marți, 2 iunie 2015

MONEDE DOLAR CANADIAN DE COLECȚIE - 4


Moneda dolar canadian de colecţie de mai sus celebrează provincia British Columbia. Aversul monedei prezintă stema acestei provincii iar reversul chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea –  300 dolari canadieni, anul emiterii – 2010, forma - rotundă, diametrul – 50 milimetri, greutatea –  60 grame, metalul – argint suflat cu aur, puritatea – 99,99% și calitatea – proof și tiraj – 1500 exemplare.
Columbia Britanică (British Columbia) este cea mai vestică provincie a Canadei, cunoscută pentru frumusețea naturii , care se reflectă în deviza sa Splendor sine occasu (Splendoare fară diminuare). Denumirea provinciei a fost aleasă de către  Regina Victoria a Angliei. Provincia numără aproximativ 4,4 milioane de locuitori și se întinde pe o suprafață de 944735 kilometri pătrați. Capitala Columbiei Britanice este orașul Victoria dar cel mai mare oraș este Vancouver. Mai jos admiri două monumente arhitectonice reprezentative din provincia canadiană Columbia Britanică.
Clădirea guvernului provincial - Victoria
Primăria - Vancouver

Moneda dolar canadian de colecţie de mai sus celebrează provincia New Brunswick. Aversul monedei prezintă stema acestei provincii iar reversul chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea –  300 dolari canadieni, anul emiterii – 2010, forma - rotundă, diametrul – 50 milimetri, greutatea –  60 grame, metalul – argint suflat cu aur, puritatea – 99,99% și calitatea – proof și tiraj – 1000 exemplare. 
Noul Brunswick (New Brunswick) este o provincie localizată în estul Canadei. Capitala sa este metropola Fredericton, iar cel mai mare oraș este Saint John. Provincia se întinde pe o suprafață de 72908 kilometri pătrați și are aproximativ 757000 de locuitori. Mai jos admiri două monumente arhitectonice reprezentative din provincia canadiană Noul Brunswick. 
Hotelul Chateau - Saint John
Clădirea parlamentului provincial - Fredericton 

Moneda dolar canadian de colecţie de mai sus celebrează provincia Noua Scoție. Aversul monedei prezintă stema acestei provincii iar reversul chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea –  300 dolari canadieni, anul emiterii – 2011, forma - rotundă, diametrul – 50 milimetri, greutatea –  60 grame, metalul – argint suflat cu aur, puritatea – 99,99% și calitatea – proof,  tirajul – 1000 exemplare și prețul unitar de vânzare - 2,649.95 dolari canadieni . 
Nova Scotia ("Noua Scoție") este una din cele patru provincii ale Canadei, care conicide cu insula cu nume omonim din Oceanul Atlantic. Plasată aproximativ la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord, având capitala provinciei în orașul Halifax, Nova Scotia este a doua cea mai mică provincie a Canadei, cu o suprafață totală de 143123 kilometri pătrați, incluzând Cape Breton Island și alte 3800 insule de coastă. În anul 2011 populația provinciei era de 921727 locuitori, făcând Nova Scotia provincia aflată pe locul doi ca densitate a populației. Mai jos admiri două monumente arhitectonice reprezentative din provincia canadiană Noua Scoție. 
 Primăria - Halifax
Turnul cu ceas - Halifax

Reversul tuturor celor trei monede prezintă chipul Elisabeta a II-a. 
Elisabeta a II-a, nume real și complet Elizabeth Alexandra Mary, este suverana Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și a încă 15 state, membre Commonwealth, născută  în anul 1926, conduce din anul 1952. Cele 15 state, membre Commonwealth sunt Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI

_________xxx_________

O INSIGNĂ ȘI CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Constantin Brâncuși * 1876 - 1957
Constantin Brâncuși - Orgoliu 1906 
CONSTANTIN BRÂNCUȘI se nãște la data de 19 februarie/2 martie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj și moare la data de 16 martie 1957 la Paris. Începe scoala pimarã la Pestisani (1883), continuã la Brãdiceni; se angajeazã la Târgu Jiu, Slatina si Craiova; urmeazã cursurile scolii de Meserii din Craiova (1894-1898); scoala de arte frumoase din Bucuresti, clasa profesorului Ion Georgescu (din 1898). În vacanta de varã a anului 1897 pleacã la Viena unde se angajeazã în atelierul unei fabrici de mobilã. La întoarcere în Craiova, modeleazã bustul lui Gheorghe Chitu, fondatorul scolii. La Craiova sculpteazã un Cap de copil, bustul lui Vitellius (1898), Capul lui Laocoon si Studiu, iar cu sprijinul doctorului Dimitrie Gerota realizeazã un Ecorseu pentru care i se acordã medalia de bronz (1901). Consiliul Judetean al Prefecturii Dolj îi acordã o bursã (3 iul. 1900). În 1904 pleacã pe jos la Paris, fãcând popasuri la Budapesta, Viena si Munchen (unde se presupune cã frecventeazã cursurile Academiei Regale de Belle-Arte); practician în atelierul lui Rodin; îl întâlneste pe Modigliani. La Paris îsi desãvârseste pregãtirea artisticã devenind cel mai mare si cel mai cunoscut sculptor român, fiind unul dintre animatorii principali ai plasticii noi, întemeietor al scolii moderne de sculpturã. Lucrãrile sale se gãsesc în tarã si strãinãtate, în muzeele din Olanda, Tãrile Scandinave, Franta, Statele Unite ale Americii etc. Marele sculptor este decorat cu ordinul Steaua României (1923); ordinul Meritul Cultural, la propunerea lui Nicolae lorga (1931) și ales membru post-mortem al Academiei Române abia în anul 1990.  
Modelată în manieră romantică, în anul 1905, în atelierul său de la Paris din Place de la Bourse nr. 10, lucrarea Orgoliu figurează într-o fotografie documentară ce prezintă un colţ al atelierului. Ea a fost turnată în bronz tot în 1905, la Paris, în tehnica ceară pierdută, la atelierul Adrien A. Hébrard. Lucrarea figureză în patrimoniul Muzeului de Artă Craiova din august 1954; din 1956 a fost expusă permanent în cadrul Galeriei Naţionale, iar din 1964 în cadrul Cabinetului Constantin Brâncuşi. Este prima lucrare a lui Brâncusi turnată în bronz .

M.M.L.L. - Suveranii Regatului Român
Amintirea Serbării naționale 10 mai 1891
Jubileul aniversării a 25 ani de domnie a suveranilor 
1866 - 1869 * 1881 - 1891 
Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării. 
Elisabeta de Neuwied (cunoscută ca Regina Elisabeta sau Elisaveta a României, nume complet: Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, născută în data de 29 decembrie 1843 în Neuwied, Germania şi decedată la 18 februarie 1916 la Curtea de Argeş) a fost întâia regină a României, soţia lui Carol I, primul rege român din renumita dinastie germană Hohenzollern, a fost o patroană a artelor, fondatoare a unor instituţii caritabile, poetă, eseistă şi scriitoare. Mai este deasemenea cunoscută sub numele de Principesa Elisabeth von Wied, iar ca patroană a artelor Carmen Sylva, şi ca fondatoare de instituţii caritabile a fost supranumită de oamenii din popor Mama răniţilor. 
Ferdinand I, Principe al Romaniei, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 24 august 1865 la Sigmaringen şi decedat 20 iulie 1927 la Sinaia) a fost rege al României din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Din 1890 a fost membru de onoare al Academiei Române , iar între 1914 şi 1927 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii.

Agregat doctor Nicolae Stoenescu - medic legist
La împlinirea vârstei de 70 de ani 
și 45 de ani de activitate medico legală - București
Elevii și admiratorii - 1937
Nicolae Stoenescu, viitorul medic legist, s-a nascut la data de 29 noembrie 1868 ( din alte surse 15 ianuarie 1866) la Constantinopol. La vârsta de 4 ani, orfan de ambii parinti, este adus în tara de o matusa. Urmează școala primară la Pensionul Șeicaru” din capitală, apoi liceul la ,,Sfântul Sava” unde a fost coleg în cursul superior cu Stefan Minovici si cu Nicolae Paulescu 
Medicina legala este o specialitate medicala care aplica principiile si metodologia stiintelor medicale la domeniul juridic (se afla la granita dintre medicina si stiintele juridice). Ea urmareste, in interesul justitiei, sa obiectiveze si sa evalueze la solicitarea organelor de justitie sau a partilor implicate aspectele medicale continute in spetele juridice cu privire la omul in viata sau cel decedat oferind un suport probatoriu stiintific expertal (probatiune biologica). Expertiza medico-legala se regaseste procedural ca necesara in toate spetele juridice cu aspecte medicale precum si in toate cazurile medicale cu aspecte juridice.

Insigna F.R.N. - (Federația română de natație)
Federația română de natație 1930 - 1995
Federaţia română de nataţie şi pentatlon modern, denumire iniţială - Federaţia română de nataţie, a fost fondată în anul 1930. Este o organizaţie nonguvernamentală care se ocupă cu organizarea competiilor din aceste discipline sportive în România. 

Federația română de natație - 1992
Natația este înotul practicat ca sport. Înotul este mișcarea de deplasare a oamenilor sau animalelor prin apă, de obicei fără niciun fel de asistență. Tipurile sau stilurile de înot sunt craul, bras, fluture sau spate, dar și anumite derivate ale acestora, de exemplu bras lung, spate dublu etc. Natația este un sport nautic și disciplină sportivă în care sportivii se întrec în mai multe probe care implică deplasarea în apă prin înot. Natația cuprinde mai multe ramuri sportive: înotul sportiv, polo pe apă, sărituri în apă și înot sincron. Pe lângă aceste ramuri ale natației ar mai putea fi incluse și altele, cum ar fi: înotul de fond (maratonul nautic), înotul subacvatic, înot masters. Unele probe de înot sunt incluse și în competițiile de triatlon și pentatlon modern.

Federația română de natație - Campionatul polo copii
Polo pe apă este un sport nautic pe echipe. Se dispută între două echipe alcătuite din 7 jucători fiecare: 6 jucători de teren și un portar, pe banca de rezerve fiind încă maximum 6 jucători. Portarul este singurul jucător căruia i se permite să atingă mingea cu două mâini, să lovească mingea cu pumnul închis și să atingă fundul piscinei, dar nu i se permite să depășească mijlocul piscinei. Teoretic polo pe apă se aseamănă handbalului. Jocul de polo pe apă are durata a 4 reprize a câte 8 minute fiecare. Lungimea bazinului este de 30 metri pentru bărbați și 25 m pentru femei, iar lățimea de 20 metri. Adâncimea apei este de cel puțin 1,8 metri. Este cel mai vechi sport de echipǎ jucat la toate edițiile Olimpiadelor sportive de varǎ, din anul 1900, de când a fost introdus ca sport olimpic. Britanicii sunt considerați părinții polo-ului pe apă, primul joc la ei având loc la 14 iulie 1876. În România, primele echipe de polo au apărut la Cluj, Timișoara și Târgu Mureș. În anul 1952, la Jocurile olimpice de la Helsinki, România este prezentă pentru prima dată cu o echipă de polo.

Insigna - Asociația sportivă "Avântul"
Din toată documentarea pe care am făcut-o a rezultat că Asociația sportivă "Avântul" a existat și există în mai multe localități din România. 

_________ooOoo________

O ACȚIUNE LA PURTĂTOR 
CU CUPOANE DETAȘABILE
Acțiune la purtător deplin liberată 
valoare nominală 500 lei 1915 - Ploiești
Societatea anonimă pe acțiuni 
cu durată nelimitată "SCÂNTEIA" 

Detaliu vignetă de pe o bancnotă cehoslovacă

Câteva vignete de pe acțiuni spaniole

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 02.06.2015

Niciun comentariu: