vineri, 9 august 2013

ISLANDA


5000 coroane 1961
ISLANDA
 Este o republică insulară, nord-VEST europeană,
 situată în Oceanul Atlantic.
Este un arhipelag de insule din care cea mai mare
este Islanda (în traducere liberă – ținutul ghețurilor).
A fost colonizată de către norvegianul Ingolfur Arnarsson în anul 874. 
Parlamentul acestui stat este cel mai vechi din lume,
fiind ales în anul 930.
Țara s-a bucurat de 300 de ani de independenţă,
fiind apoi cucerită de Norvegia şi ulterior Danemarca.
În anul 1904 a obținut autonomia, iar
în anul 1918 suveranitatea față de Danemarca.
La data de 17 iunie 1944 s-a proclamat republică.
Suprafața de uscat a statului este de 103000 km.p.,
la o populație de aproximativ 0,3 milioane de locuitori,
capitala funcționând în orașul Reykjavik.
Nu are o deviză națională unanim acceptată.

Stema actuală:


 Alte steme ale statului islandez:

Steagul actual:

 

Aversul bancnotei prezintă chipul lui Einar Benediktsson (1864 - 1940) care a fost un poet și revoluționar islandez. 

Reversul bancnotei prezintă Cascada Dettifoss care este situată zona Myvatn, din partea central-nordică a Islandei, pe râul Jokuls a Fjollum, și care izvorăște din ghețarii nordici ai insulei. Are un debit variind între 200 și 500 metri cubi pe secundă, depinzând de sezon și de cantitatea de gheață topită în decursul verii. Căderea de apă are o lățime de aproximativ  100 m și o diferență de nivel de cădere de 44 m.

Mai jos îți prezint două fotografii interesante din capitala islandeză Reykjavik. Atrage atenția arhitectura locală divers colorată și mai ales Biserica lui Hallgrim  
Biserica lui Hallgrim, numita de catre localnicii orasului Reykjavik "Hallgrimskirkja", este cea mai inalta biserica din intreaga Islanda
Aceasta biserica apartine credinciosilor luterani. Catedrala luterana Hallgrimskirkja este numita astfel dupa numele unui mare poet si cleric islandez - Hallgrimur Petursson (1614-1674), autor al celebrei carti Passiusalmar si a altor lucrari de acest gen. Acesta este unul dintre cei mai influenti si iubiti pastori ai locului, eforturile sale indreptandu-se in mare masura si spre infrumusetarea imnelor liturgice luterane. Arhitectura nordica a Bisericii Hallgrimskirkja apartine renumitului arhitect national Guojonn Samuelsson, arhitect care a lucrat si Biserica Landakotskirkja, aflata tot in Reykjavik. Tot el a proiectat si Biserica Akureyrarkirkju din Akureyri. Biserica Hallgrimskirkja a fost ridicata de-a lungul a 38 de ani - 1945-1986 - turnul clopotnita, un veritabil punct de orientare in aceasta zona, fiind terminat cu multi ani inainte de terminarea cladirii bisericii. Cu o inaltime de 74.5 metri, Biserica Hallgrimskirkja este cea mai inalta cladire din Islanda. Aceasta este situata in mijlocul orasului, ajungand, in scurt timp de la construirea ei, simbolul orasului Reykjavik. Fatadele Catedralei luterane Hallgrimskirkja sunt stilizate conform arhitecturii intalnite pe tot intinsul Islandei, asemanandu-se cu formatiunile de bazalt specifice locului. In interior, Biserica Hallgrimskirkja gazduieste o imensa orga (1992) purtand semnatura maestrului german in orgi Klais. Clopotnita, asezata in imensul turn atrage privirile tuturor pelerinilor ce ii pasesc pragul. Avand opt etaje, turnul ofera vizitatorilor o priveliste impresionanta a orasului si a imprejurimilor. Urcarea in turn se face cu ajutorul unui lift.
Statuia din fata bisericii este a lui Leif Erikson (970 - 1020), un explorator islandez-norvegain, considerat si drept primul european care a pasit pe pamantul Americii de Nord, cu 492 de ani înaintea lui Cristofor Columb. Conform tradiției orale islandeze, el ar întemeiat o așezare în Vinland, ce a fost identificată cu situl viking de la L’Anse aux Meadows, din extremitatea nordică a insulei Newfoundland – Canada. Statuia monument este un dar facut orasului Reykjavik, de către Statele Unite ale Americii, in anul 1930. Inmanarea monumentului a avut loc in cadrul ceremoniilor festive organizate cu prilejul implinirii a 1000 de ani de la infiintarea Parlamentului Islandez.

Mai jos admiri o monedă, o medalie și un jeton islandez.

***

AFORISME AMUZANTE
Ananie Gagniuc - Constanța
epigramist și scriitor de umor 
  • Alcoolul omoară încet-încet. Nu contează. Ce, te grăbești?
  • Se spune că înotul face bine la siluetă… Spun cei care n-au văzut încă balena.
  • Orice bărbat are nevoie de o femeie, fiindcă sunt o grămadă de lucruri pentru care nu poți să faci guvernul vinovat.
_________xxx_________

CÂTEVA
MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa". 

Liceul "Petru Rareș" - Piatra Neamț
1869 - 1969 
Școala se đeschide la data de 27 noiembrie 1869, având ca profesori pe Ion Negre (partea ştiinţifică) şi pe Calistrat Hogaş (partea literară), conducerea fiindu-i încredinţată acestuia din urmă. Profilul acestei şcoli fiind atât clasic (1869-1878), cât şi real (1878-1897). După mai multe dispute în ceea ce priveşte numele, se hotărăşte ca şcoala să fie numită „Gimnaziul Piatra“, ca mai apoi, în 1893, să fie numit „Petru Rareş“, titlul menţinându-se chiar şi după transformarea sa în liceu. Pe parcursul anilor, titulatura i s-a modificat în mai multe rânduri: „Liceul de Băieţi nr.1 Piatra-Neamţ“, „Şcoala Medie de Băieţi nr.1 Piatra-Neamţ“, „Şcoala Medie Mixtă nr.1 Piatra-Neamţ“, „Şcoala Medie nr.1 Piatra-Neamţ“, „Liceul Petru Rareş“ si în cele din urmă „Colegiul Naţional Petru Rareş Piatra-Neamţ“. Găsirea unui local propriu pentru gimnaziu a constituit una din problemele majore. De la înfiinţare şi până în 1877, şcoala a funcţionat în case boiereşti închiriate, după care s-a mutat în fostul local al Primăriei, situat în centrul oraşului, pe locul unde astăzi se află Teatrul Tineretului; această mutare este urmată de transformarea gimnaziului clasic în gimnaziu real. În 1887 încep lucrările de construcţie pentru actualul sediu al „Gimnaziului Real“ din Piatra, pe fostul amplasament al Curţii Domneşti, iar în 1892 au loc manifestările de inaugurare. Noul sediu al „Gimnaziului Real“, după Ion Negre „un adevărat palat“ dispune de o monumentalitate şi o sobrietate ce impresionează şi acum, iar în serile de iarnă,când îi sunt luminate ferestrele, pare un impunător castel medieval, străjuit de brazii semeţi, încărcaţi de zăpadă. Sus am postat logo-ul și o fotografie actuală cu Colegiul național "Petru Rareș" din Piatra Neamț. 

Uzina de aluminiu - ALRO Slatina - România 
La data de 1 martie 1961 a fost infiintata Uzina de Aluminiu Slatina. Alro Slatina a fost înfiintata la data de 31 ianuarie 1991, in baza Legii nr. 15/1990 si Legii nr. 31/1990, ca societate pe actiuni, prin preluarea unei cote de 65% din patrimoniul Intreprinderii de Aluminiu Slatina. Obiectul de activitate al societatii il constituie productia aluminiului şi comercializarea aluminiului la intern si la extern. SC ALRO este singurul producator de aluminiu primar din Romania si cel mai mare din Europa de Est si este listata la Bursa de Metale de la Londra. Sus am postat o poză cu sediul central al AlRO Slatina

Medalia de onoare pentru merite exceptionale
U.F.S.R. (Medalie regalistă) 

Cupa tineretului de la sate - 1970
Comitetul județean UTC 
(Uniunea Tineretului Comunist) - Locul III
(Medalie sportivă din schi)

U.C.L.A. - 07.09.1943
(Medalie din atletism - ștafetă)

_________ooOoo__________

LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII 
10 dolari 1988 - Australia 
James Cook (1728-1779) a fost un militar, explorator, navigator și cartograf englez.

Câteva vignete de pe certificate sau bonduri americane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 09.08.2013

Niciun comentariu: