sâmbătă, 27 aprilie 2013

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 163


SUNGEI BULOH
SETTLEMENTS

SURINAME

***

VORBE DE DUH 
DE LA ÎNAINTAŞI
Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606 -1669 a fost un pictor olandez.

____________xxXxx___________

CÂTEVA 
INSIGNE ŞI MEDALII 
DIN JUDEŢUL CONSTANŢA

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Al XX-lea Congres naţional de chirurgie 
Facultatea de medicină - Constanţa
Constanţa - 2000
Thoma Ionescu * 1860 - 1926
Iacob Iacobovici * 1879 - 1959
Nicolae Hortolomei * 1885 - 1961 
Constantin Severeanu * 1840 - 1930
Această medalie are diametrul de 60 de mm.
Thoma Ionescu (născut 13 septembrie 1860 la Ploieşti - decedat 28 martie 1926 la Bucureşti) a fost un medic chirurg și anatomist român, profesor universitar, inițiator al unor tehnici noi chirurgicale, întemeietorul școlii românești de chirurgie și de anatomie topografică şi membru de onoare al Academie Române.
Iacob Iacobovici (născut 1879 - decedat 1959) a fost un medic chirurg român, profesor la Facultatea de medicină din Cluj cât și la cea din Bucureşti. Iacobovici este unul dintre fondatorii Facultății de medicină din Cluj.
Nicolae Hortolomei (născut 27 noiembrie 1885 la Huşi şi decedat 3 ianuarie 1961 la Bucureşti) a fost un medic chirurg român, director al clinicii de Chirurgie şi Urologie de la spitalul Colţea din Buucreşti, profesor universitar la Facultatea de Medicină, membru titular (1948) al Academiei Române.
Constantin Dimitrescu-Severeanu (născut 1840 - decedat 1930) a fost un chirurg român. A fost elevul lui Carol Davila și profesor la Facultatea de medicină din București. Are meritul de a fi format o școală chirugicală modernă, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. A înființat „Gazeta medico-chirugicală” (1870) și a contribuit la întemeiarea revistei „Progresul medical român”.

Şarpele Glykon
România - Consiliul Judeţean Constanţa
Această medalie este confecţionată din tombac aurit,
 are diametrul de 50 mm şi grosimea de 3 mm.
Glykon este o zeitate cu înfăţişare de şarpe din mitologia romană, al cărui cult a fost fondat de profetul grec Alexandru din Abonutichus. Potrivit scriitorului satiric Lucian din Samosata, de la care provine singura referință literară cu privire la zeitate, cultul șarpelui-zeu Glykon datează de la jumătatea secolului al II-lea d.Hr. Statuieta a fost descoperită pe teritoriul oraşului Constanţa şi este expusă la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din localitate. 
Această statuietă a fost reprezentată şi pe bancnota românească de 10000 lei, din anul 1994, în stânga portretului istoricului Nicolae Iorga.

AFR (Asociaţia Filateliştilor Români) - Constanţa 
Gruparea de filatelie tematică marină
(Cazinoul din Constanţa)
Expoziţia republicană de filatelie tematică 
cu participare internaţională - Exfimar '88 - Constanţa
Primul feribot românesc - Mangalia - 12000 tdw
Această medalie este confecţionată din aluminiu
şi are diametrul de 6 cm.
Cazinoul din Constanța este o clădire istorică, una dintre cele mai reprezentative clădiri ale orașului, un adevărat simbol, inaugurat în luna august a anului 1910, pe faleza din Constanţa.  Cazinoul a reprezentat una dintre clădirile emblemă ale Constanței. În zona în care se află astăzi mai fusese, între 1880 - 1902, o construcție de lemn, o cazină, cum se numea – loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreare pentru turiști. Construcția unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene a început prin anul 1904. Inițial, planurile sunt întocmite de către arhitectul buzoian Petre Antonescu, care proiectează o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor, însă, planurile sunt schimbate, Primăria încredințând modificarea lor unui arhitect străin - Daniel Renard - care renunță la principiile stilului românesc, în favoarea unui melanj de motive decorative ce încarcă și mai mult greoiul ansamblu. Construit începând cu anul 1908, în stilul Art Nouveau, sub influența cosmopolitană a cazinourilor epocii, edificiul constănțean este terminat în 1910, când este și inaugurat. Lucrări de restaurare și modernizare ale Cazinoului sunt efectuate în anul 1937 de către proiectantul Daniel Renard, dar şi în anul 1986 de către un colectiv de artiști plastici alcătuit din Sorin Dumitru, Gheorge Firca, Ioan Miturca, Nae Mira, Nicolae Moldoveanu. Atunci au fost executate lucrări de pictură baroc-frescă, stucatură şi vitralii.
Feribotul Mangalia a fost unul dintre cele mai mari feriboturi din lume. Pe el încap aproape 100 de vagoane de marfă sau 80 de tiruri, iar dacă vorbim de autoturisme, ar încăpea, pe toate cele trei niveluri, peste 1000 de vehicule. Nava a fost destinată să facă legătura între Portul Constanţa - Turcia şi Georgia iniţial şi, în perspectivă, chiar spre Orientul Mijlociu şi Asia Centrală. În prezent zace în portul Constanţa neexistând fonduri pentru efectuarea unor reparaţii generale.

Insignă -  10 ani de la înfiinţarea UNCMRR - filiala Constanţa
(Uniunea Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere)
Continuatoarea nobilelor tradiţii ale structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere atestate legal din 1925, precum şi moştenitoarea patrimoniului deţinut de acestea.  Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere ( A.N.C.M.R.R.) este persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, independentă democratică, apolitică, nonprofit şi deschisă. Deviza asociaţiei este: ,,PATRIE, ONOARE, DEMNITATE’’. A.N.C.M.R.R. este o structură asociativă, constituită prin liberul consimţămînt al cadrelor militare în rezervă şi în retragere, provenite din Ministerul Apărării Naţionale.  A.N.C.M.R.R. are structuri în toate cele 41 judeţe ale ţării şi în sectoarele Capitalei. Asociaţia funcţioneazăsub înaltul patronaj al preşedintelui României, în calitatea sa de comandant al Forţelor Armate şi sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale, ministrul fiind Preşedinte de Onoare al A.N.C.M.R.R. Asociaţia nu este angajată politic şi nu desfăşoară activităţi în favoarea sau defavoarea vreunui partid sau organizaţie politică. Poate însă solicita sprijinul acestora în iniţierea, susţinerea sau promovarea unor legi şi acte normative ce vizează protecţia socială a cadrelor militare în rezervă şi în retragere.  Asociatia reprezintă şi apără drepturile cadrelor militare în rezervă şi în retragere, ale familiilor acestora, în relaţiile cu M.Ap.N., cu celelalte autorităţi şi instituţii publice, centrale şi locale, precum şi cu organizaţii similare din ţară şi străinătate. Se ştie că militarii pensionaţi, sub vârsta de 65 de ani, sunt consideraţi în rezervă, fiind obligaţi să răspundă la chemarea patriei, iar cei cu vârsta peste 65 de ani sunt consideraţi în retragere şi nu mai au nicio obligaţie militară. În spiritul devizei asumate, realizează cerinţele cultivării patriotismului, înfăptuirii aspiraţiilor membrilor săi în domeniul militar şi de protecţie socială. Sus am postat logo-ul ANCMRR.
Insignă - Ministerul de Interne
Inspectoratul Judeţean al Protecţiei Civile - Constanţa
A 70-a aniversare * 1913 - 1983 


Municipiul Constanța este situat pe coasta Mării Negre, în partea de sud-est a României, în regiunea istorică Dobrogea, reședință a judeţului cu acelaşi nume şi cel mai mare oraș al regiunii de dezvoltare Sud-Est. Alături de oraşul Cluj Napoca, Constanța este orașul cu cel mai ridicat standard de viață din România. Conform recensământului din anul 2011, Constanța avea 254693 locuitori. Constanța este orașul cel mai vechi atestat de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din anul 657 ÎEN, când pe locul actualei peninsule (și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greacă, numită Tomis. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, precum şi pozele câtorva clădiri inconfundabile din Constanţa.

Biserica Sf.Mina
Catedrala ortodoxă Sf. Apostoli Petru și Pavel  


Județul Constanța este județul cel mai urbanizat din România, populația care locuiește în orașe numărând puţin peste 500000 de locuitori din totalul de aproximativ 760000 de locuitori. Județul este situat în extremitatea SE a României, are o suprafaţă de 7071 km.p., iar capitala judeţului este oraşul cu acelaşi nume, Constanţa. Ca subunităţi administrative judeţul are 3 municipii - Constanța, Medgidia și Mangalia, 9 oraşe - Băneasa, Eforie, Cernavodă, Hârșova, Murfatlar, Năvodari, Negru Vodă, Techirghiol, Ovidiu şi 58 de comune. Deasupra am postat harta, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului, iar dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative ale judeţului Constanţa.   
Palatul administrativ
Hotelul "President" - Mangalia

___________ooOoo___________

DEŢINĂTORI
AI PREMIULUI NOBEL
PE BANCNOTELE LUMII
2000 lire 1990 - Italia
Guglielmo Marconi (1874 - 1937) a fost inginer și fizician italian, inventatorul telegrafiei fără fir și a antenei de emisie legate la pământ, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1909, împreună cu Karl Ferdinand Braun, pentru contribuțiile lor în dezvoltarea telegrafiei fără fir.
Karl Ferdinand Braun (1850 - 1918) a fost fizician și inventator german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1909, împreună cu Guglielmo Marconi, pentru contribuțiile lor în dezvoltarea telegrafiei fără fir.

Câteva ornamente decorative marginale de pe acţiuni turceşti


MOUSAIOS - 27.04.2013

Niciun comentariu: