joi, 5 noiembrie 2015

MONEDE EURO DE COLECȚIE BELGIA - 19


Moneda euro de colecţie de mai sus marchează trecerea a 200 de ani de existență a Turului ciclist al Flandrei. Aversul monedei prezintă un ciclist și schema circuitului ciclist, pe când reversul prezintă o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, anul emiterii –  2013, forma - rotundă, diametrul – 33 milimetri, greutatea – 18,75 grame, metalul – argint, calitatea  – proof și tirajul – 15000 de exemplare. 
Un ambasador, de obicei, este o persoană desemnată să reprezinte o țară. Dar dacă acea țară există doar în inimile câtorva oameni, iar ambasadorul este o cursă de ciclism? O cursă de ciclism care să cuprindă întregul ținut. Care să sădească un sentiment adânc de mândrie în sufletele etnicilor și care să surprindă esența ciclismului: agonie dusă la rangul de fetiș și răsplătită cu nemurirea printre cicliști pentru acela care îi trece primul linia de sosire. Turul Flandrei, cunoscut și ca Vlaanderens mooiste (o traducere aproximativă ar fi Crema Flandrei), exact aceste lucruri le întruchipează.  Începutul Turului Flandrei nu a fost unul legendar sau spectaculos. În 1913, era ceva la ordinea zilei ca ziarele de sport să organizeze evenimente sportive, iar cum în zona Belgiei și a Franței ciclismul era un sport care a prins la public, a fost o alegere firească organizarea unei asemenea curse. Organizatorul cursei se numea Karel Van Wijnendaele și el era co-fondatorul ziarului Sportwereld, un ziar care și acum mai există. Succesul cursei nu a fost unul instant, de-abia după Cel De-al Doilea Război Mondial întrecerea flamandă crescând în importanță, până atunci fiind programată în aceeași zi cu Milano-San Remo, o cursă mult mai râvnită de marii cicliști ai vremii. În prezent, cursa a ajuns la cea de-a 97-a ediție, nefiind organizată în unii ani ai conflagrațiilor mondiale. Belgia nu este tocmai tipicul unui stat național, în varianta general acceptată. Cele două provincii care compun această țară, Flandra și Valonia, s-au aflat nu o dată în posturi de rivale. Și cum la începutul secolului trecut Valonia francofonă stătea mai bine din multe puncte de vedere, flamanzii din nord simțeau tot mai apăsător nevoia unei tresăriri de orgoliu. Și ce variantă mai bună decât să îi învingă pe francezi la sportul adulat de aceștia? 
Așadar, Turul Flandrei își găsise și motivația națională de a lua ființă și de aici și până la a lua efectiv ființă nu a mai fost decât un pas. Așadar, încă de la început, naționalismul promovat de flamanzi a marcat această întrecere, ceea ce a deranjat unele echipe franceze care nu le-au mai permis sportivilor lor să ia parte la cursă. De fapt, până la Cel De-al Doilea Război Mondial, doar un singur non-flamand câștigase cursa. Însă din 1948 încolo, tot mai multă lume devenea atrasă de dificultățile propuse de Turul Flandrei, așa că vocația internațională a cursei se resimțea tot mai puternic. Cursa atrăsese la prima sa ediție doar o mână de spectatori, dar deja în anii 30, organizatorii au apelat la forțele locale de ordine pentru a-i stăvili pe oamenii care se înghesuiau să privească întrecerea și al căror număr ajunsese la circa 500.000. În prezent, competiția adună pe marginea traseului mai multe persoane decât numărul celor care participă la slujba oficiată în Flandra de Paștele Catolic.  Cei în temă cu geografia știu că Flandra nu este nici o regiune mare, nici una foarte bogată. Vântul care bate necruțător dinspre Marea Nordului i-a călit pe localnici și a făcut din traiul greu un fapt divers. În același timp, Flandra are tot ce îi trebuie ca să întruchipeze legea nescrisă a ciclismului: triumful adevărat este cel obținut după un travaliu inuman. Practic, ceva la care flamanzii se pricep de minune date fiind greutățile cu care sunt obișnuiți.
Traseul cursei măsoară de regulă circa 270 de kilometri, având ca punct de plecare orașul Gent și șerpuind prin provincie, cu o sosire care este adesea într-o localitate diferită de la ediție la ediție. Însă o coordonată constantă a periplului sunt dealurile scurte și violente, muur în flamandă, căptușite cu piatră cubică neschimbată de zeci de ani, precum în Paris-Roubaix. Și în acest caz, drumurile sunt păstrate special pentru competiție, ca nu cumva participanții să aibă o viață mai ușoară decât predecesorii lor, iar tot participanții au declarat, constant de-a lungul anilor, că indiferent care e configurația traseului, cursa e la fel de dură. Dealurile nu sunt lungi, ele având între câteva sute de metri și puțin peste 2 kilometri în cel mai sever caz, însă înclinația lor îi face pe mulți cicliști să coboare de pe biciclete și să le împingă. Paterberg și Koppenberg au inclinația medie de 12,9, respectiv 11,6%, dar adevărata bijuterie este Muur Kapelmuur, sau Geraardsbergen. Acesta este mai mult decât un simplu deal, un banal urcuș infernal. Este simbolul întregii curse. Cei 475 de metri ai săi cuprind o pantă maximă de 20% pe niște pavate care ar fi mai bine descrise drept niște cataroaie, iar în vârful său se alfă o capelă și, aproape ironic, dacă nu cinic, o cruce cu Iisus Hristos răstignit pe aceasta. Dealul a fost o bună bucată de timp esența cursei, locul de maximă agonie, o glumă proastă a sorții care, după 200 de kilometri de pedalat prin vânt și ploaie, aruncă nemiloasă înaintea cicliștilor un supliciu care triază învingătorii de învinși. Cele mai dramatice episoade acolo s-au consumat și tot acolo s-au scris pagini de istorie, precum și s-a consemnat ridicarea la rangul de eroi a celor ce ulterior au trecut primii linia de sosire a Turului Flandrei. Acesta a fost introdus în anii 50 și folosit ediție de ediție din anii 1981 până în 2011, când alte localități și-au adjudecat găzduirea cursei făcând imposibilă includerea dificultății. Cu toate acestea, istoria nu se poate șterge cu buretele și presiunea din partea suporterilor este mare, deci supliciul de nici 500 de metri s-ar putea să revină curând. Subtitlul de mai sus este ecuația pe care orice participant la Turul Flandrei o știe mult prea bine. Aproape un secol de istorie. În țara care a dat cel mai bun ciclist al tuturor timpurilor. În fața unui public aproape elitist de pretențios. Pe niște drumuri despre care nimeni nu știe mai nimic, dar care sunt îmbibate în atâta istorie. În cursa care a fost ținută și când Belgia a fost sfâșiată de război și pe care nici cel de-al 3-lea Reich nu a putut-o opri. Șansa de a-ți înscrie numele pe o listă de legende. Ocazia de a deveni nemuritor… Și aceste gânduri trec prin mintea celor care încep să pedaleze la auzul focului de start din piața centrală a Gent-ului.
Turul Flandrei este un trofeu suprem pentru cicliștii de top. Flandra respiră ciclism și visul oricărui puști flamand este de a fi victorios acolo. Publicul îi împinge de la spate. Un străin are o misiune mai grea, dar nici localnicii nu sunt scutiți de enorma presiune care se pune pe ei. De la psihic și până la tactic, Turul Flandrei adună tot ce este mai greu din această lume a pedalelor. Atmosfera din jurul cursei care are mai mulți spectatori decât procesiunea pascală din Flandra și supliciile aflate pe drumurile sale sunt ceea ce fac spectacolul total. Da… gloria este acolo, undeva nu departe de malul Mării Nordului, sub drapelele galbene cu leu negru care flutură în bătaia vântului rece de primăvară. 
Moneda euro de colecţie de mai sus marchează trecerea a 200 de ani de la nașterea lui Adolphe Sax.  Aversul monedei prezintă chipul lui Adolphe Sax și un peisaj cu pod și clădire, pe când reversul prezintă o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, anul emiterii –  4 februarie 2014, forma - rotundă, diametrul – 33 milimetri, greutatea – 18,75 grame, metalul – argint, calitatea  – proof și tirajul – 15000 de exemplare. 
 
Adolphe Sax, pe numele său Antoine Joseph Sax, (1814 – 1894) a fost un inventator de instrumente muzicale, belgian, care în anul 1846 a inventat saxofonul. 
Moneda euro de colecţie de mai sus marchează trecerea a 100 de ani de declanșarea Primului război mondial. Aversul monedei prezintă Memorialul Porta Menin de la Ypres, Belgia, pe când reversul prezintă o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, data emiterii – 25 aprilie 2014, forma - rotundă, diametrul – 33 milimetri, greutatea – 18,75 grame, metalul – argint, calitatea  – proof și tirajul – 15000 de exemplare.  
Memorialul Poarta Menin este situat în localitatea Ypres din Belgia. El a fost ridicat în anul 1927, pe locul unei gropi cu eroi necunoscuți, în memoria ostașilor britanici dar și din țări ale Commonweathului, căzuți pe timpul luptelor din jurul localității belgiene - Ypres, în primul război mondial. Memorialul a fost proiectat de Sir Reginald Blomfield și ridicat de către Comisia de război. Elementul principal al memorialului este sala "Hall of Memory", lungă de 36,6 metri și lată de 20,1 metri, pe pereții căreia sunt inscripționate nume de eroi și strucutri militare care au luptat aici. În centru sălii sunt scări largi care duc la metereze, cu vedere șanțul exterior. Aici au marcat oficialii europeni, în anul 2014, centenarul declanșării primului război mondial.

***

RĂSPUNS 
GHICITORILOR CARICATURI
din articolul anterior de blog
(Tableta cu știri neconvenționale - 81) 
BĂRBUȚĂ
Actor greu de confundat,
Avea mersul legănat,
Dibaci la pușcă, pistol,
A fost pentru mulți idol.
***
FĂLCUȚĂ
Am motive și eu cred că
Obraz fin, fălcuță roză,
Mare amator de votcă,
Va fi răpus de… ciroză.
***
BĂRBUȚĂ este JOHN WAYNE (26 mai 1907 – 11 iunie 1979) actor american, vedetă a numeroase western-uri. S-a numit inițial Marion Robert Morrison, dar părinții i-au schimbat numele în Marion Michael Morrison pentru că au dorit ca următorul lor fiu să poarte numele Robert. Numele de scenă John Wayne (de la generalul „Mad Anthony” Wayne) i-a fost dat de regizorul Raoul Walsh, cel care de altfel l-a și descoperit pe Wayne, cu ocazia filmării în 1930 a westernului The Big Trail, în care Wayne juca rolul principal. Prietenii și admiratorii îl numeau însă The Duke, nume dat de vecinii săi din Glendale, California. În anul 1969 a câștigat premiul Oscar pentru rolul din filmul True Grit. În patru decenii de actorie Wayne a jucat în 250 de filme. Dintre acestea, majoritatea au fost regizate de John Ford, iar cele mai importante filme ale sale au fost She Wore a Yellow Ribbon și The Quiet Man. A a fost căsătorit de trei ori, având șapte copii și 16 nepoți. În ultimii peste zece ani din viață Wayne s-a luptat cu cancerul, mai întâi la plămâni pentru ca mai apoi decesul să fie provocat de cancer la stomac.
***
FĂLCUȚĂ este NICOLAE VĂCĂROIU (născut 5 decembrie 1943 la Cetatea Albă, provincia Basarabia, acum Bugeac – Ucraina) economist și om politic de factură social democrată care a deținut înalte demnități în statul român. În perioada 1992 – 1996 a fost Prim Ministru al României. Alte demnități de stat avute au fost de parlamentar, președinte al senatului, chiar și președinte interimar al statului, pe timpul suspendării președintelui Băsescu. În prezent este Președintele Curții de Conturi a României.  
_____________xxx____________

 O PLACHETĂ,
CÂTEVA INSIGNE 
ȘI MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, medalia, poţi citi în articolul LE HAVRE - FRANŢA.

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionar explicativ al limbii române), PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor pesonalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).

Insigne și Blazoane - Omul anului 2010 - Clasele I, II și III 
Forțele aeriene și Forțele navale
Insignele și blazoanele “Omul anului” sunt cele mai recente distincții conferite de Ministerul Apărării Naționale personalului cu merite recunoscute din cadrul acestei instituții. 
Forțele Aeriene Române reprezintă aviația militară a Armatei Române. Înființată oficial la 1 aprilie 1913, prin aprobarea Legii privind Organizarea Aeronauticii Militare de către Parlamentul României, istoria aviației militare române începe odată cu Ordinul nr. 7925/5 noiembrie 1909 prin care se ordona Arsenalului de Construcții al Armatei din București construirea unui avion după indicațiile și sub supravegherea lui Aurel Vlaicu.  
Forțele Navale Române reprezintă o categorie de arme ce face parte din Armata Română. Ele efectuează operațiuni îndeosebi în Marea Neagră și pe fluvial Dunărea,fiind cunoscute, în mod curent, cu numele Marina militară română. Denumirea oficială de „Forțele Navale Române” a fost dată de autoritățile Republicii Populare Române și păstrată după 1989. Până în 1948 s-a denumit Marina Regală Română iar înainte de 1880, Flotila Domnească. Forțele Navale Române cuprind : Flota militară maritimă, cu aproximativ 45 de unități (nu toate simultan în serviciu) care operează mai ales în Marea Neagră, dar și pe mările și oceanele lumii în cadrul operațiunilor NATO; Flota militară fluvială a României, cu aproximativ 15 unități care operează pe Dunăre; șalupele, vedetele și zodiacurile grănicerești.

Insigna - V.R. (Veteran de război)
Insigna - Veteran de război
Insigna - Veteran din războiul antifascist
Veteran de război
Asociația națională a veteranilor de război - 10 ani 1989 - 1999
În general noțiunea de veteran desemnează o persoană care a desfășurat aceiași activitate într-o lungă perioadă de timp (câțiva ani sau chiar zeci de ani). Prin extindere, noțiunea de veteran sau veteran de război semnifică persoana sau militarul în viață care a trecut printr-un conflict militar de lungă durată (cetățeni care au făcut – trecut prin război - războaie). Veteranii de război se bucură sau ar trebui să se bucure de înaltă prețuire și respect din partea societății.

Placheta - Expoziția F.B.T. - 1963 ? (păsări mici)
 
Din poză trag concluzia că insigna Expoziția FBT 1963 a fost conferită participanților la o expoziție de animale mici și păsări de curte care s-a organizat undeva în țară în anul 1963. Dacă cineva ar putea să ma ajute cu vreo informație referitoare la această insignă sau eveniment expozițional i-aș fi sincer recunoscător. 

Insigna - D (Dinamo) - Cursa munților 1956 (ciclism)
În sensul larg al cuvântului, ciclismul este deplasarea pe sol folosind mijloace de transport  puse în mișcare de mușchii corpului uman, cu precădere biciclete. Ca sportciclismul este condus de Uniunea Ciclistă Internațională, cu sediul în Elveția. Este împărțit în mai multe genuri: ciclism pe șosea, pe velodrom sau în teren accidentat. Alergătorii pot concura individual sau în echipe. Unii cicliști sunt mai buni la sprint, alții la cățărare, dar cei mai buni sunt cei care își însușesc ambele calități și care le pun în valoare în marile competiții cicliste; campionate mondiale, europene, olimpice, tururile Franței, Italiei, Spaniei, etc.  Numele acestei cupe parvine de la numele locotenentului aviator Negel, decedat intr-un accident in anul 1913. 
Federatia româna de ciclism (F.R.C.) a fost fondata la data de 26 aprilie 1931 si s-a reorganizat în conformitate cu Legea Educatiei Fizice si Sportului nr. 69/2000 la data de 16 noiembrie 2001. Federatia româna de ciclism este structura sportiva de interes national, constituita prin asocierea tuturor cluburilor cu sectii de ciclism si asociatiile judetene de ciclism si a municipiului Bucuresti, afiliate sau recunoscute de aceasta, fiind singura autorizata sa organizeze si sa controleze activitatea de ciclism din România. Sus am postat logo-ul federaţiei. Ciclismul este sportul deplasării pe biciclete, de tipuri diferite, de la cele simple la cele speciale, de curse, denumite și cursiere.
Dinamo Bucureşti este unul dintre cele mai vechi cluburi sportive din capitală, fondat 1948, şi este împărţit în mai multe departamente sau discipline sportive. Palmaresul general al clubului se prezintă astfel:
JOCURILE OLIMPICE (1956 - 2008)
- 122 medalii (35 aur, 38 argint, 49 bronz)
CAMPIONATE MONDIALE
- 797 medalii ( 243 aur, 260 argint, 294 bronz )
CAMPIONATE EUROPENE
- 880 medalii ( 248 aur, 301 argint, 331 bronz )
CAMPIONATE BALCANICE
- 3675 medalii ( 1254 aur, 1567 argint, 854 bronz )
JOCURI MONDIALE UNIVERSITARE
- 179 medalii (70 aur)
CUPA CAMPIONILOR EUROPENI
- 9 locuri I ( 3 volei masculin, 1 handbal, 1 rugby, 3 scrimă , 1 tenis )
- 5 locuri II (scrimă)
- 1 loc III (scrima)
CUPA CUPELOR
- 1 loc I (volei masculin) 
RECORDURI OLIMPICE : 5
RECORDURI MONDIALE : 4
RECORDURI NAŢIONALE : 2.632
TITLURI DE CAMPIONI NAŢIONALI : 10.751
Sus am postat emblemele clubului Dinamo de-a lungul timpului.

Insigna - Cupa UEFA turul II fotbal
Liverpool - Steaua București - 6.11.2003 * 27.11.2003
Fotbal Club Steaua București, cunoscut ca Steaua București sau simplu Steaua, este un club de fotbal românesc, care evoluează în liga I. Este clubul românesc cu cel mai mare succes fotbalistic pe plan național și internațional. De-a lungul istoriei, Steaua a câștigat cele mai multe campionate, cupe și super cupe ale României. La data scrierii prezentului articol - noiembrie 2012 - palmaresul naţional al clubului este următorul: 23 de titluri de campioană naţională, 21 de cupe ale României şi 5 super cupe ale României. Steaua a fost prima echipă din estul Europei și singura din România care a câștigat Cupa Campionilor Europeni, și a doua echipă est-europeană și singura din România care are în palmares Super Cupa Europei. Fondat pe 7 iunie 1947 ca „ASA București” (Asociația Sportivă a Armatei București), clubul și-a schimbat de mai multe ori numele, până la stabilirea numelui „Steaua” în anul 1961. Din punct de vedere istoric, Steaua este cunoscut ca și clubul sportiv al Armatei Române. Cu toate acestea, departamentul de fotbal s-a separat de clubul sportiv în anul 1998. Din acel moment, singurele legături ale clubului de fotbal cu Armata sunt tradiția istorică și stadionul Ghencea, care încă este proprietatea Ministerului Apărării Naţionale. De-a lungul timpului, echipa a avut mai multe steme, datorită diferitelor schimbări de proprietari și de regimuri. Logoul actual a fost adoptat în 2003 și este o variantă redesenată a blazonului folosit de club între anii 1974 și 1991. Steaua a jucat multe meciuri pe stadionul Ghencea, inaugurat în anul 1974 şi care are capacitatea de 28365 locuri. Ultimile meciuri ale Stelei s-au desfăşurat pe ultramodernul stadion Arena naţională, construit pe locul vechiului stadion 23 august.  

Deasupra am postat stemele (logourile) clubului de fotbal STEAUA Bucureşti, de-a lungul timpului. 
Liverpool Football Club, pe scurt Liverpool FC, este un club renumit de fotbal din orașul englez Liverpool, care evoluează în Premier League. De la fondarea sa în anul 1892, Liverpool a câștigat 18 Campionate ale Angliei, 7 Cupe ale Angliei, 8 Cupe ale Ligii Angliei, 5 Cupe ale Ligii Campionilor Europeni și 3 Cupa UEFA. Culorile tradiționale ale echipamentului de joc al clubului sunt alb și roșu, clubul fiind poreclit Cormoranii roșii. Terenul propriu al clubului este stadionul Anfield, cu o capacitate de 45362 de locuri, aflat la aproape trei mile de centrul orașului. Clubul a fost fondat la data de  15 martei 1892 de către John Houlding, proprietarul lui Anfield. Houlding a decis formarea propriei echipe după ce Everton părăsise Anfield în urma unei dispute asupra închirierii. Numele original avea să fie Everton F.C., dar a fost schimbat în Liverpool F.C..

Insigna - U.T.C. - 65 ani 1922 - 1987
(Uniunea Tineretului Comunist)
Uniunea Tineretului Comunist (cunoscută și prin acronim U.T.C.) a fost organizația de tineret şi rezerva de militanţi a Partidului Comunist Român. Sus am aplicat stema Uniunii Tineretului Comunist din România. În timpul Republicii Populare Române, organizaţia s-a numit Uniunea Tineretului Muncitor (acronim U.T.M.) Ea a fost întemeiată în anul 1922. În anul 1967 număra 2250000 de membri, adică 11,78% din populația României. Mai jos admiri steagul şi carnetul de membru U.T.C.. 

___________ooOoo__________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
CU CUPOANE DETAȘABILE
Titlu de două zeci acțiuni la purtător 
cu cupoane detașabile
Societatea anonimă pe acțiuni 
BANCA AGRICOLĂ - 6500 lei 1941

Câteva ornamente decorative periferice
de pe acțiuni germane

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană 
de dinaintea proclamării independenței SUA

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 5.11.2015

Niciun comentariu: