duminică, 8 noiembrie 2015

Ro - M - oN 85


În data de 31 august 2015 Banca Naţională a României a lansa în circuitul numismatic o monedă dedicată împlinirii a 100 de ani de la constituirea Corpului de Aviație Român. Aversul monedei prezintă două avioane de epocă, respectiv un aparat de tip Farman și unul de tip Blériot, valoarea nominală „10 LEI”, stema României, inscripţia „ROMANIA” şi anul de emisiune „2015”.
Reversul monedei redă un grup de militari ai Corpului de Aviaţie Român din perioada următoare constituirii acestuia, insigna de pilot militar instituită în 1915, inscripţiile „CONSTITUIREA CORPULUI DE AVIATIE ROMAN”, „100 ANI” şi „1915”, anul evenimentului aniversat. 
Caracteristicile monedei sunt următoarele; valoare nominal - 10 lei, metal – argint, puritate – 99,9%, formă – rotundă, diametru - 37 milimetri, greutate -  31,103 grame, calitate – proof, cant – zimţat, tiraj – 250 de exemplare și preț unitar de vânzare fără TVA – 310 lei.
Avionul model “Farman F.40” este un biplan destinat pentru observare dar în mod excepțional și pentru dotare cu bombe și rachete. Acest model s-a produs între anii 1915 – 1917 și avea o autonomie de zbor de 2,5 ore. Numele de Farman vine de la cei trei frați Farman (Dick, Henri și Maurice) care au fost producători de aeronave și piloți francezi și care au proiectat și fabricat mai mult de 200 de tipuri de aeronave, în perioada anilor 1908 – 1941.
Avionul model “Bleriot XI” a fost proiectat de Louis Bleriot, ajutat de Raymond Saulnier. Cu acest model de avion Bleriot a devenit primul pilot din lume care a traversat Canalul Mânecii, folosindu-se de un aparat mai greu decât aerul. Avionul a intrat în dotarea forțelor aeriene franceze, fiind folosit ca avion de recunoaștere dar și ca mijloc de transport bombe de 25 kilograme. Se cunosc mai multe versiuni de Bleriot XI, dintre care unele sunt pentru 2 locuri  (Blériot XI-2) sau chiar trei locuri (Bleriot XI-3). Fuselajul acestor modele este compus din două secțiuni detașabile, pentru transport mai ușor. Parametrii tehnici ai acestor modele de avioane sunt; lungime: 7,62 metri, Anvergura: 7,79 metri, Înălțime: 2,69 metri, Suprafata aripa: 14 metri pătrați, Greutate – 230 kilograme, Motor: 3 cilindri Anzani de 25 - 30 de cai putere, Racit - cu aer, Viteza maxima: 75,6 kilometri pe oră.
Louis Blériot (1 iulie 1872 – 2 august 1936) a fost un aviator, inventator și inginer francez. Este considerat un pionier al acrobațiilor aeriene, el fiind cel care a construit pentru prima dată în lume un monoplan funcțional. 

În data de 21 septembrie 2015 Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă comemorativă dedicată împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea S.M.U.R.D.. 
Aversul  monedei redă o compoziție grafică simbolizând asistența medicală de urgență, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „10 LEI“, stema României și anul de emisiune „2015“, iar reversul monedei prezintă un cadru medical SMURD, înconjurat de echipamentele de intervenție ce susțin activitatea de salvare, inscripţia în arc de cerc „SERVICIUL MOBIL DE URGENTA, REANIMARE SI DESCARCERARE“ și anul înființării acestuia „1990“. 
Caracteristicile monedei sunt următoarele: valoare nominală - 10 lei, metal – argint, puritate – 99,9%, formă – rotundă, diametru - 37 milimetri, g reutate -  31,103 grame, calitate – proof, cant – zimţat, tiraj – 250 exemplare și preț unitar de vânzare fără TVA – 310 lei. 
Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (abreviat S.M.U.R.D.) este o unitate de intervenție publică integrată de importanță strategică, fără personalitate juridică, având în structura sa echipe integrate de reanimare, specializate în acordarea asistenței medicale și tehnice de urgență, precum și echipe cu personal paramedical, specializat în acordarea primului ajutor calificat. 
Acest serviciu funcționează în cadrul Inspectoratelor județene pentru situații de urgență - având ca operator aerian structuri de aviație ale Ministerului Administrației și Internelor, în colaborare cu spitalele județene, regionale și cu autoritățile publice locale. S.M.U.R.D. a luat ființă în Târgu Mureș, în anul 1991, sub coordonarea medicului român de naționalitate palestiniană Raed Arafat. 
A devenit un serviciu de importanță națională odată cu Legea 121 a Corpului Pompierilor Militari; până în acea dată a funcționat ca centru național pilot. Legea respectivă a adus un nou nume S.M.U.R.D.-ului, S.I.A.M.U.D. adică Stația de Intervenție pentru Asistența Medicală de Urgență și Descarcerare. Din anul 2007 serviciul a fost extins la nivel național. În prezent operează șase baze de salvare aeromedicale; București, Târgu Mureș, Iași, Arad, Craiova și Constanța. 

În data de 5 octombrie 2015 Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă dedicată împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Aversul monedei prezintă sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, o reprezentare parţială a unui laborator din universitate, valoarea nominală „10 LEI”, stema României, anul de emisiune „2015” şi inscripţia „ROMANIA”, iar reversul redă holul intrării principale în sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, siluetele unor absolvenţi, o reprezentare simbolică a ştiinţei medicale, inscripțiile „70 ANI”, „UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE TARGU-MURES” şi „1945” - anul evenimentului aniversat.
Caracteristicile monedei sunt următoarele: valoare nominal -  10 lei, metal – argint, puritate - 99,9%, formă – rotundă, diametru – 37 milimetri, greutate – 31,103 grame, calitate – proof, cant – zimțat, tiraj – 250 de exemplare și preț unitar de vânzare fără TVA – 320 lei.
Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș este o instituție de învățământ superior de stat și de cercetare considerată a fi una dintre cele mai prestigioase, cu statut multicultural și multilingvistic ce a fost fondată în anul 1945, Prin  Decretul nr. 407/1945 Facultatea de Medicină a fost mutată la Târgu Mureș, unde a funcționat între 1945-1948. În anul 1948, după reforma învățământului, se înființează aici Institutul Medico-Farmaceutic, un institut de sine stătător. În anul 1991 Institutului i se atribuie denumirea de Universitate de Medicină și Farmacie, devenind o universitate de prestigiu angrenată într-un ansamblu universitar armonios constituit și cu un trend în creștere de specializări medicale care asigură profesii moderne pe piața muncii. În clădirea instituției medicale de învățământ a funcționat pentru câțiva Liceul militar “Mihai Viteazul”. Clădirea a fost ridicată cu destinația de universitate, între anii 1906 – 1907 de către primăria orașului, în timpul mandatului primarului Dr.Gyorgu Bernady. Proiectul câștigător a fraților Grünwald a fost realizat pe terenul din zona Kosárdomb  (astăzi cartierul Cornișa).Cea mai mare clădire a complexului este cea a școlii, care are trei etaje. Construită în stil secesionist maghiar cu elemente vieneze, clădirea găzduia cursurile pentru tinerii militari. În apropierea școlii, pe aceași parcelă a fost construită clădirea cu două etaje în care se găseau apartamentele profesorilor și cazarma elevilor. Deschiderea festivă a școlii militare s-a realizat la 5 octombrie 1909.

***
VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
Friedrich Wilhelm Nietzsche 
filozof german
(15 octombrie 1844 - 25 august 1900)


__________xxx_________

O PLACHETĂ, 
O MEDALIE ȘI CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, medalia, poţi citi în articolul LE HAVRE - FRANŢA.

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionar explicativ al limbii române), PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor pesonalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala)

Comisia de istorie a orașelor
Academia Română - România
Medalie pentru cercetarea istoriei orașelor
Premiant - Ionel Cândea
Subordonată Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Române, Comisia de Istorie a Oraşelor din România (C.I.O.R.) are ca scop sprijinirea cercetării istoriei oraşelor din România, valorificarea studiilor importante în domeniu şi efectuarea schimbului de opinii. Luând fiinţă în anul 1992, organismul este afiliat la Comisia Internațională de Istorie a Orașelor. C.I.O.R. coagulează cercetări diverse de istorie urbană, iniţiate de istorici, arhitecţi, urbanişti şi din alte domenii, încurajează, întreţine şi, în anumite cazuri, coordonează această activitate printr-o serie de manifestări ştiinţifice anuale, la nivel naţional şi internaţional, prin revista de specialitate “Historia Urbana, şi buletinul informativ “Informaţii privind istoria oraşelor”, publicaţii pe care le redactează, precum şi printr-o serie de proiecte colective angajate la nivel naţional.

Insigna - Mihai Eminescu - Anenii Noi - 1993
Mihai Eminescu (nume real Mihail Eminovici) (născut 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti, judeţul Botoşani şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literature română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în data de 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu – Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.
Anenii Noi este un oraș cu aproximativ 12000 de locuitori, din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului cu același nume. Orașul Anenii Noi e situat la o depăratre de 36 kilometri înspre Sud-Est față de capitala Republicii Moldova – Chișinău. Sus am postat stema orașului și o poză cu Biserica Sf.Dumitru din localitate.

Insigna - Școala militară maiștri militari
de aviație "Traian Vuia"
De-a lungul timpului această instituție militară de învățământ a format cadrele medii ale armatei (maiștri militari) pentru armele aviație și apărare antiaeriană – radiolocatie. În anul 1920 s-au pus bazele Școlii Militare de Meseriași Militari ai Aeronauticii pe aerodromul Pipera – București, pentru ca în anul 1921 școala să se mute la Mediaș (poza de sus). În anul 1927 instituția, purtând numele Școala Tehnică a Aeronauticii se mută într-o cazarmă nouă, pe un teren donat de către autoritățile locale medieșene. În anul 1939 ia ființă Școala Militară de Ofițeri Activi de Artilerie contra Aeronavelor, instituție ce a avea în structura sa și o școală de subofițeri. Din anul 1954 Școala Tehnică a Aeronauticii se numește Scoala Militară Tehnică de Aviatie " Traian Vuia”. În anul 1960, la Brașov, ia ființă Școala Militară de Maiștri și Subofițeri de Artilerie Antiaeriană și Radiolocație. La data de 1 octombrie 2001 cele două școli de tradiție ale Forțelor Aeriene se comasează într-o singură entitate - Școala Militară de Maiștri și Subofițeri a Forțelor Aeriene ”Traian Vuia” instituție de prestigiu a învățământului militar românesc. 
La data de 15 septembrie 2004, ca urmare a restructurării învățământului militar, Școala Militară de Maiștri și Subofițeri a Forțelor Aeriene “ Traian Vuia “ își schimbă locația de la Mediaș la Boboc, în județul Buzău, pe aceeași platformă cu Școala de Aplicație a Fortelor Aeriene “ Aurel Vlaicu “, asta și din cauză că locația din Mediaș nu dispunea de aeroport operabil (poza de mai sus).

Insigna - Festival - Sport iarnă 1975
Sporturile de iarnă, cum e și firesc, se practică în condțiile anotimpului rece, de iarnă. De sporturile de iarnă aparțin: bobul, biatlonul, săniușul, schiul, patinajul, hocheiul pe gheață, săriturile cu schiurile, snow-boardul (alunecarea pe o singură placă), skeletonul (alunecare cu alt model de sanie) și bandyul (hochei după alte reguli).

Placheta - Pentru Patrie 1916 -1919
Societatea "Cultul eroilor" 
Prima institutie care si-a asumat nobila misiune de cinstire a memoriei si faptelor eroilor a fost Societatea Mormintelor Eroilor Cazuti in Razboi. Infintata la 12 septembrie 1919, prin Inaltul Decret Lege nr. 4106, semnat de Regele Ferdinand, acest organism era chemat “sa vorbeasca viitorimii despre jertfele si izbanzile noastre, despre frumusetea virtutilor ostasesti si despre nezdruncinata tarie a sufletului romanesc”. Societatea a functionat sub inaltul patronaj al Reginei Maria, ca presedinte de onoare, si al IPS. Mitropolitul Primat Miron Cristea, ca presedinte executiv, devenit ulterior Patriah al Romaniei. Din anul 1927, acesta si-a scimbat denumirea in Societatea “Cultul Eroilor”, iar in 1940 s-a numit Asezamantul National <> pentru Cultul Eroilor. Dupa abdicarea Regelui Mihai I si proclamarea Republicii, prin Decretul nr. 48 din 29 mai 1948. Asezamantul National “Regina Maria” pentru Cultul Eroilor a fost desfintat, atributiunile si patrimoniul acestuia fiind transferate Ministerului Apararii Nationale. Hegemonia U.R.S.S. adusa de cel de-al Doilea Razboi Mondial a condus la impanzirea teritoriului tarii cu monumente dedicate “Ostasului Sovietic Eliberator”, in detrimentul eroilor romani. Abia din 1975, in conditiile emancipării de sub tutela Uniunii Sovietice, cand s-a elaborat Decretul Lege al Consiliului de Stat nr. 117/1975 avand ca obiect reglementarea operelor comemorative de razboi, incepe sa se manifeste, destul de modest, cultul fata de eroii neamului. Dupa evenimentele din decembrie 1989, la initiativa unui grup de ofiteri, a fost infintat Comitetul National pentru Restaurarea si Ingrijirea Monumentelor si Cimitirelor Eroilor - C.N.R.I.M.C.E. Prin Sentinta Civila nr. 664, din 19 noiembrie 1991, data de Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, asociatia a dobandit personalitate juridica, iar in baza ordinului ministrului apararii nationale, general locotenent Niculae Spiroiu, a primit acordul de a functiona sub patronajul Ministerului Apararii Nationale, avand sediul Conducerii Comitetului in cladirea Palatului Cercului Militar National din strada str. Constantin Mille, nr. 1, etaj 4. La scurt timp, prin Hotararea Sfantului Sinod Nr. 3036 din 19-20 iunie 1992, Comitetul a primit aprobarea de a functiona sub Obladuirea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, avand ca parinte spiritual pe Parintele Patriarh Teoctist. La conferinta nationala din 28 august 1997, C.N.R.I.M.C.E. a revenit la denumirea Asociatia Nationala “Cultul Eroilor”, asumandu-si misiunea de a prelua obiectivele “Asezamantului National << Regina Maria>> pentru Cultul Eroilor”. Infiintat din necesitatea de a pune capat degradarii si profanarii operelor comemorative de razboi si a cimitirelor de onoare ale eroilor, C.N.R.I.M.C.E. a trecut la reorganizarea filialelor in teritoriu, reusind, in mai putin de un an, sa infinteze 32 de filiale judetene si numeroase subfiliale orasenesti si comunale, in conducerea carora au fost cooptate persoane cu responsabilitati si putere de decizie din cadrul administratilor locale, fosti comandanti de garnizoane si regimente, slujitori ai bisericii, cadre didactice, oameni de cultura, veterani de razboi si cadre militare in rezerva si in retragere. Sus am postat emblema Asociatiei naţionale "Cultul eroilor".

Insignă - Federația română de natație
Federaţia română de nataţie şi pentatlon modern, denumire iniţială Federaţia română de nataţie, a fost fondată în anul 1930. Este o organizaţie nonguvernamentală care se ocupă cu organizarea competiilor din aceste discipline sportive în România.  

Natația este înotul practicat ca sport. Înotul este mișcarea de deplasare a oamenilor sau animalelor prin apă, de obicei fără niciun fel de asistență. Tipurile sau stilurile de înot sunt craul, bras, fluture sau spate, dar și anumite derivate ale acestora, de exemplu bras lung, spate dublu etc. Natația este un sport nautic și disciplină sportivă în care sportivii se întrec în mai multe probe care implică deplasarea în apă prin înot. Natația cuprinde mai multe ramuri sportive: înotul sportiv, polo pe apă, sărituri în apă și înot sincron. Pe lângă aceste ramuri ale natației ar mai putea fi incluse și altele, cum ar fi: înotul de fond (maratonul nautic), înotul subacvatic, înot masters. Unele probe de înot sunt incluse și în competițiile de triatlon și pentatlon modern.

__________ooOoo_________

TICHET COLECTĂ
Talon ajutor 10 lei 1925 - 1926 
Casa de credit, economie și ajutor a întregului 
persoanl P.T.T. (Poșta - Telefon - Telegraf)
Puneți o cărămidă la clădirea ce casa
își propune a construi pentru un sanatoriu
al funcționarilor P.T.T.

Câteva ornamente decorative periferice
de pe acțiuni germane

Detaliu vignetă de pe certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 8.11.2015

Niciun comentariu: