 10 iulie 1878 s-a creat un  Consiliu Superior al Armatei, în compunerea căruia se afla şi un Şef al Statului Major al Armatei. Structura şi atribuţiile Marelui Stat Major au fost stabilite prin Înaltul Decret nr. 2945 din 29 noiembrie 1882, când acest organism a fost reînfiinţat. Aflat în subordinea Ministerului de Război, acesta urma a se ocupa cu „studiul chestiunilor de organizare militară, studiul şi pregătirea lucrărilor relative la război, studiul forţelor militare a diferitelor state”. Sus am postat steagul și fanionul de identificare al S.M.G..

Sf. Nicolae - Credință, blândețe, milă, smerenie
Placheta - Sf. Ierarh Nicolae
Sfântul Nicolae din Mira (născut în jurul anului 280 la Patara, Lichia și decedat în jurul anului 345 la Mira, astăzi Kocademre, în apropiere de Kale, în Turcia), a fost un episcop. Osemintele sale sunt depuse la Biserica San Nicola din Bari, Italia. Numele său este comemorat anual în data de 6/19 decembrie. El este cunoscut ca patron al Rusiei, Scoției și Serbiei.  

Iuliu Maniu - Ion Mihalache - P.N.Ț.C.D. 
(Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat)
1997 - anul demnității naționale
50 de ani de înscenarea procesului conducătorilor
Partidului Național Țărănesc 1947 - 1997 
Iuliu Maniu a fost un politic român, deputat al Transilvaniei în Parlamentul de la Budapesta și de mai multe ori prim-ministru al guvernului român. S-a născut în data de 8 ianuarie 1873 în localitatea Bădăcin și a decedat în data de 5 februarie 1953, urmare a supliciului la care a fost supus, în închisoarea dură de la Sighet. În anul 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. A deținut funcția de președinte al Partidului Național-Țărănesc și începând cu anul 1947, datorită opțiunilor sale politice, a devenit deținut politic, ulterior arestat, judecat sumar și aruncat de către autoritățile comuniste în închisoarea cu cel mai sever regim de detenție, la Sighet, unde a și murit. 
Ion Mihalache a fost un învățător, om politic și chiar ministru în mai multe guverne ale României. S-a născut la data de 3 martie 1882 în localitatea Topoloveni și a decedat în închisoarea Râmnicu Sărat din județul Buzău, urmare a regimului de exterminare de aici, în data de 6 martie 1963. Este unul dintre membrii fondatori ai Partidului Țărănesc și ulterior vicepreședinte al Partidului Național-Țărănesc.Din cauza opțiunilor sale politice a fost arestat de către autoritățile comuniste aflate la guvernare, judecat sumar și condamnat la închisoare pe viață. După grele suferințe și-a găsit obștescul sfârșit în închisoarea de tristă amintire de la Râmnicu Sărat. 

Insigna - F.R.B. (Federația română de baschet)
Federatia Romana de Baschet (F.R.B.) a fost fondata in anul 1931 si este membru fondator al Federaţiei Internaţionale de Baschet - F.I.B.A. - din anul 1932. F.R.B. este organizata si functioneaza ca unica structura sportiva de interes national in Romania, in baza Statutului propriu, elaborat in concordanta cu prevederile Legii Educatiei Fizice si Sportului nr. 69/2000, cu dispozitiile Regulamentului de punere in aplicare a acestei Legi, cu reglementarile din O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii si in conformitate cu Statutul si Regulamentele F.I.B.A.. F.R.B. este persoana juridica de drept privat, de utilitate publica, autonoma, neguvernamentala, apolitica, neadmitand nici o descriminare cu caracter religios, rasist, sex sau profesie, fara scop lucrativ, exercitand autoritatea in organizarea, indrumarea, dezvoltarea si controlul activitatii de baschet pe teritoriul Romaniei si in reprezentare internațională. F.R.B. este constituita, in conditiile legii, din cluburile si asociatiile judetene de baschet si a municipiului Bucuresti, care recunosc statutul si regulamentele adoptate de Adunarea Generala. Sediul FRB este situat in Bucuresti. Mai sus am postat logourile federaţiei de-a lungul timpului. 

Insigna - F.R.B. - Categoria III
Baschetul este unul dintre cele mai răspândite sporturi de echipă din lume; se caracterizează prin finețea, precizia și fantezia exercițiilor tehnice și tactice, prin talia înaltă și calitățile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate într-o luptă sportivă care pretinde spirit de echipă și de sacrificiu, inteligență și rezistență nervoasă. Punctele sunt marcate prin aruncarea mingii (ochire) prin coș de sus; echipa care acumulează mai multe puncte la sfârșitul jocului câștigă. Mingea poate fi făcută să înainteze pe teren prin driblare sau pasând-o altor coechipieri. Actele fizice nesportive sunt penalizate și există restricții asupra modului în care este folosită mingea. De-a lungul timpului, în baschet s-au dezvoltat tehnicile obișnuite de ochire, pasare și driblare, dar și de poziționare a jucătorilor, precum și structurile ofensive și defensive. De obicei, jucătorii cei mai înalți vor ocupa centrul sau una dintre cele două poziții de înaintare, iar jucătorii mai mici de statură sau cei care au viteză și cele mai bune abilități de mânuire a mingii, vor ocupa poziția de pază. În timp ce baschetul competițional are niște reguli bine stabilite, numeroase variante de baschet s-au dezvoltat pentru jocurile ocazionale. În anumite țări, baschetul este un sport popular, cu mulți spectatori. 

Insigna - F.R.B.- Minibaschet
Minibaschetul este jocul de baschet care poate fi practicat de copii, fete și baieti. In esenta este o modificare a jocului adultilor, fiind adaptat la nevoile copiilor. Filozofia este foarte simpla: nu faceti copiii sa joace un joc care nu este adecvat dezvoltarii lor fizice si mentale, ci adaptati jocul adultilor pentru posibilitatile lor. Scopul minibaschetului este de a oferi oportunitati copiilor, indiferent de aptitudini, de a-si manifesta abilitatile, sa se bucure de experiente bogate si pozitive, asigurand trecerea cu entuziasm spre practicarea jocului de baschet. Jocul de baschet se joaca cu o minge mare, si cu o tinta (cosul) situata prea sus pentru cei mai multi copii. Pentru jocul de minibaschet marimea mingii este redusa si inaltimea tintei (cosului) este mai mica ori de cate ori este posibil. Jocul de baschet are multe reguli de joc, in minibaschet acestea fiind reduse pentru atingerea scopurilor propuse. Totusi, multe reguli sunt introduse adaptat progresului deprinderilor lor si a capacitatii de intelegere. Profesorii si antrenorii au responsabilitatea de a introduce treptat regulile jocului in concordanta cu dezvoltarea copiilor.

Insigna - Expoziția de mostre a industriei românești
După realizarea Marii Uniri s-a pus problema realizării unei expoziţii în Parcul Carol, similare celei din 1906, lucru ce este realizat în luna septembrie a anului 1921 - Expoziţia şi târgul de mostre a industriei româneşti din întreaga Românie. Această sarcină a fost dată lui Mihail Manoilescu, tânăr absolvent al Şcolii Naţionale de Poduri şi Şosele. Expoziţia a fost organizată pe 7 pavilioane şi viza fel de fel de industrii ale epocii. Construcţia a fost foarte practică, uşoară, din chirpici, cu acoperiş de stuf, cu hale destul de mari.

___________ooOoo___________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
DIN INDUSTRIA PETROLULUI,
EMISĂ LA LONDRA, ÎN LIMBILE
ENGLEZĂ ȘI FRANCEZĂ
Titlu la purtător de 25 acțiuni de câte un pound fiecare 
MINERVA (ROUMANIA) OIL COMPANY LIMITED
Compania petrolieră românească MINERVA - Londra 1926 

Câteva vignete de pe acțiuni poloneze

Detaliu vignetă de pe o bancnotă cehoslovacă

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 01.06.2015

Niciun comentariu: