joi, 29 octombrie 2015

CHRIBSKA - CEHIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
arhitectură din localitatea cehă CHRIBSKA, denumire germană 
KREIBITZ, regiunea USTI NAD LABEN, din vremuri diferite,
dar și câteva vederi generale, trimiteri poștale, două insigne, 
precum și o marcă poștală ștampilată cu numele localității. 
Gara
Piața
Trimiteri poștale
Vederi generale
Set 2 insigne locale
Marcă poștală ștampilată

***

DOUĂ CARICATURI GHICITORI
Sunteți invitați să identificați personajele care 
sunt reprezentate prin caricaturile de mai sus. 
Pentru a-ți veni în ajutor am scris și două catrene. 
Dacă ți se par stângace îmi cer scuze. 
Veți avea răspunsul exact și complet 
în următorul articol de blog; 
(BRESCIA - ITALIA)
FREZĂ
In sfârşit, armata este la putere,
Generalul freză hotărât ne cere,
Să lăsăm izmana, să luăm chiloţii
Şi cu praştia, să împuşcăm hoţii!
(prelucrare după Constantin Enescu)

MICUL
Deşi s-a visat cu
Harul de-a ajunge mare,
Micul "Titulescu"
Intră la apă… se pare.
(prelucrare după Vasile Iușan)

__________xxx__________

CÂTEVA 
PLACHETE, INSIGNE 
ȘI MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, medalia, poţi citi în articolul LE HAVRE - FRANŢA.

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionatului explicativ al limbii române), PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor pesonalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).

Insignă - Mihai Eminescu
160 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
Ce-ți doresc eu ție dulce Românie
Moldova 15 ianuarie 1850 - 2010 Chișinău - Moldova
Insignă realizată de numismatul Stelian Brânzei - Botoșani
Insignă - Mihai Eminescu
160 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
Ce-ți doresc eu ție dulce Românie
Moldova 15 ianuarie 1850 - 2010 Viena - Austria
Insignă realizată de numismatul Stelian Brânzei - Botoșani
Mihai Eminescu (născut ca Mihail Eminovici) (născut la data 15 ianuarie 1850 Ipoteşti şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
Bălți, Republica Moldova
București, în fața Ateneului Român, autor Gheorghe Anghel
Cernăuți, Ucraina
București, în Parcul Cișmigiu
Chișinău, Republica Moldova
Constanța, ridicată 1934, autor Oscar Han
Comrat, Republica Moldova
Galați, ridicată în 1912, 
prima statuie ridicată în amintirea marelui poet
Mănăstirea Putna
Montreal, Canada
Murgeni, Vaslui
Munchen, Germania
Năsăud
New York, SUA
Roșiorii de Vede
Odesa, parcul central, autor Alexandru Pană
Bârlad, ridicată 1994, autor Ion Irimescu
Paris, Franța
Deasupra am postat câteva statui ridicate, în amintirea poetului nepereche, pe meleaguri românești și străine, cu mențiunea că ele sunt mai multe. Aproape că nu există localitate românească mai mărișoară care să nu dețină o statuie sau un bust eminescian. Chipul lui Eminescu este reprezentat în ipostaze diferite pe sute, poate mii de tipuri de insigne, plachete, medalii, monede, bancnote sau mărci filatelice, în toată lumea. 

F.R. Natație 1952 (Federația română)
Federaţia română de nataţie şi pentatlon modern, denumire iniţială - Federaţia română de nataţie, a fost fondată în anul 1930. Este o organizaţie nonguvernamentală care se ocupă cu organizarea competiilor din aceste discipline sportive în România. Prima incercare de introducerea pentatlonului modern in Romania a avut loc in toamna anului 1938, din initiativa forului sportiv U.F.S.R.. Actiunea a ramas numai in stadiul de intentie din cauza izbucnirii celui de-al II-lea razboi mondial. O a doua incercare, neizbutita si ea, s-a petrecut in anul 1947, cind pe baza unei decizii a Comitetului Executiv al O.S.P. (forul sportiv din 1947), s-a incercat infiintarea unei Comisii de Pentatlon Modern pe linga Federatia Equestra Romana. In final, eforturile de constituire se vor concretiza in anul 1953. Comitetul de Cultura Fizica si Sport de pe linga Consiliul de Ministri (C.C.F.S./C.M.),pe baza prevederilor art. 4 din Decretul 329/9.aug.1949 a dispus prin decizia nr.1312/11 noiembrie 1953 instituirea Pentatlonului Modern in Romania. In 1958 ia fiinta "Federatia Romana de Calarie si Pentatlon Modern (F.R.C.P.M.) prin desprinderea federatiei de scrima. 
Asocierea "calarie-pentatlon modern" a durat pina in anul 1990 cind a fost constituita Federatia Romana de Pentatlon Modern (FRPM), organ de specialitate, autonom, cu personalitate juridica si statut propriu. La data de 1 ianuarie 1998 prin fuziune cu F.R.Natatie se formeaza Federatia Romana de Natatie si Pentatlon Modern (F.R.N.P.M.). Este de retinut ca in Romania, Campionatele nationale de pentatlon modern au debutat la data de 24 - 28 august 1955 la Sibiu.

Insignă - F.R.H.G. - (Federația română de hochei pe gheață)
Federaţia română de hochei s-a înfiinţat în anul 1924. Pe parcursul timpului s-a despărţit în Federaţia română de hochei pe gheaţă şi Federaţia română de hochei pe iarbă, două foruri sportive naţionale tutelare distincte care se ocupă de organizarea şi dezvoltarea competiţiilor sportive specifice fiecărei federaţii.   
Hocheiul pe gheață este un sport de iarnă olimpic, de echipă, care se joacă cu crose și cu un puc. Termenul de hochei, cu origini medievale, este disputat de către francezi și englezi. O rudimentară formă de hochei a fost atestată în secolul al XVII-lea în Olanda,unde un grup de oameni, pe patine, se jucau cu un mic disc pe canalele înghețate. O altă teorie sugerează faptul că hocheiul își are originea pe continentul american, derivând din jocul similar al americanilor  lacrosse. În sfârșit, cea mai acceptată teorie este aceea care arată dezvoltarea hocheiului pe gheață ca o variație a hocheiului pe iarbă. Primele reguli cu privire la pucul de joc și la numărul de jucători au fost introduse de un grup de studenți ai unei universități din Montreal – Canada în anul 1870. Prima ligă profesionistă de hochei s-a înființat în anul 1903 în SUA, iar liga internatională s-a înființat cinci ani mai târziu la Paris. Primul meci public de hochei a avut loc la Montreal în anul 1875, iar primele campionate organizate se cunosc din Europa anului 1910. Hocheiul masculin a devenit sport olimpic încă din anul 1920, de la Olimpiada de vară de la Anvers. Peste 4 ani, la Chamonix, a fost introdus în programul Jocurilor de iarnă.

Insigna - Controlul armamentelor, dezarmarea şi neproliferarea 
Controlul armamentelor, dezarmarea şi neproliferarea reprezintă instrumente importante prin care NATO asigură securitatea şi apărarea regiunii euro-atlantice. Politica aliată în domeniu se întemeiază pe angajamentul statelor membre de respectare, implementare şi întărire a acordurilor şi regimurilor de control al armamentelor, dezarmare  şi neproliferare, angajament stipulat în majoritatea documentelor strategice ale Alianţei. La summit-ul de la Bucureşti (aprilie 2008), Şefii de Stat şi de Guvern au reafirmat rolul  controlul armamentelor, dezarmării, neproliferării pentru asigurarea păcii, securităţii şi stabilităţii internaţionale, notând un raport privind creşterea profilului NATO în domeniu. De asemenea, au însărcinat Consiliul Nord-Atlantic în sesiune permanentă să evalueze aceste subiecte în mod constant. Drept rezultat, raportul prezentat la Summit-ul de la Strasbourg-Kehl (2009) a reliefat o gamă largă de activităţi, inclusiv eforturi continue pentru prevenirea proliferării armelor de distrugere masivă, precum şi distrugerea exceselor de arme de calibru mic şi mijlociu şi a surplusului de muniţie. Reafirmând că Aliaţii vor continua să urmărească o creştere a securităţii şi stabilităţii la nivelul cel mai scăzut de forţe compatibil cu capacitatea Alianţei de a oferi apărare comună şi de a-şi îndeplini întreaga gamă de misiuni, raportul a declarat ca obiectiv creşterea nivelului de informare a opiniei publice cu privire la contribuţia NATO în aceste domenii. Noul Concept Strategic şi Declaraţia de la Lisabona (2010) au inclus, pentru prima data intenţia Alianţei de a crea condiţiile pentru o lume libera de arme nucleare în acord cu obiectivele Tratatului de Neproliferare Nucleară, de o manieră care sa promoveze stabilitatea internaţională, pe baza principiului asigurării unei securităţi nediminuate pentru toţi . Adoptat la summit-ul NATO de la Chicago (2012), raportul privind Revizuirea Posturii de Apărare şi Descurajare a reiterat rolul controlului armamentelor, dezarmarii şi neproliferarii în îndeplinirea obiectivelor de securitate ale Alianţei. România acordă, la rândul ei, o atenţie deosebită acestor teme şi joacă un rol activ în discuţiile desfăşurate în NATO, în Consiliul NATO-Rusia şi alte organisme internaționale.

Set 2 insigne - (Secția 125 Mentenanță)
Managementul nu este o inventie postdecembrista, ci a existat intotdeauna. Faptul ca i s-au atribuit diferite denumiri si dimensiuni s-a datorat conditiilor politice, economice, sociale etc., iar bazele stiintifice pe care el a fost construit au fost diferite, fiind influentat in mod direct de acestea. Alinierea la standardele occidentale, lucru firesc in conditiile actuale, a impus la adoptarea unor concepte, notiuni, termeni nu prea cunoscuti noua, ceea ce a impus aparitia unei vaste bibliografii in domeniu. Activitatea depusa de specialisti, in management, pentru teoretizarea problemelor a fost laborioasa, incontestabila si de elogiat. Insa, anumite concepte si termeni nu sunt inca clarificati si definiti pe deplin, un exemplu in acest sens fiind termenul de mentenanta, prezentat diferit in documentele elaborate in scopul reglementarii activitatilor viitoare pe linie de tehnica militara. Astfel, in Regulamentul logisticii actiunilor militare L-1, mentenanta este definita ca fiind „componenta a logisticii trupelor si reprezinta totalitatea actiunilor intreprinse pentru a mentine sau restabili tehnica la caracteristicile specifice, ea incluzand controlul, testarea, intretinerea, clasificarea din punct de vedere operational, recuperarea, evacuarea, repararea, reconstructia si reclamatiile". In proiectul de regulament L-11, care va inlocui Regulamentul asigurarii tehnice de blindate, automobile si tractoare TA-1, este stipulat la art. 5 ca „mentenanta tehnicii militare include urmatoarele activitati care definesc si misiunile acesteia: exploatarea (utilizarea judicioasa, controlul, diagnosticarea, intretinerea), evacuarea si repararea tehnicii militare". 
Plachetă - (Secția 125 Mentenanță)
Secția 125 Mentenanță
Pe de alta parte, in Strategia Militara a Romaniei aparuta in Monitorul Oficial nr. 191 din 04.05.2000, se precizeaza ca „unul din obiectivele sistemului logistic este acela de renuntare la principiul preventiv-planificat de executare a reparatiilor de tehnica din inzestrarea armatei si aplicarea sistemului de mentenanta dupa necesitate, pe baza de diagnostic". Acest obiectiv vine in contradictie cu art. 121 din proiectul de regulament L-11, care stabileste ca „la tehnica militara se executa verificari si intretineri tehnice dupa un sistem preventiv-planificat, in scopul mentinerii acesteia in permanenta stare de operativitate", fiind vorba despre o exprimare care nu tine seama de faptul ca intretinerea si repararea sunt componente ale mentenantei. Asadar, se impune delimitarea clara a unor concepte si definirea precisa a unor termeni, in avantajul adoptarii unui sistem de mentenanta viabil, adecvat realitatilor concrete, care sa faciliteze mentinerea tehnicii in stare de operativitate. In aceasta perioada se pare ca sistemul de mentenanta este unul nerentabil, datorita atat fondurilor reduse ce se aloca pentru executarea lucrarilor, cat si a faptului ca tehnica din inzestrare este uzata fizic si moral. Adoptand un sistem de mentenanta potrivit nevoilor actuale, comandantii de subunitati isi vor putea organiza si realiza cu usurinta activitatile pe linie tehnica, indeplinind cu succes misiunile incredintate. Sus am postat logo-ul și steagul de identificare al acestei structuri militare. 

_________ooOoo_________

UN CERTIFICAT BANCAR 
PROVIZORIU CU CUPOANE
Certificat provizoriu pentru 5 acțiuni 2500 lei 1946
BANCA DE SCONT A ROMÂNIEI 
- Societate română cu durată nelimitată - 
Sediul central în București

Detaliu vignetă de o bancnotă americană
de dinainte de proclamarea independenței naționale

Câteva vignete de pe acțiuni italiene

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 29.10.2015

Niciun comentariu: