luni, 15 noiembrie 2021

MINUNI ALE ARHITECTURII MONDIALE - 46

1.   Centrul creativ media “Run Run Shaw” din Hong Kong este o clădire academică din campusul Universității Hong Kong, care a fost construită în 2011. 
Edificiul este situat pe Tat Hong Avenue, cartierul Kowloon Tong, la nord de campusul principal al Universității. Clădirea în formă de cristal creează un mediu inspirator pentru creativitate prin utilizarea unei game de spații bogate în formă, lumină și material. Stilul arhitectului este cu adevărat intrigant. Scăderea este utilizată pe diverse forme volumetrice și prin aceasta se creează spații și forme care se adună toate până când se ajunge la punctul ascuțit de sus al clădirii. Este cu adevărat o operă de artă și ceva inspiraționist. Edificiul deschide o lume vizuală complet nouă, care nu este în mod normal deschisă lumii fizice. Prin această secțiune, toate formele volumetrice sunt unite într-una singură și, în mod ciudat, pare a fi o navă. Clădirea ne oferă o geometrie zimțată, strâmbă, cu unghiuri accentuate care definesc atât forma generală a clădirii, cât și ferestrele. Cu toate acestea, această geometrie nu se transpune în logica interioară. Pe secțiune, vedem că doar fațada frontală este legată de această „plasticitate” – interiorul clădirii este cât se poate de simplu, cu etajele deasupra etajelor organizate într-un mod ordonat, comun. Ca gest, este oarecum contradictoriu. Este ca și cum cineva ar minți, îmbrăcând exteriorul într-un mod care ascunde simplitatea interiorului. Singurul aspect remarcabil al organizării interioare, în acest sens, este spațiul casei scării. 
Este un spațiu care, pe măsură ce scările urcă, devine mai strâns. De asemenea, traiectoria scării asigură o anumită interacțiune între înălțimi, adică unele etaje de scări sunt întrerupte nu numai pe etajele în sine, ci la jumătate din înălțimea etajului. Facilitățile acestei clădiri de 25000 mp includ un teatru polivalent, laboratoare de sunet, săli de clasă, cafenele și restaurante, numeroase spații de expoziție, precum și grădini complet amenajate. Clădirea a fost proiectată de către arhitectul polono-american, Daniel Libeskind, în colaborare cu Leigh și Orange Ltd., primind mai multe premii pentru designul său. Edificiul a primit o donație de 100 de milioane de dolari HK de la Fundația Shaw și poartă numele patronului acesteia Run Run Shaw. Construcția găzduiește: Școala de Media Creativă a universității, Centrul pentru Calcul Aplicat și Media Interactive și departamentele de informatică, media și comunicare și engleză. Clădirea are 9 etaje, 5 ascensoare și o suprafață utilă de 13400 mp.
2.   Biserica „Lumina Vieții” se găsește la capătul drumului Seol Gok pe latura sudică a muntelui Bori, în satul  Gapyong, la 30 km de Seul, Coreea de Sud. 
Această clădire este construită într-o localitate de  misionari pensionari, ea fiind construită din inițiativa comunității protestante și prezbiteriee Nam Seoul Grace Church. Edificiul asigură desfășurarea slujbelor duminicale, dar este și un loc de contemplare și rugăciune deschis în fiecare zi a săptămânii. Centrul bisericesc poate găzdui o sută de persoane cu cazare și masă. Ideea construcției bisericii s-a născut la începutul anului 2008 prin donarea către biserica Pastor Hong Jung-Gil a unei cantități mari de lemn de cedru roșu siberian de către un antreprenor care lucrează în Coreea de Sud și Rusia. Pentru a reduce cât mai mult impactul unei clădiri asupra acestui sit muntos și împădurit, proiectul încearcă să se topească în peisaj. Clădirea cu amprenta la sol de 1500 mp s-a construit pe o zonă cât mai plată a terenului, cu fața către sud, pentru a-i da o vizibilitate cât mai largă. Clădirea caută să facă ecou imaginii naturii și să reducă opacitatea masei construite., în acest sens ea fiind acoperită cu  materiale reflectorizante și transparente, cum ar fi sticla și policarbonatul. În interior biserica dezvăluie o „masă interioară” cu totul diferită, de neimaginat din exterior, o lume aparte, „propriul univers”. Religia protestantă a avut întotdeauna drept principiu să lupte împotriva tuturor formelor de idolatrie care interzice pictura și sculptura în lăcașurile sale de cult. În mod similar, refuzând orice caracter sacral al spațiului, biserica a căutat o formă de simplitate. Cercul reprezintă comuniunea credincioșilor, egalitatea oamenilor în fața lui Dumnezeu și desființarea ierarhiei în cadrul bisericii. În mod similar, cercul simbolizează „preoția universală”care permite tuturor să sărbătorească și o întâlnire personală cu Dumnezeu. În centrul cercului se află o cruce, simbolul unic al creștinismului. Numai acea cruce poate revendica acest loc unde se îndreaptă în mod firesc toate privirile credincioșilor. A fost conceput pentru a fi subțire, fragil și prețios. Construită din aluminiu masiv pare să arate atât suferința crucii, dar prin strălucirea ei, și bucuria învierii. Această cruce este plantată în mijlocul unui bazin de apă, așa că pentru a te apropia de ea trebuie să traversezi apa. Simbolizează atât trecerea Mării Roșii, cât și a râului Iordan de către poporul Israel, dar cel mai evident botezul. Spațiul de cult este acoperit cu o cupolă semisferică. Această cupolă reprezintă lumea, un întreg. De asemenea, se referă la bolta cerească menționată în Geneză, o formă mistică între „apele care erau sub firmament și apele care erau deasupra firmamentului”.
Această formă este într-un fel negativul unui glob care ar putea fi Pământul, în matematică ar fi spațiul topologic; ar putea fi și imaginea perfecțiunii divine. Suprafața Domului este formată din capetele trunchiurilor tăiate de cedru roșu. Spre deosebire de lemnul tăiat care este așezat orizontal, toate trunchiurile stau drept ca arborii pădurii; 834 de piese, toate diferite, par să spună povestea învierii. Acesta nu este lemn, sunt copaci. Pentru a suspenda această masă și a forma cupola, a fost nevoie de multă putere. Buștenii care se sprijină pe pământ servesc drept stâlpi care poartă o structură de grilă de oțel. O structură inferioară realizată din linii de oțel mai fine, avertizează asupra oricărei mișcări de balansare și susține adâncimea cupolei. Prin această structură din lemn și oțel trece lumina, întrucât întregul este acoperit de o piramidă de sticlă complet independentă. Ca arhitect, dar ca și creștin practicant, tocmai prin reintroducerea imaginilor, poveștilor și simbolurilor, arhitectul a încercat să găsească în acest loc și pentru toți vizitatorii, emoțiile legate de spiritualitate, sacrul și divinul.
3.   Ribbon este o capelă de nuntă situată în grădina hotelului „Bella Vista Sakaigahama”,  din localitatea japoneză Onomichi, prefectura Hiroshima și a fost proiectată de Hiroshi Nakamura. 
Construcția este situată la jumătatea drumului pe un deal și se bucură de o vedere panoramică asupra Mării Interioare a Japoniei. Prin împletirea a două scări în spirală, s-a realizat o clădire de sine stătătoare cu o compoziție fără precedent și s-a întruchipat arhitectural actul căsătoriei într-o formă pură. Suprafata utilă a capelei este de 2500 mp, iar amprenta la sol este de 80 mp. Prin unirea a două scări spiralate astfel încât una să o susțină pe cealaltă, am produs o structură de sine stătătoare. Așa cum două vieți trec prin întorsături înainte de a se uni ca una, cele două spirale se conectează perfect la vârful lor de 15,4 m pentru a forma o singură panglică. În centrul spirelor se află o capelă unde așteaptă oamenii care îi însoțesc pe miri. Culoarul capelei dă către un arbore simbol. Altarul stă în fața arborelui, iar 80 de locuri sunt poziționate pentru vedere la ocean printre copaci. De obicei, o clădire este compusă din elemente distincte: acoperiș, perete și podea. Aici, totuși, scările care se împletesc funcționează ca acoperișuri, streașini, pereți și podele pentru a produce spațiile clădirii. Scările se lărgesc în lățime ca răspuns la locație și funcție, cum ar fi la vârful în care cuplul se întâlnește, în direcții cu vederi frumoase și în locurile în care streașina trebuie să fie adâncă pentru a proteja interiorul de soare.Exteriorul clădirii este finisat cu panouri verticale din lemn, vopsite în alb, astfel încât să se adâncească în frumusețe pe măsură ce trece timpul, și aliaj de titan și zinc, un material rezistent la deteriorarea brizei mării și suficient de flexibil pentru a fi aplicat la curbură. Folosirea aliajului de zinc pe coroană, pereți, tavan și cercevele ferestre a permis un design simplu unificat printr-un singur material. În această capelă pe măsură ce mirii urcă pe scări separate pentru a se întâlni în vârf, ei cer permisiunea cerului să li se alăture și să le declare căsătoria. Cei doi, care au trăit vieți separate, coboară apoi împreună pe scări. 
Clădirea simplă este compusă doar din benzi (poteci), de-a lungul cărora apar și dispar succesiv peisaje de ocean, munți, cer și insule îndepărtate. Prin conectarea celor patru puncte în patru direcții în care cele două scări se apropie strâns împreună cu elementele de cuplare, produc un efect de cerc tridimensional pentru reținerea umflăturii exterioare și un efect de sprijin tridimensional pentru a rezista forțelor orizontale - făcând astfel cele două spirale reciproc. susținere și autonomie. Stâlpii intermediari cu diametrul de 100 mm din oțel solid, care suportă doar sarcina verticală, susțin cu greu spirala interioară. Spirala exterioară este cuplată cu spirala interioară sub forma unei surplombe. Pentru a ușura volumul cadrului de oțel din porțiunea superioară, s-a folosit un dispozitiv de izolare a bazei de tip pendul pentru clădirile ușoare. În trei locații din scara în spirală exterioară, unde s-a simțit cea mai mare îngrijorare cu privire la vibrațiile induse de cădere, s-au montat amortizoare reglabile de masă reglat, pentru a controla vibrația. În combinație cu un luminator mare, ferestrele din sticlă dintre scări permit spațiului interior să creeze o relație strânsă cu mediul înconjurător, reducând în același timp dependența de iluminatul artificial.
 
 xxx

    O EPIGRAMĂ PROPRIE
O VORBĂ DE DUH
DE LA UN ÎNAINTAȘ
UN DIALOG EPIGRAMATIC

_________xxx________

O MEDALIE, O PLACHETĂ
ȘI CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa". 

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).

Ecaterina și Nicolae Iorga
Prin grai, prin slovă - gând curat - faptă românească 1906 - 1936
Nicolae Iorga, nume real Nicu N. Iorga, a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român, care s-a născut la data de 17 ianuarie 1871 la Botoșani și a decedat la data de 27 noiembrie 1940 la Strejnic, județul Prahova. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, ”rolul lui Voltaire”. Strămoșii lui Nicolae Iorga se pare că erau de origine aromână, veniți din zona Pindului, deși istoricul nu s-a identificat niciodată explicit și fără echivoc cu această etnie. Părinții lui au fost Nicu Iorga, avocat, și Zulnia Iorga, născută Arghiropol. Numele de botez este Niculae, acesta fiind și motivul pentru care, în majoritatea cazurilor, în timpul vieții s-a semnat N. Iorga. Numele Nicolae apare târziu și rar din mîna sa, fiind covîrșitor folosit ulterior, la reeditarea scrierilor sale. Soția lui Nicolae Iorga a fost Catinca. După studii elementare și gimnaziale în Botoșani, termină Liceul Național din Iași în 1888. Absolvă Universitatea din Iași într-un singur an cu diploma "magna cum laude". Continuă studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig, obținând doctoratul (1893) la numai 23 de ani. Iorga devine în 1893, la numai 23 de ani, membru corespondent al Academiei Române. Omul care se descurca fluent în 18 limbi de comunicare a absolvit Universitatea din Iași într-un singur an. În 1894, la 24 de ani, obține prin concurs catedra de istorie la Universitatea din București. Din 1911 este membru activ al Academiei Române. Începînd din 1908 ține cursuri de vară la Vălenii de Munte, județul Prahova. Dotat cu o memorie extraordinară, cunoștea istoria universală și în special pe cea română în cele mai mici detalii. Nu este cu putință să-ți alegi un domeniu din istoria românilor fără să constați că Nicolae Iorga a trecut deja pe acolo și a tratat tema în mod fundamental. În timpul regimului comunist opera sa istorică a fost în mod conștient ignorată, istoria României fiind contrafăcută în concordanță cu vederile regimului de către persoane aservite acestuia. Iorga a fost autor al unui număr uriaș de publicații, cel mai mare poligraf al românilor: circa 1250 de volume și 25000 de articole. Opera sa istorică cuprinde diverse domenii: monografii de orașe, de domnii, de familii, istoria bisericii, a armatei, comerțului, literaturii, tipăriturilor, a călătorilor în străinătate etc. Cîteva din publicațiile mai importante: Studii și documente cu privire la istoria românilor, în 25 volume (1901-1913), Istoria imperiului otoman în 5 volume. Ca literat, Nicolae Iorga a scris poezii, drame istorice (Învierea lui Ștefan cel Mare, Tudor Vladimirescu, Doamna lui Eremia, Sfântul Francisc din Asisi și altele), volume memorialistice  (Oameni cari au fost, O viață de om, așa cum a fost). Iorga este autorul a 1003 volume, 12755 articole, 4963 recenzii.  În 1903 a preluat conducerea revistei  Sămănătorul. Ca om politic, a fost co-fondator al Partidului Naționalist-Democrat, în anii 1931-1932 Prim-ministru și Ministru al Educației Naționale. Membru al parlamentului în mai multe legislaturi, Iorga era un reputat orator, temut de adversarii săi politici. Nicolae Iorga a fost fondatorul (1920) și director al Școlii Române din Paris ("Fontenay-aux-Roses"). A editat și condus numeroase ziare și reviste ("Neamul românesc", "Revista istorică", "Revue Historique du Sud-Est-Européen", "Floarea darurilor" etc.). Împreună cu un grup de profesori, fizicieni și alți oameni de știință a ajutat la pornirea mișcării de cercetași din România și la dezvoltarea organizației Cercetașii României. Nicolae Iorga a avut un sfârșit tragic, fiind ridicat de la vila sa din Sinaia și asasinat la 27 noiembrie 1940 de către legionari, fiind considerat responsabil de uciderea Căpitanului, Corneliu Zelea Codreanu în timpul regimului de autoritate monarhică a regelui Carol al II-lea. După aflarea veștii despre asasinarea lui Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă. (Sursa NET – Vlada Aftene) 
Ecaterina Iorga (Catinca), născută Ecaterina Bogdan, a fost o profesoară, documentaristă și traducătoare română, din prima jumătate a secolului al XX-lea și cea de-a doua soție a lui Nicolae Iorga și unul din cei mai apropiați colaboratori ai acestuia. Ea s-a născut la data de 1 noiembrie 1878 în Șcheii Brașovului și a decedat la data de 24 noiembrie 1941 la Văleni de Munte - Prahova. În familie au fost 11 copii. Trei dintre frații Catincăi (istoricul Ioan Bogdan, istoricul literar Gheorghe Bogdan-Duică și fizicianul și chimistul Ștefan Bogdan,) au fost profesori universitari (primii doi fiind și membri ai Academiei Române). Ecaterina a urmat studiile primare și secundare la Liceul românesc din Brașov, după care urmează cursurile Colegiului Pedagogic „Erzsebet” din Budapesta, la absolvirea căruia primește diploma de profesor de matematică-fizică pentru școlile civile. Pe Nicolae Iorga l-a cunoscut la începutul anului 1901, pe când acesta se afla într-o călătorie de studii în Transilvania, împreună cu fratele său, Ioan Bogdan. Ecaterina Bogdan era atunci o tânără de 23 de aani, „frumoasă, o frumusețe frustă, robustă, neostentativă, deloc artificială, durabilă.” Căsătoria celor doi s-a oficial La 4/17 februarie 1901, la Biserica Sfântul Nicolae din Brașov, nași fiind Alexandru Grigore Samurcaș, cu soția sa Maria. Cei doi vor avea împreună un număr de șapte copii. După cum recunoștea chiar Iorga, Catinca a fost cea mai apropiată consilieră și colaboratoare a sa în documentarea, pregătirea și editarea operei sale științifice. Ea era cea care îi tine corespondenta, ii ordona lucrarile, transcria manuscrise și făcea traduceri. Era modelul de soție pe care îl dorea Iorga „cea mai cuminte femeie ce se poate inchipui, care urăște modele și petrecerile și ajută la lucrul științific pe bărbatul ei”. După asasinarea lui Iorga s-a ocupat cu strângerea și crearea unei mari arhive cuprinzând toată corespondența acestuia și toate scrierile sale nepublicate. Totodată s-a ocupat cu asigurarea condițiilor ca așezămintele culturale întemeiate de Iorga la Vălenii de Munte să poată continua să funcționeze în bune condiții și după moartea acestuia.
Universitatea populară Nicolae Iorga din orașul prahovean Vălenii de Munte, denumire și destinație actuală Muzeul Natura Văii Teleajenului, este o clădire veche recondiționată ce poate fi și azi admirată, ce este situată pe Strada Berevoiești la nr. 14. Anul 1908 a însemnat pentru Nicolae Iorga începutul unei activități de propagandă cultural-politică mai organizată, prin cursurile de vacanță „sau de vară”, create de el la Vălenii de Munte. La 11 iunie 1908, an în care se aniversa șase decenii de la izbucnirea memorabilei revoluții muntene din 1848-1849,  publicația lui N. Iorga „Neamul Romanesc” anunța că „mai mulți profesori au luat hotărârea de a ține cursuri de vacanță la Vălenii de Munte. Astfel că în ziua de 2 iulie 1908, ziua comemorării morții lui Ștefan cel Mare are loc inaugurarea Universității populare din Vălenii de Munte. În ziarul „Neamul Românesc pentru popor”, numărul 18, din 1934, Nicolae Iorga reamintea scopul acestor cursuri: „Am deschis aceste cursuri de vară cu scopul dublu de a trezi sufletul românesc de pretutindeni și de a schimba prin acest suflet chiar formele de stat în care trăia poporul nostru… Am fost un luptător pentru împlinirea granițelor, dar și pentru ridicarea sufletească a claselor oropsite.” În urma stăruințelor lui Nicolae Iorga și cu concursul unor învățați cunoscuți ca Gheorghe Munteanu-Murgoci, Vasile Bogrea, Alexandru Lapedatu, Ștefan Bogdan, cursurile reîncep cu avânt sporit și, țin până la jumătatea lunii august. Cuvântarea de deschidere a fost ținută de scriitorul Barbu Ștefănescu Delavrancea, care a vorbit despre „Poezia populară românească”. Lectorii au mai predat istorie, istorie literară, economie naţională și geografie. Începând din anul 1909, numărul oamenilor de știință care participă la cursurile de la Văleni cu conferințe la diverse ramuri, sporește an de an. Universitatea de varã a fost gãzduitã între 2 iulie 1908 și 1911 de Școala de bãieți, în douã mici sãli. Se impunea deci construirea unei locații speciale care sã cuprindã sute de cursanți veniți de pe meleagurile întinse, românești sau de peste hotare. În anul 1907 Iorga a cumpărat un teren și o casă dărăpănată încăpătoare pentru cel puțin 200-300 de participanți.  Arhitectul Toma T. Socolescu și inginerul Vasile Dimitriu, ambii din Ploiești, au dat glas doleanței istoricului lãsân  posteritãții o salã cu anexe, rãmasã peste timp centrul cultural al urbei. Inaugurarea clădirii a avut loc în data de 1 iulie 1912 într-o atmosferã unicã și pentru cã la Vãleni veneau trimiși de Regele Carol I, nepoții, prinții Carol și Elisabeta. Care alegorice au strãbãtut bulevardul spre sala de cursuri, meșteșugarii de pe Valea Teleajenului și-au expus creațiile, un concurs de costume naționale cu premii, punctele centrale erau împodobite cu cetini de brad și drapelul tricolor. Erau prezenți 70 de ofițeri ai Școlii Superioare de Rãzboi. Trenuri suplimentare aduceau cursanți din toate zonele. Pe bulevard și în jurul sãlii erau prezente circa 6000 de persoane, care au cântat “Deșteaptã-te române”, “Pe-al nostru steag”. Prezența Prințului Carol, absolvent de douã zile al examenului de bacalaureat, era o recunoaștere a Suveranului, a centrului cultural de la Vãleni, prilej cu care Prințul era recunoscut și drept moștenitor. Au conferențiat N. Iorga, Prințul Carol, C. Moisil, Virgil Madgearu, Bogdan Doicã etc. A fost prezent și viitorul politician, Ion Mihalache. La trei ani de la asasinarea fondatorului său, în 1943, Universitatea de la Văleni şi-a închis porţileClãdirea, construitã temeinic, necesarã atunci, insuficientã mai târziu, a rezistat cutremurelor din 1928, 1940, 1977, 1990, fiind succesiv sediul Universitãții și dupã moartea lui N. Iorga (1941 - 1946), iar mai apoi sala de cinematograf, sediul Muzeului Prunului iar în prezent “Muzeul Natura Văii Teleajenului. În amintirea vechii Universități populare Nicolae Iorga, și în prezent au loc, tot aici, acțiuni anuale de scurtă durată,  denumite generic cursurile Universității de vară Nicolae Iorga, constând în expuneri de mare audiență din partea unor personalității românești din întreaga lume.
Insigna - Daciada -Marșul factorilor poștali - Ediția a III-a 1979
Primul document privind existenţa serviciilor poştale pe teritoriul ţării noastre este "Hrisovul" dat de domnitorul Mircea cel Batrân, în anul 1399, la Giurgiu. Prin acesta, localităţile erau obligate să pună la dispoziţia curierilor domneşti mijloace de transport, cai şi căruţe pe două roţi, numite olace. La începutul ei, poşta cuprindea mai ales serviciul de transport al călătorilor şi al corespondenţei oficiale a domnilor şi marilor dregători. În a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, domnitorul Constantin Mavrocordat stabileşte ca toţi curierii să treacă la stat, cu toate cheltuielile. Se construiesc localuri pentru călători şi funcţionari - aşa numitele hanuri de poştă, grajduri pentru cai şi se acceptă şi călătoria publicului cu poştalioanele, contra unei taxe. Până la Revoluţia din 1848, poştele au fost arendate unor particulari, de regulă pentru perioade de câte 3 ani. După 1850, în oraşele de reşedinţă administrativă, staţiile de poştă orăşeneşti au fost transformate în birouri poştale. În acea perioadă existau 30 de curse poştale, cu staţii de poştă, al căror punct nodal era Craiova. Din anul 1852 este organizat serviciul de corespondenţă pentru particulari, sub supravegherea Ministerului de Finanţe. La 12 noiembrie 1857, o comisie întrunită la Iaşi a hotărât introducerea timbrelor poştale pe teritoriul Moldovei. Au fost tipărite cu o presă manuală, bucată cu bucată, patru valori ale primei emisiuni "Cap de bour", pusă în vânzare pe data de 22 iulie 1858. La 23 iulie 1862, a fost emis Decretul 527 privind unificarea administraţiilor poştale din Moldova şi Muntenia, măsură realizată începând cu 1 august 1862. În urma unificării, conducerea direcţiei generale a fost încredinţată lui Panait Sevescu, care din decembrie 1860 ocupa aceeaşi funcţie şi în Muntenia. Perioada poştei moderne a început în 1864, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unit serviciul poştal cu cel telegrafic, la care, în 1893 s-a adaugat şi serviciul telefonic, luând naştere simbolul PTT. Aceasta decizie a fost luată în şedinţa Consiliului de Miniştri, care a avut loc în ziua de 29 august 1864, şedinţa desfăşurată sub conducerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În calitate de director general al poştelor şi telegrafelor, a fost numit maiorul Cezar Librecht, care ocupă funcţia de inspector general al telegrafelor încă din luna mai 1859. Compania Naţională "Poşta Română", denumirea actuală a poștei române, s-a înființat prin HG nr.371 din iulie 1998, prin transformarea fostei regii autonome Poșta Română. 
Născută în urma unei "indicaţii" venite direct de la cabinetul 1, Daciada a fost gândită drept o mişcare sportivă de amploare, organizată din doi în doi ani, având finale pe întreaga ţară la toate disciplinele sportive. A apărut la ideea lui Nicolae Ceauşescu şi a fost botezată astfel parcă special pentru a satisface nevoia condu­cătorului ţării de a sublinia încă o dată originea daco-romană a naţiunii. Practic, obiectul Daciadei îl constituia sportul de masă. Sub imensa "pălărie" a acestei competiţii se reuneau toate disciplinele sportive, practicate teoretic numai de amatori. Dar amatori erau toţi, deoarece, indiferent că era vorba de fotbal, handbal, oină, popice sau aero-mo­delism, toţi sportivii trebuiau în mod obligatoriu să fie încadraţi în câmpul muncii, în timp ce activitatea de performanţă ar fi apărut doar în urma pregătirii din timpul liber. O aberaţie, desigur, mai ales că toţi sportivii care au avut rezultate internaţionale înainte de decembrie ’89 au fost cât se poate de profesionişti. Însă, pentru că ideologia comunistă nu permitea oficial deviaţionisme de tipul sportivului profesionist, toţi performerii şi-au mascat adevărata activitate sub forma unor încadrări în serviciu în funcţie de cluburile la care activau. La Steaua erau trecuţi în Armată, la Dinamo, în Ministerul de Interne ş.a.m.d. Sus am postat logo-ul competiţiei sportive naţionale "Daciada".
Medalion - (Maica Domnului)
Maica Domnului sau Fecioara Maria a fost, conform scrierilor Noului Testament, mama lui Iiisus din Nazaret. Conform protoevangheliei după Iacob, Fecioara Maria a fost fiica lui Ioachim și Ana. Conform Noului Testament, în momentul conceperii lui Iisus Hristos, fapt ce i-a fost revelat de către Arhanghelul Gabriel,ea era logodnica lui Iosif din Nazaret. În tradiția creștină (ortodoxă, catolică, anglicană și luterană) precum și în cea musulmană, a rămas prin minune fecioară în timpul conceperii și nașterii lui Iisus. Conform definițiilor dogmatice adoptate de Sinodul ecumenic de la Efes, din anul 431, la fel cum păcatul a venit în lume printr-o femeie – Eva - tot printr-o femeie – Maria - a venit în lume și mântuirea. Maria a fost denumită de aceea "noua Evă". Venerarea Mariei ca fecioară joacă un rol important deopotrivă în bisericile ortodoxe, cea catolică, cea anglicană și cele orientale. Un număr foarte mare de biserici și catedrale îi poartă numele, și, ca exemplu, aproximativ 70% din catedralele franceze.
Placheta sportivă - Orientare 1975
Istoria orientării turistice isi are originile la sfarsitul secolului al XIX-lea in Suedia. Termenul original de orienteering, corespondentul englezesc al orientarii turistice, a fost folosit pentru prima oara in 1886 si inseamna traversarea unui teren necunoscut cu ajutorul unei harti si a unui compas. In Suedia, orientarea s-a dezvoltat din antrenamentele militare ale navigarii pe teren intr-un sport de competitie adresat intai ofiterilor militari, apoi civililor. Prima competitie de orientare sportiva destinata ofiterilor a vaut loc pe 28 mai 1893 in Stockholm. Prima competitie deschisa publicului s-a tinut in Norvegia pe 31 octombrie 1897, langa Oslo. Primul concurs international s-a tinut in anul 1932, intre Suedia si Norvegia, tot langa Oslo. Inca de la inceput, locatiile pentru orientare turistica au fost alese in principal pentru frumusetea naturala sau creata de oameni. Sportul si-a castigat popularitatea in timpul anilor ’30. Pana in 1934, peste un sfert de milion de suedezi erau practicanti iar orientarea turistica s-a extins si in Finlanda, Elvetia, Ungaria si Uniunea Sovietica. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, sportul s-a extins in intreaga Europa dar si in Asia, America de Nord si Oceania. In 1959, in Suedia a avut loc o conferinta internationala la care au participat reprezentanti din 12 tari ale lumii. Ca urmare a acestei conferinte, in anul 1961, 10 organizatii naționale europene de orientare fondeaza IOF (International Orienteering Federation). Pana in 2006, 67 de organizatii nationale de orientare sportiva erau membre ale IOF. In 1962, are loc primul Campionat European de Orientare, organizat in Norvegia, la care participa 9 tari, iar in 1966, se desfasoara primul Campionat Mondial de Orientare eveniment la care au participat 12 tari.
In Romania, orientarea s-a desfasurat si inainte de 1989, in mod organizat si fara ca cineva sa fie fortat sa o practice. Nu exista o federație națională de orientare turistică dar exista FRTA (Federatia Romana de Alpinism si Turism) in cadrul careia erau mai multe comisii printre care si Comisia Centrala de Orientare. Aceasta comisie se ocupa cu organizarea Campionatelor de Orientare din Romania si urmarea desfasurarea Cupelor organizate la nivel national de catre cluburile din tara. Data de 26 Octombrie 1947, este considerată ziua de naştere a orientării turistice din România. La această dată, după ce luase la cunoştinţă de orientarea turistică din Ungaria, Davidhazy Coloman Arad, organizează sub egida Organizaţiei Sportului Popular ( OSP) şi a Societăţii de Gimnastică din Arad, primul concurs de orientare turistică din România, organizat pe dealurile din împrejurimile Lipovei. La prima ediţie a Cupei Zarandului din 1947, au luat parte 15 echipe mixte compuse din câte 3 turişti, din sindicatele şi şcolile din Arad, pe parcursul unei singure etape de zi. Acest eveniment a reprezentat de fapt nasterea acestei discipline sportive in tara noastra. Disciplina sportivă Orientare turistică înseamnă deplasare (mers vioi și alergare, câțiva kilometri buni) prin păduri, prin trasee necunoscute dar marcate, folosind doar busola și o harta sumară a locului.  
Insigna - Uniunea liberală - Brătianu
Uniunea Liberală Brătianu (UL-B) a fost un partid politic din România. UL–B a participat la alegerile generale din anul 1990, obținând aproximativ 0,3% din voturi atât la alegerile pentru Camera Deputaților, cât și la cele pentru Senat. Deși nu a reușit să câștige un loc în Senat, partidul a câștigat un loc în Cameră, ce revenit președintelui partidului Ion I.Brătianu. În ciuda creșterii cotei de voturi la 0,5% la alegerile din anul 1992, partidul și-a pierdut singurul loc în parlament. La alegerile din anul 2000 partidul a primit doar 3760 de voturi (0,03%), nereușind din nou să câștige un loc. Partidul s-a dizolvat în 2003, după ce nu s-a înscris în registrul partidelor din România.

___________ooOoo___________

PERSONALITĂȚI CULTURALE
PE BANCNOTELE LUMII
Filozoful finlandez Johan Wilhelm Snellman,
a trăit între anii 1806 - 1881
Detaliu vignetă de pe o veche felicitare românească
Detaliu vignetă de pe un set de cupoane
de raționalizare a bunurilor de larg consum
din vremea războiului civil spaniol
con_dorul@yahoo.com
MOUSAIOS - 15.11.2021

Niciun comentariu: