joi, 29 octombrie 2015

BAVIKHOVE - BELGIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură
 și arhitectură, din vremuri diferite, din satul belgian 
BAVIKHOVE, comuna HARELBEKE, provincia 
FLANDRA DE VEST, regiunea FLANDRA, precum și 
capacul și eticheta unei beri fabricate în această localitate.
Clădirea vechii Primării din Bavikhove
Farmacia
Monumentul
Monumentul eroilor locali din primul război mondial
Biserica Sf.Amand
Arhitectură locală
Gara
Strada Gării
Piața Primăriei
Strada Harelbeke
Strada Kervijn
Capac și etichetă bere produsă în localitate

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
(12 septembrie 1882 - 28 mai 1963)


___________xxx___________

CÂTEVA PLACHETE,
INSIGNE ȘI MEDALII
DIN JUDEȚUL BUZĂU

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, medalia, poţi citi în articolul LE HAVRE - FRANŢA.

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionatului explicativ al limbii române), PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor pesonalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).

Placheta - Festivalul internațional de muzică ușoară
"Mihaela Runceanu - Pentru voi muguri noi"
Ediția a IV-a * 1 - 3 mai 2015
Festivalul internaţional de muzică  uşoară pentru copii şi tineret 
“MIHAELA RUNCEANU - PENTRU VOI MUGURI NOI” este o manifestare artistică organizată de “ Asociația pentru tineret Buzău - 2010” având în vedere participarea unui segment de populaţie ce se înscrie în contextul educaţiei pentru artă şi preţuirea ei. Scopul acestei manifestări artistice cu caracter competitiv  îl constitue promovarea artei interpretative muzicale şi creaţiei la un nivel ridicat calitativ,  descoperirea talentelor  in rândul copiilor şi tineretului, pentru realizarea educaţiei lor estetice, dezvoltarea imaginaţiei, a bunului gust, a respectului pentru valorile acestui gen de artă, eliminarea compromisurilor, imitaţiilor şi mediocrităţii. Se va urmări, deasemeni dezvoltarea la copii  şi tineri a spiritului de corectitudine, competiţie, prietenie şi fair-play în contextul  întrecerilor între valori si a participarii copiilor si tinerilor cu dezabilităţi, a copiilor din străinătate şi din ţară. Evidenţierea la tinerii interpreţi, mai ales la cei cu vârsta cuprinsă între 15-şi peste 20 ani a educaţiei muzicale de care dispun, într-un cadru organizat de concursuri muzicale destinate lor, dar şi a muncii didactice pe care o depun  îndrumătorii acestor tineri. Continuarea dorinţei marii noastre artiste de a promova şi de a şlefui talentul muzical al noilor generaţii. Festivalul este o manifestare culturală care se desfăşoară anual  şi se organizează pe următoarele etape: faza de preselecţie și faza finală. Festivalul concurs se desfăşoară la Buzău, pe două secţiuni; copii cu vârste cuprinse între 6 -14 ani şi tineri cu vârste cuprinse între 15 şi peste 20 ani. La acest festival de muzică uşoară, pot participa copii şi tineri interpreţi, din ţară şi din străinătate, individual, dar şi  grupuri de 2-5 membri, ai căror îndrumători şi părinţi consideră că au talent  în arta interpretativă muzicală şi sunt pregătiţi să participe la acest gen de concurs. Participanţii vor prezenta două melodii: o melodie din repertoriul românesc şi a doua melodie din repertoriul internaţional, muzică pentru copii (secţiunea copii), prelucrări folclorice, iar pentru copiii din grupa 12 -14 ani şi la secţiunea tineri, recomandăm (nu obligatoriu) şi melodii din repertoriul Mihaelei Runceanu, cântate în limba română sau într-o limbă străină. 
Mihaela Runceanu a fost o cântăreață română de muzică ușoară și profesoară de canto la Școala Populară de Artă din -București, care s-a născut la data de 4 mai 1955 și a decedat la data de 1 noiembrie 1989. A fost o solistă foarte apreciată de către publicul larg, obținând Premiul I la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia în anii 1976, 1984 și 1985. Din repertoriul său amintesc șlagărele; De-ar fi să fiu, De-ar fi să vii, Iartă, Haide spune, E adevărat iubirea mea, Fericirea are chipul tău, etc. Artista a avut o moarte tragică, fiind asasinată de un tânăr.
 .
Insigna - Mihai Eminescu
160 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
Ce-ți doresc eu ție dulce României
Buzău - 15 ianuarie 1850 - 2010
Insignă realizată de numismatul Stelian Brânzei - Botoșani
Mihai Eminescu (nume real Mihail Eminovici) (născut 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti, judeţul Botoşani şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literature română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în data de 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu – Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Placheta - 75 de ani de activitate coral simfonică
Buzău 1898 - 1973
Alte informații decât ce pot reține din înscrisurile plachetei de mai sus nu am, în afară de faptul că la Buzău a existat activitate coral simfonică încă din anul 1898. Știu précis că în acest oraș profesează Corala Ortodoxa Mixta "Neagu Ionescu" de pe lângă Arghiepiscopia Buzăului și Vrancei și corul Lyra. Dacă cineva ar putea să mă ajute cu alte informații despre activitatea coral și simfonică buzoiană i-aș fi sincer recunoscător.

Brigada de informații militare “Mareșal Averescu Averescu” 
România - Hic et ubique (Aici și pretutindeni)
Brigada de informații militare “Mareșal Averescu Averescu” din municipiul Buzău este unica mare unitate de acest gen din armata României și ea asigura obtinerea, prelucrarea, verificarea, stocarea si valorificarea informatiilor si datelor referitoare la factorii de risc si amenintarile interne si externe, militare si nonmilitare, care pot afecta securitatea nationala în domeniul militar, coordoneaza aplicarea masurilor contrainformative si cooperarea atât cu serviciile/structurile departamentale nationale si de informatii, cât si cu cele ale statelor membre ale aliantelor, coalitiilor si organizatiilor internationale la care România este parte si asigura securitatea informatiilor clasificate nationale, NATO si Uniunea Europeana la nivelul Ministerului Apararii. Trupele de informaţii din Armata României vor avea o conducere unică, asigurată de comandamentul Brigăzii de Informaţii Militare Mareșa Averescu. Comandamentul brigăzii este  Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării și va coordona cele trei batalioane de informaţii ale Armatei Române, destinate culegerii de informaţii din surse umane (HUMINT- HUman INTelligence), din imagini (IMINT - IMagery INTelligence) şi din comunicaţiile radio (SIGINT - SIGnals INTelligence). Militarii români din Brigada de Informaţii sunt pregătiţi cu ajutorul unor instructori din SUA, Marea Britanie, Turcia şi Israel. Unii dintre militarii Brigăzii au participat la misiuni în Afganistan şi Irak, unde au folosit şi avioane de cercetare fără pilot.
Alexandru Averescu (născut la data de 9 martie 1859 în satul Babele, astăzi în Ucraina şi decedat la data 3 octombrie 1938 în Bucureşti) a fost general de armată român și comandantul Armatei Române în timpul Primului război mondial, fiind deseori creditat pentru victoria României din acel război. A fost de asemenea prim-ministru al României în trei cabinete separate (fiind și ministru interimar al afacerilor externe în perioada ianuarie-martie 1918). Averescu a fost membru de onoare al Academiei române, decorat cu Ordinul Mihai Viteazu şi avansat la grdaul de mareşal.

Placheta - Batalionul 620 Operații Speciale "Băneasa - Otopeni"
Batalionul 620 Operații Speciale "Băneasa - Otopeni"
Batalionul 620 Operații Speciale “Băneasa Otopeni” din Buzău face parte din Brigada 6 Operații Speciale „Mihai Viteazu” din Târgu Mureș. Alte structuri din subordinea acestei mari unități de Operații Speciale sunt; B 610 Operații Speciale “Vulturii” din Tg.Mures; B 630 Parașutiști “Smaranda Brăescu” din Bacău și B 640 Logistic din Târgu Mureș. 
Set 3 insigne
Batalionul 620 Operații Speciale "Băneasa - Otopeni"
B 620 s-a format prin transformarea B 60 Parașutiști Băneasa – Otopeni” ce a luat ființă în anul 1941, în subordinea Brigăzii de parașutiști de la Clinceni.  Prima misiune internațională a B 620 a fost în anul 2009, în Kosovo, cu un efectiv de 89 de militari. Unitatea este dotată cu autovehicule URO VAMTAC.

Municipiul Buzău (nume antic Mousaios) este reședința și cel mai mare oraș al județului Buzău, din regiunea istorică Muntenia, România. La recensământul din anul 2002 orașul avea o populație de 134227 locutori. Orașul se află pe malul drept al râului Buzău, în dreptul ieșirii acestuia dintre dealurile subcarpatice de curbură, într-o regiune cu climă temperată. Buzăul a fost un important târg și sediu episcopal ortodox în Evul Mediu, iar prima sa atestare documentară provine din anul 376 E.N. Sus am postat stemele vechi, interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Buzău, iar dedesubt pozele câtorva reprezentative monumente de arhitectură și cultură buzoiene, din vremuri diferite, dar și câteva trimiteri poștale ilustrate.
 
Clădirea Prefecturii

Palatul Comunal (Primăria - vedere aeriană) 
Sala sporturilor Romeo Iamandi
Magazinul universal Dacia

Vila Marghiloman (Centrul cultural)
Bibioteca județeană "Vasile Voiculescu"
Biserica Greci (Negustori)
Monumentul "Omagiu" (Călărețul inoxidabil)
Biserica Banu
Hotelul Pietroasa 
Centrul de afaceri 
Casa Vergu - Mănăilă
(Secția de etnografie și folclor a Muzeului județean)
Calea Unirii
Catedrala episcopală a Buzăului și Vrancei (clădirea veche)
Catedrala arhiepiscopală a Buzăului și Vrancei (clădirea nouă)
Tribunalul
Seminarul teologic "Kesarie Episcopul"
Bulevardul I.C.Brătianu (azi - Nicolae Bălcescu)
Liceul (Colegiul național) - Bogdan Petriceicu Hașdeu
Hotelul Coroana
Liceul de fete "Dr.C.Anghelescu"
(azi - Colegiul național agricol)
Strada Mare (azi - Cuza Vodă)
Administrația finaciară 
(azi - Biblioteca județeană Vasile Voiculecsu) 
Cercul Militar
Piața Dacia
Piața Centrală
Școala "Dionisie Episcopul" (Nr.5)
Școala primară mixtă Nr.2 (azi - Școala nr.1) 
Spitalul județean (clădirea veche)
Pod peste râul Buzău
Trimiteri poștale

Județul Buzău este situat în sud-estul României, la curbura Carpaților, fiind traversat de la NV spre SE de râul cu același nume de la care și-a luat numele. Județul se întinde pe o suprafață de 6103 kilometri pătrați, numără aproximativ 495000 de locuitori și are reședința în orașul cu același nume. Ca structură administrativă județul este compus din 2 municipii - Buzău și Râmnicu Sărat, 3 orașe - Nehoiu, Pătârlagele, Pogoanele și 82 de comune. Sus am postat harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Buzău, iar dedesubt pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură ale județului Buzău, alte frumoase locuri de vizitat în acest județ, din vremuri diferite, dar și câteva trimiteri poștale ilustrate.
Berca - Vulcanii noroioși
Tisău - Biserica fortificată 
Lopătari - Focul viu
Colți - Muzeul chihlimbarului 
Mănăstirea Ciolanu
Lacul vulturilor
Pârscov - Casa memorială și Statuia lui Vasile Voiculescu
Piatra Albă de la Grunj
Măgura - Tabăra de sculptură
Siriu - Lacul de acumulare
 
Meledic - Platoul Slănic
Lacul Meledic

Trovanții din Ulmet
Băile Siriu - Vedere
Vadu Pașii - Podul CFR de beton
Nehoiașu - Vedere panoramică
Râmnicu Sărat - Gara
Pătârlagele - Monumentul și Biserica
Băile Sărata Monteoru - Biserica
Băile Sărata Monteoru - Cazinoul
Băile Sărata Monteoru - Hotelul
Râmnicu Sărat - salutări
Măgura - Tabăra de sculptură în aer liber

______________ooOoo______________

UN CERTIFICAT ROMÂNESC
Certificat 100 actiuni 1928 
Banca de sprijin economic Bihor - Oradea - 1928
The Savings & Economic Bank of Bihar Limited, Oradea 

Câteva ornamente decorative periferice de pe
notgelduri (bancnote locale, de necesitate) germane

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 29.10.2015

Niciun comentariu: