joi, 22 august 2013

MONEDE EURO DE COLECŢIE - AUSTRIA 9


Moneda austriacă de colecție din imagine a fost emisă pentru a celebra personalitatea lui Ștefan Zweig. Atât pe avers cât și pe revers moneda prezintă chipul lui Ștefan Zweig. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 20 martie 2013, designeri – Mag. Helmut Andexlinger, diametrul – 34 mm, metal – argint, puritate – 90 %, greutatea – 18 grame, preț oficial unitar de vânzare – 48,99 euro, calitatea proof. 
Stefan Zweig (1881 - 1942) a fost un scriitor, jurnalist și biograf austriac. Este unul dintre cei mai citiți autori de limbă germană. Stefan Zweig și-a petrecut ultimii ani de viață în exil, fiind un opozant fățiș al dictaturii naziste.

Moneda austriacă de colecție din imagine face parte din seria Viața preistorică și a fost emisă pentru a perioada Jurasic din era Mezozoic. Atât pe avers cât și pe revers moneda prezintă câțiva dinozauri specifici acestei perioade geologice. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 11 septembrie 2013, designeri – Mag. Helmut Andexlinger și Thomas Pesendorfer, diametrul – 34 mm, metal – argint, puritate – 90 %, greutatea – 18 grame, preț oficial unitar de vânzare – 45 euro, calitatea proof.  

Moneda austriacă de colecție din imagine face parte din seria Viața preistorică și a fost emisă pentru a perioada Triasic din era Mezozoic. Atât pe avers cât și pe revers moneda prezintă câțiva specii de faună acvatică caracteristice acestei perioade geologice. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 17 aprilie 2013, designeri – Mag. Helmut Andexlinger și Herbert Wahner, diametrul – 34 mm, metal – argint, puritate – 90 %, greutatea – 18 grame, preț oficial unitar de vânzare – 48,99 euro, calitatea proof.

Mai jos prezint o etapizare a dezvoltării geologice a planetei Pământ;
Fanerozoicul este perioada de timp geologic, începând cu 542 ± 1 milioane de ani în urmă și până în prezent. Potrivit recomandărilor International Commission on Stratigraphy (Comisia Internațională de Stratigrafie, ICS), Fanerozoicul se împarte în;
  • Paleozoic - o perioadă de timp geologic, care începe cu 542 ± 1 milioane de ani în urmă și se termină acum 251 ± 0,4 milioane de ani. Potrivit ICS Paleozoicul se împarte în;
    • Cambrian - perioadă majoră a Paleozoicului care a început acum 542 ± 1,0 milioane ani și s-a incheiat acum 488,3 ± 1,7 milioane ani. Cambrianul este prima perioadă în care se găsesc resturi fosilizate ale unor organisme multicelulare mai complexe decât bureții. În această perioadă, au apărut aproximativ 50 de grupe majore și diferite de organisme, inclusiv forme incipiente (un fel de modele pentru animalele de astăzi). Acest fenomen este numit explozia cambriană.
    • Ordovician – a început acum 488,3 milioane de ani și s-a terminat acum 443,7 milioane de ani.
    • Silurian – a început acum 443,7 milioane de ani și s-a sfârșit acum 416 milioane de ani.
    • Devonian – a început 416 ± 2,8 milioane de ani în urmă și s-a terminat acum 359,2 ± 2,5 milioane de ani. Este numită dupa orașul Devon, Anglia, unde s-au studiat pentru prima dată roci din această perioadă.
    • Carbonifer – a început acum 359,2 ± 2,5 milioane de ani și s-a terminat acum 299,0 ± 0,8 milioane de ani. 
    • Permian – a început acum 299,0 ± 0,8 milioane de ani în urmă și s-a terminat acum 251,0 ± 0,4 milioane de ani. Nivelul mării în permian era destul de scăzut. Toate continentele erau unite într-o masă de pământ uriașă numită Pangaeea.Totuși, adâncimea coastelor era destul de mare, ceea ce probabil a dus la dispariția multor specii marine. Deoarece Pangaea era atât de întinsă, condițiile climatice variau foarte mult. Încă din Carbonifer, în sud se crease o calotă glaciară, însă la tropice și spre nord continentul era dominat de călduri ce au provocat un fenomen de deșertificare. Acest fenomen era cauzat de lipsa umidității, continentul fiind atât de larg, curenții marinii nu ajungeau decât pe coastele sale, precipitațiile fiind astfel reduse. Permianul s-a încheiat cu cea mai mare extincție din istoria Pământului. 95% din animalele marine, precum și 70% din cele terestre, au dispărut. Cauzele nu se știu exact, dar există mai multe versiuni. Erupții uriașe din nordul Pangeei au aruncat în aer praf și cenușă, formând nori groși, împiedicând astfel lumina soarelui să pătrundă.

  • Mezozoicul (mesos = mijloc, zoe = viață) este a doua mare eră geologică a Fanerozoicului. Se întinde de acum circa 250 milioane ani până acum circa 65 milioane ani. În timpul mezozoicului, supercontinentul inițial Pangaeea s-a despărțit în două părți, Gondwana în sud și Laurasia în nord, din care au apărut apoi prin fragmentare continentele prezente. Climatul cald a dus la apariția multor forme noi de viață, diversificate și de pe urma separării continentelor. Mezozoicul are trei perioade:
    • Triasic – (250 mil.ani – 200 mil. ani)
    • Jurasic – (200 mil. ani – 145 mil.ani). În Jurasic, pe timpul apariției actualelor continente, uscatul a fost puternic populat de către dinozauri. Reptilele marine mari dominau mările, habitatul marin fiind locuit acum și de către nevertebrate aflate în plină dezvoltare. Uscatul era împânzit de ferigi, mușchi și conifere, dar apar si forme primitive de flori.
    • Cretacic - (145 mil. ani - 65 mil.ani). Acum au dispărut ca specie dinozaurii, se pare că din cauza căderii unui mare meteorit pe Terra. Tot în această perioadă a început și fragmentarea continentului nordic Laurasia.

  • Neozoicul sau Cenozoicul (însemnând "viață nouă", din greacă kainos = nou și zoe =viață), este cea mai recentă dintre cele trei ere geologice clasice. Cuprinde cei 65,5 milioane de ani, începând de la sfârșitul Cretacicului și durează până azi. În decursul acestei ere continuă dezvoltarea mamiferelor și apare omul.
***

DIN GÂNDIREA AFORISTICĂ
A UNOR ANONIMI 
  • Cele mai rentabile spălătorii sunt acelea care spală banii murdari”.
  • Era ateu, până să se urce în avion.
  • Nu orice aglomerare de litere e literatură.
_________xxx__________

CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Crizantema de aur - Târgovişte - România
1968 - 1997
Festivalul național de romanțe „Crizantema de Aur” este un eveniment muzical ce are loc an de an, începând cu anul 1967, în Târgoviște. Evenimentul este organizat de către Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Local Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul pentru Cultură Tradițională Dâmbovița și Casa de Cultură „I.G.Vasiliu”. Sus am postat un afiş al festivalului Crizantema de aur, din anul 2012

Congresul al XIII-lea al PCR (Partidul Comunist Român)
O dată la 4 ani avea loc Congresul PCR unde se analiza activitatea partidului, se trasau sarcinile politice pentru viitor şi se făceau alegeri pentru organele conducătoare ale partidului. La jumătatea intervalului de timp dintre două congrese avea loc câte o Conferinţă naţională care aborda cam aceleaşi subiecte ca şi congresul mai putin alegerea organelor conducătoare ale partidului. Uneori se desfăşurau şi Conferinţe extraordinare ale partidului pe probleme specifice şi urgente. La aceste mari adunări politice partcipau cei mai marcanţi activişti PCR de la centru şi din judeţe. Aceste manifestări politice erau marcate mai totdeauna şi de baterea unor insigne, cum e cea din imaginea de sus. Deasupra am postat două dintre principalele documente ale Congresului al XIII-lea al PCR şi o poză de la Congres. 

Donator onorific
Crucea Roşie a RSR (Republica Socialistă România)
Romania a devenit Parte semnatara la prima Conventie de la Geneva din 1864 si a ratificat-o in 1874. Doi ani mai tarziu, la 4 iulie 1876, a luat fiinta Societatea Crucea Rosie din Romania si si-a inceput activitatea in actualul sediu al Spitalului Coltea din Bucuresti. Printre semnatarii actului de infiintare a Crucii Rosii Romane, se regasesc importante personalitati ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino si Dr. Carol Davila. 
Primul preşedinte al Crucii Rosii Romane a fost Printul Dimitrie Ghica, in perioada 1876-1897. La nici trei saptamani de la infiintare, in ziua de 20 iulie 1876, prima ambulanta a Crucii Rosii Romane a plecat intr-o misiune umanitara pe frontul sarbo-turc de la sud de Dunare. Pe baza solidaritatii ce uneste Societatile Nationale surori, prima misiune a Crucii Rosii Romane avea menirea de a acorda ajutor medical militarilor raniti, indiferent de tabara din care faceau parte. Sus am postat logo-ul Crucii Roşii Române. Insigna din imagine se acorda în regimul comunist tuturor donatorilor de sânge pe lângă alte câteva avantaje materiale.

1877 - 1977 (Dorobanţul - Centenarul independenţei) 
File: Grigorescu-dorobantul.jpg
Militarul cu arma pe umăr este o reproducere după lucrarea Dorobanţul a marelui pictor român, Nicolae Grigorescu (1838 - 1907), pe care poţi să o admiri şi tu deasupra. Insigna de deasupra a marcat trecerea a 100 de ani de la Cucerirea independenţei de stat a României. 

(Cruce pe tricolor - insignă neidentificată)

____________ooOoo____________

BANCNOTĂ DE LAGĂR
Lagărul german de muncă de la Bochum - 1 marcă 1917

Câteva vignete de pe certificate sau bonduri americane 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 22.08.2013 

Niciun comentariu: