vineri, 30 octombrie 2015

BRESCIA - ITALIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de 
cultură și arhitectură din orașul italian BRESCIA
regiunea LOMBARDIA, câteva trimiteri poștale ilustrate 
din vremuri diferite, două medalii, o insignă și un sigiliu local.
Domul nou
Domul vechi
Castelul
Palatul Broletto
Turnul Pallata
Trimiteri poștale
Set 2 medalii locale
Sigiliul municipal local
Insignă locală
Jeton local

***

RĂSPUNS
CARICATURILOR GHICITORI
din articolul anterior de blog
(CHRIBSKA - CEHIA)
MICUL
Deşi s-a visat cu
Harul de-a ajunge mare,
Micul "Titulescu"
Intră la apă… se pare.
(prelucrare după Vasile Iușan)

MICUL este VICTOR-VIOREL PONTA, om politic român, născut la data 20 septembrie 1972, prim ministru în exercițiu, din data de 7 mai 2012.

FREZĂ
In sfârşit, armata este la putere,
Generalul freză hotărât ne cere,
Să lăsăm izmana, să luăm chiloţii
Şi cu praştia, să împuşcăm hoţii!
(prelucrare după Constantin Enescu)

FREZĂ este GABRIEL OPREA, om politic român, născut la data de 1 ianuarie 1961, în prezent vicepremier și ministru al afacerilor interne. 

___________xxx___________

CÂTEVA MEDALII
ȘI INSIGNE DIN JUDEȚUL CLUJ

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, medalia, poţi citi în articolul LE HAVRE - FRANŢA.

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Baza 4 Logistica "Transilvania" din Dej a luat ființă în anul 2002, fiind urmașa Bazei 4 Logistice “Nord” și este subordonată marii unități de arme întrunite din Cluj - Divizia 4 “Gemina”. Sus am postat logo-ul iar mai jos fanionul și steagul de identificare al acestei strucuturi militare.
Logistica militară este ansamblul acţiunilor conexe care asigură succesul oricărei operaţiuni de luptă. În vechime s-a mai numit şi intendenţa militară. Logistica este managemetul (gestionarea) fluxului de mărfuri între punctul de origine și punctul de destinație, în scopul de a satisface toate cerințele luptătorilor. Aceasta se ocupă de-a lungul producției și desfacerii (furnizării) cu organizarea, reglarea, prezentarea (punerea la dispoziție), și optimizarea proceselor de trafic de informații, de mijloace financiare, de energie, de bunuri și de personal. „Logistica înseamnă să ai obiectul potrivit, la locul potrivit, în momentul potrivit”. 
Procesul care asigură un flux coerent și neîntrerupt al produselor și serviciilor de la furnizorii organizației, ținând cont de procesele din interiorul organizației, până la clienții finali. Procesul de logistică se ocupă de operațiuni și resurse din domeniile: - aprovizionare; - achiziții; - stocuri; - depozite; - transport; - servicii clienți; etc. Mai concret, logistica se definește prin planificare integrată, organizare, impozitare și control a tuturor cursurilor de mărfuri și materiale împreună cu cursurile de informații legate de acestea începând de la livratori prin etapele creării de valori (ex. producție și/sau etape de distribuție) până la livrarea produselor către clienți, inclusiv a eliminării deșeurilor și a reciclării. O definiție posibilă a noțiunii de logistică este aplicarea celor 6 P: Cantitatea potrivită a bunurilor potrivite, la timpul potrivit, de calitate potrivită, la costurile potrivite, la locul potrivit. Des mai apare si al 7-lea P cu informațiile potrivite tuturor participanților. 

Insigna - C.F.R .1907 Cluj (Căile ferate române)
C.F.R. Cluj este un club de fotbal care joacă în prezent în Liga a I-a. Clubul înființat în anul 1907 a câștigat de trei titlul de Capioană a României, în anii 2008, 2010 și 2012, trei Cupe ale României și  două Super cupe ale României, fiind preluat de omul de afaceri Arpad Paszkany. Culorile tradiționale ale echipamentului de joc al echipei sunt alb și vișiniu. 
Acasă echipă joacă pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu, cu 24500 locuri pe scaune. Alte denumiri ale echipei au fost; Kolozsvari Vasutas Sport Club, Kolozsvari A.C., Ferar KSME, Lokomotiva Cluj, Muncitoresc Cluj, Clujeana Cluj și Steaua - C.F.R. Cluj-Napoca. Sus am postat logo-ul și o poză reprezentând stadionul acestei echipe.

Salina Turda - Drumul spre inima Transilvaniei

Dovezi arheologice sigure ale exploatării sării la Durgău-Turda există din perioada preromană (50 Î.C.-106 D.C.). Romanii, între anii 106 – 274 D.C. au exploatat sarea la Durgău în galerii piramidale de dimensiuni considerabile. În timpul stăpânirii austro-ungare la Turda s-au deschis mai multe galerii de exploatare masivă a sării. Însă în anul 1932 din cauza dotării tehnice primitive, a randamentului scăzut și a concurenței altor saline ardelene, exploatarea sării la Turda este complet sistată. După 60 de ani, în anul 1992 salina Turda s-a redeschis (în scop turistic si curativ), putând fi vizitată tot timpul anului. Se pot vedea fostele mine Iosif, Tereza si Rudolf. Demne de văzut sunt și utilajele medievale bine conservate din mină (unice in Europa), cum ar fi fierăria, crivacul și moara de sare. De asemenea, Altarul (cioplit în peretele de sare) și Scara Bogaților (o scară lucrată filigranat in lemn). 
Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în anul 2009 s-au desfășurat lucrări ample de amenajare a Salinei Turda, în scop turistic și curativ. Inaugurarea a avut loc în ianuarie 2010, după 2 ani de lucrări și 6 milioane de euro investiți. Salina Turda deține în prezent săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport, dar și o „roată panoramică”, de unde se pot admira stalactitele din sare. Principala atracție a salinei este lacul cu soluție salină suprasaturată, excelentă pentru tratament. Deasupra am postat moderna intrare in salină si o imagine din galeriile salinei.

Sticla Turda este o companie românească producătoare de sticlă, situată pe strada Fabricii, la nr.71. Fabrica a fost înființată în anul 1921 (sub numele de "Fabrica de Sticlărie S.A.") prin aportul mai multi acționari, dintre care cel mai important a fost "Banca Centrală pentru Industrie și Comerț" din Cluj care deținea 75% din acțiuni. Construcția a durat un an și a început cu defrișarea terenului oferit de Simon Mendel, mare proprietar de pământ și patronul Fabricii de Bere Turda. La început, fabrica avea un cuptor de topit sticlă, dar după 3 ani se mai construiesc 2 cuptoare. În condițiile concrete de atunci, în care muncitorii calificați lipseau, aceștia au fost aduși din alte țări: Germania, Polonia, Italia, Cehoslovacia. În continuare s-a recurs la sistemul calificării direct la locul de muncă, cu forțe autohtone de muncă. Fiecare muncitor sticlar primea o anumită sumă de bani pentru tânărul pe care reușea să-l învețe meserie. Ulterior a fost întemeiată o școală profesională unde tinerii din zona Turzii erau pregătiți pentru Fabrica de Sticlă. În anul 1929, la "Sticla" Turda lucrau între 500 și 600 de angajați. Directorul fabricii era Grigore Bozdog, originar din zona Turzii. Acesta a construit "colonia" Fabricii de Sticlă, pe malul Arieșului. Aceasta cuprindea locuințe muncitorești, magazin, club, teren de sport. În prezent (2014) fabrica trece printr-o fază critică, fiind în pragul falimentului. În anii 1929-1930 aici se produceau îndeosebi sticle-butelii, iar în fabrică lucrau 500-600 muncitori. Înainte de anul 1989, la Sticlă Turda lucrau peste 5000 de oameni. Compania Sticla Turda și-a dezvoltat strategia de marketing prin introducerea produselor sale fabricate din sticlă și în mediul online. În cadrul magazinului Sticla Turda se pot achiziționa numeroase articole din sticla pe care compania le produce în mod constant. Gama de produse comercializate sunt suflate manual, color, decorate și gravate: pahare cu/fără picior, vaze, carafe, decantere, boluri, doze, bomboniere și alte articole de décor. De asemenea, în cadrul magazinului online există opțiunea de personalizare a obiectelor din sticlă comandate. Utilizând tehnici precum: pictura pe sticla, decalcomania, gravura și șablarea, Sticla Turda oferă posibilitatea clientului de a achiziționa un produs unic.

Insignă - S.T. (Sticla Turda) 1921 - 1971
Turda (în latină Potaissa, în germană Thorenburg, în maghiară Torda) este un municipiu din județul Cluj, Transilvania, România, cu o populație de 43472 locuitori (la 20 octombrie 2011). Orașul se situează la circa 30 km sud-est de municipiul Cluj-Napoca. Turda a fost fondată ca o așezare dacică sub numele probabil de Turdava. A fost cucerită de romani și redenumită Potaissa. Pe aceste locuri s-ar fi descoperit mai multe vestigii paleocreștine. În Evul Mediu s-au ținut în total la Turda 127 Diete ale Transilvaniei (adunări ale stărilor). În anul 1568 Ioan al II-lea Sigismund Zapolya, principe al Transilvaniei, a emis aici Edictul de la Turda, primul decret de libertate religioasă din istoria modernă a Europei. Turda a fost în timpul Regatului Ungariei reședința comitatului Turda,  iar din anul 1876 reședința comitatului Turda-Arieș. Între anii 1925 - 1950 a fost reședința județului Turda. Sus am postat stemele veche, interbelică, comunistă și actuală ale orașului Turda precum și o poză cu Primăria din localitate

Insigna - F.C. Universitatea Cluj U - (Fotbal club Universitatea)
Universitatea Cluj (cunoscut mai ales sub numele de „U” Cluj) este un club de fotbal din Cluj Napoca, România. „U” Cluj a făcut parte din Club Sportiv Universitatea Cluj. 
Insigna - U Cluj Napoca 60 ani 1919 - 1979 
Clubul sportiv universitar
CS Universitatea Cluj a fost inființat în septembrie 1919 de către Societatea Sportivă a Studenților Universitari. În fruntea acestei asociații se afla prof. univ. dr. Iuliu Hațieganu, cel care este recunoscut ca fondatorul si primul președinte al clubului. Fiind semnul distinctiv al studenților clujeni, "șepcile roșii" a devenit numele de alint al echipei. În anul 1994 secția de fotbal, numită acum SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA, s-a desprins din punct de vedere administrativ din clubul de sport, devenind un club profesionist de fotbal. 
U Cluj-Napoca 60 ani 1919 - 1979 U 60 
Din 1932 până în prezent U Cluj a participat fără întrerupere la toate edițiile campionatului românesc de fotbal. Singurul trofeu câștigat în întreaga sa istorie este Cupa României din anul 1965. Sus am postat câteva logo-uri ale clubului de-a lungul anilor şi modernul stadion al clubului, recent construit. 

Cluj Napoca (până în 1974 Cluj; în germană Klausenburg, în maghiară Kolozsvár, în dialectul săsesc Kleusenburch, în latină  Claudiopolis) este un municipiu reședință de județ și cel mai mare oraș al judeţului Cluj, ce numără aproximativ 310000 locuitori. În trecut a fost reședința comitatului Cluj și una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei. Numele de Cluj provine, cel mai probabil, din latinescu Castrum Clus, folosit pentru întâia oară în secolul al XII-lea pentru a desemna cetatea orașului medieval de aici. Toponimul Clus are semnificația de „închis” în latină și se referă la dealurile care înconjoară orașul. O altă ipoteză acceptată este aceea a provenienței numelui topic din germanul  Klaus sau din cuvântul Klause (însemnând «trecătoare între munți» sau din clusa «stăvilar, baraj»). Prima atestare documentară a unei așezări pe teritoriul de astăzi al Clujului a fost făcută de către geograful grec Ptolemeu, care a menționat aici una dintre cele mai însemnate localități din Dacia, cu numele Napuca. Cea dintâi atestare a Napocii romane datează din perioada imediat următoare războaielor de cucerire a Daciei,din anii 107 - 108, și constă dintr-o bornă militară, descoperită la Aiton, rezultată de la construcția unui drum strategic imperial. Prin decretul Consiliului de Stat nr. 194 din 16 octombrie 1974, semnat de Ceaușescu, municipiului Cluj i-a fost atribuit numele Cluj-Napoca, "pentru a eterniza denumirea acestei străvechi așezări - mărturie a vechimii și continuității poporului român pe aceste meleaguri. Sus am postat stemele orașului, de-a lungul vremurilor, și fotografiile câtorva monumente de cultură și arhitectură clujene, din vremuri diferite, dar și câteva trimiteri poștale ilustrate.
Prefectura 
Primăria
Teatrul național
Cluj Arena
Sinagoga neologă
Palatul Szeky
Universitatea tehnică
Statuia lui Mihai Viteazu
Sediul Fabricii Carbochim
Sediul Fabricii Terapia
Consiliul popular municipal
Palatul de Justiție
Hotelul Belvedere
Hotelul New York
Biserica Sf.Mihail
Camera de Comerț
Parcul cu Cazinoul
Clinica Universității
Gara
Statuia lui Matei Corvin
Templul
Piața Gh..Dimitrov cu Templul
Piața Libertății
Piața Mihai Viteazul
Monumentul eroilor sovietici
Trimiteri poștale

Județul Cluj este un județ situat în partea central-vestică a României, în centrul provinciei istorice Transilvania, întins pe 6674 kilometri pătrați și numărând aproximativ 692000 de locuitori. Capitala județului se află în orașul Cluj - Napoca. Ca subdiviziuni administrativ-teritoriale județul se compune din 5 municipii - Cluj Napoca, Dej, Turda, Câmpia Turzii și Gherla, 1 oraș - Huedin și 74 de comune. Sus am postat harta, stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului și mai jos fotografiile câtorva monumente de cultură și arhitectură din județul Cluj, din vremuri diferite, alte frumoasea locuri de vizitat în acest județ și câteva trimiteri poștale ilustrate.
Cheile Turzii
Castelul lui Octavian Goga
Mănăstirea Nicula
Poiana Horea
Stațiunea Beliș - Fântânele
Lacul de acumulare Drăgan (Floroiu)
Moara și Vâltoarea Bologa
Dej - Biserica romano-catolică
Turda - Liceul Regele Ferdinand
Huedin - Vedere
Câmpia Turzii - Fabrica de cuie
Dej - Liceul Andrei Mureșan
Gherla - Vedere
Huedin - Templul

___________ooOoo___________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
ÎN LIMBA MAGHIARĂ
Actiune  200 coroane 19xx
Szilágycsehi Kereskedelmi és Gazdasági Bank
Banca economica si comerciala - Cehu Silvaniei, județul Sălaj

Câteva vignete de pe acțiuni germane

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană de dinaintea
proclamării independenței naționale a SUA

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 30.10.2015

Niciun comentariu: