vineri, 11 octombrie 2013

JAMAICA


5 dolari 1976
JAMAICA

Este un stat insular centr-american,
situat în Marea Caraibilor, Arhipelagul Antilele Mari.
Insula a fost dscoperită de către exploratorul navigator
italo-spaniol Cristofor Columb la data de 5 mai 1494.
Ca regim politic statul este o monarhie parlamentară,
membră a Commonwealthului britanic.
Și-a câștigat independența față de Marea Britanie
la data de 6 august 1962.
Statul Jamaica se întinde pe suprafața de 10991 km.p.,
la o populație de aproximativ 2,7 milioane de locuitori,
iar capitala funcționează în orașul Kingston. 
Deviză națională unanim acceptată a statului este:
Din cei mulţi, un popor.

Stema oficială:


Steagul oficial adoptat la 6.08.1962:


Alte steaguri ale statului Jamaica şi anii adoptării lor:

1875

1906

1957

Pe aversul bancnotei aplicate aici este prezentat chipul lui Norman Washington Manley (1893 - 1969), om politic, erou național jamaican și fost prim-ministru în perioada anilor 1955 -1962. 


Reversul bancnotei prezintă Sediul Parlamentului jamaican în perioada anilor 1872 - 1980.


Mai jos admiri două fotografii din capitala Kingston și o monedă jamaicană.

Vedere generală - Kingston
Autogara - Kingston

Monedă jubiliară jamaicană din aur - 20 dolari 1972
A 10-a aniversare a independenței (1962 - 1972)

***

DOUĂ PASTILE
DE UMOR ROMÂNESC

Un tânăr sta de vorbă cu un domn mai în vârstă.
  • Când mă însor, primul lucru pe care-l voi face va fi să o trimit pe soacră-mea doi ani în vacanţă!
  • N-ai vrea să te însori cu fiica mea?
 
Costică îl întreabă pe Mitică:
  • Mitică , de ce porţi verigheta pe mâna cealaltă?
  • Pentru că m-am însurat cu femeia greşită...  


__________xxx__________

CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEȘTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 2 Pionieri gardă - București 

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul X Pe aici nu se trece  
Insignele militare regaliste pentru vechime contineau simboluri ale regalităţii şi se deosebeau de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent se emiteau şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată,  de către şefi. 

Regimentul Trupa cu schimbul
Trupe "cu schimbul" erau denumite trupele teritoriale din armata romana in perioada 1850 - 1941. Se numeau asa pentru ca faceau serviciul militar in schimburi: o saptamana de serviciu si trei saptamani acasa. Acest sistem prezenta avantajul unor economii bugetare importante, pentru ca in acest fel se puteau tine sub arme efective mai mari care-si asigurau in mare parte singure cazarea si hrana. Chiar si uniformele trebuiau sa si le confectioneze singure, in conformitate cu regulamentele existente. De aceea uniformele lor erau asemanatoare cu costumul taranesc. Statul nu le asigura decat armamentul si munitia. Calarasii veneau la armata cu propriul lor cal. Trupele cu schimbul au purtat diferite nume in decursul timpului: "Graniceri" (1850-1872), "Dorobanti calari" sau "Dorobanti de judete" (1850-1872), "Dorobanti" (infanterie teritoriala) (1872-1891) sau "Calarasi" (cavalerie teritoriala) (1872-1940). Soldatii cu schimbul faceau armata mai lunga (aproape dublu) decat cei de linie, care erau tot timpul sub arme. Ei erau instruiti cateva saptamani, la inceput, iar in caz de campanie trupele cu schimbul erau mobilizate pe regimente, ca si trupele de linie, asa cum s-a intamplat la 1877. In 1891 a inceput un proces de unificare a trupelor teritoriale de infanterie cu cele de linie, primele fiind complet desfiintate in anul 1908. De atunci toata infanteria romana a facut doar serviciul permanent. Calarasii au ramas ca trupe cu schimbul in armata romana si in perioada interbelica, trupele permanente de cavalerie (rosiorii) fiind prea costisitoare. Această insignă s-a instituit la sfârșitul anului 1930 și se acorda celor care veneau la armată cu propriul cal. A existat insa si o insigna de "artilerist cu schimbul" (cei care faceau armata la artilerie cu propriul cal), precum si de "motociclist cu schimbul" (care-si aducea motocicleta de acasa si o punea la dispozitia armatei, ca cercetas sau curier). (Sursa - Asociația 6 Dorobanți).  

Prietenia româno-austriacă
România este o țară situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de Peninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic al Mării Negre. Se întinde pe suprafața de 238391 kilometri pătrați, la o populație de aproximativ 20 de milioane de locuitori, având capitala la București. Statul român este o republică semiprezidențială, membru cu drepturi depline ale ONU, NATO și UE. Sus am postat steagul, stema și harta fizică a României.

Austria este o țară central-europeană fără ieșire la mare. Se întinde pe suprafața de 83879 kilometri pătrați, la o populație de aproximativ 8,5 milioane de locuitori, având capitala în orașul Viena. Statul austriac este o republică federală, membră cu drepturi depline ale ONU și UE. Sus am postat steagul, stema și harta Austriei.  

Prietenia româno-moldoveană
Moldova, cu denumirea oficială Republica Moldova este un stat situat în sud- estul Europei care are doar doi vecini, România la vest și Ucraina la est. Republica Moldova are ieșire la Dunăre pe o lungime de 340 de metri la extremitatea sa sudică. Se întinde pe o suprafață de 33843,5 kilometri pătrați, la o populație de aproximativ 3,5 milioane de locuitori, având capitala în orașul Chișinău. Statul este o republică parlamentară, membrul cu drepturi depline a ONU. Sus am postat steagul, stema și harta Republicii Moldova. 

___________ooOoo___________

OAMENI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
Bangladesh - 5 taka 2011 
Șeicul Mujibul Rahman (1920 - 1975) a fost un om politic și fondatorul statului modern Bangladesh al cărui președinte a fost în perioada anilor 1971 – 1972.

Două vignete de pe acțiuni belgiene

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 11.09.2013

Niciun comentariu: