miercuri, 4 noiembrie 2015

TABLETA CU ȘTIRI NECONVENȚIONALE - 81


D'ALE POLITICIENILOR

sau

CULEGEM CE AM SEMĂNAT

KLAUS IOHANNIS – P.N.L:
 
"Acuma sunt un politruc,
 care vrea să candideze la Preşedinţia României."

DANIEL CONSTANTIN – P.C.:
"Cine s-a fript cu Băsescu suflă și-n Iohannis!"

CRIN ANTONESCU -  P.N.L.:
 "Singurul lucru care contează
nu este nici că domnul Tăriceanu
face atâtea piruete de i se văd desuurile.
Și sunt roșii și subțiri".

***

DOUĂ CARICATURI-GHICITORI
Sunteți invitați să nominalizații 
personalitățile lumii care sunt 
reprezentate prin caricaturile de mai sus. 
Pentru a-ți veni în ajutor am postat 
și două catrene scrise de mine și pentru 
care îmi cerc scuze dacă conțin stângăcii. 
Răspunsul corect și complet poate fi găsit 
în următorul articol de blog 
(MONEDE EURO DE COLECȚIE - BELGIA 19). 

BĂRBUȚĂ
Actor greu de confundat,
Avea mersul legănat,
Dibaci la pușcă, pistol,
A fost pentru mulți idol.

FĂLCUȚĂ
Am motive și eu cred că
Obraz fin, fălcuță roză,
Mare amator de votcă,
Va fi răpus de… ciroză.

_________xxx_________

CÂTEVA 
INSIGNE ȘI MEDALII
DINN JUDEȚUL DOLJ

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, medalia, poţi citi în articolul LE HAVRE - FRANŢA.

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Insignă - Mihai Eminescu
160 de ani de la nașterea marelui poet
Ce-ți doresc eu ție dulce Românie
Craiova 15 ianuarie 1850 - 2010
Insignă realizată de numismatul Stelian Brânzei - Botoșani
Mihai Eminescu (nume real Mihail Eminovici) (născut 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti, judeţul Botoşani şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literature română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în data de 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu – Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.
Deasupra am postat niște planșe grafice reprezentând chipul lui Eminescu, realizate de artista grafician Constanța Abălașei, iar dedesubt alte realizări grafice cu chipul poetului nepereche. 

Dedesubt este reprezentată lucrarea în metal (bare cupru) a artistului Abraham L. Zoltan și Monumentul din Onești dedicat lui Eminescu. 

Insigna - E.P. (Electroputere Craiova)
Electroputere Craiova este o companie românească cu sediul la Craiova, care se ocupă cu fabricarea de aparataj electric de înaltă tensiune (întrerupătoare, separatoare, contactoare, siguranțe fuzibile, reostate, transformatoare de măsură), cellule electrice prefabricate de medie tensiune și bare capsulate, mașini elecrice rotative rotative (motoare, generatoare), transformatoare electrice de putere și autotransformatoare, vehicule feroviare (locomotive electrice, locomotive Diesel electrice, rame electrice), vehicule urbane, echipamente complexe pentru instalații de foraj.  
Electroputere Craiova 1949 - 1984
Fondată în anul 1949, este una dintre cele mai mari companii industriale din România. Compania a fost privatizată în luna noiembrie 2007,  când 62,8% din capitalul social a fost preluat de la A.V.A.S. de firma saudită Al-Arrab Contracting Limited, condusă de controversatul om de afaceri Fathi Taher, pentru suma de 2,3 milioane euro. În urma unei majorării de capital, firma saudită a ajuns să dețină 86,28% din capitalul Electroputere. În anul 2009 compania avea 2540 de angajați. Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul central al societății comerciale Electroputere din Craiova.

Insigna - Grupul școlar industrial - Electroputere Craiova
Grupul școlar industrial "Electroputere", funcționează pe lângă întreprinderea craioveană cu același nume, începând cu anul 1949, când avea doar 145 de elevi, pentru ca în cele mai bune vremuri să fi avut circa 3000 de elevi. În anul 1962 în vadrul grupului se înființează Școala Tehnică de Maiștri, pentru ca în anul 1968 să devină Școală postliceală cu cursuri de zi și seral. Din anul 1974 grupul are statut de liceu industrial, pentru început cu 365 de elevi. Din anul 1996 școala devine unitate reprezentativă, iar în cadrul programului de reformă a învăţământului profesional şi tehnic PHARE VET RO 9405, şcoală de demonstraţie. În anul 2003 şcoala a fost selectată în cadrul programului PHARE VET ca centru de resurse, formând personalul didactic din zona Oltenia- sud, profesional şi metodic. Grupul Şcolar Industrial Electroputere este o şcoală cu tradiţie tehnică şi are o dotare necesară realizării unei oferte educaţionale moderne având: 32 săli de clasă, 1 laborator de acţionări şi automatizări, 1 laborator de mecanică, 1 laborator de măsurări, 2 laboratoare de electronică, 3 laboratoare de informatică  conectate la Internet, laboratoare de fizică, chimie, biologie, cabinet de istorie, 11 ateliere şcoală, bibliotecă cu 30000 de cărţi, sală de sport şi terenuri de handbal, baschet şi fotbal, 2 clădiri pentru activitatea educativă,  cămin şi o cantină modernă.

Cercul literat Ceza Petrescu 
Concurs literar E.P. (Electro Putere) 
Craiova - Ediția I - Locul III
Cezar Petrescu (1892 – 1961) a fost un romancier, nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la Adevărul, Dimineața, Bucovina, Țara nouă, Voința, fondator și codirector, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale Hiena. A scris romanul în 2 volume – Întunecare.

Insignă - Batalionul 1 Instrucție Comunicații și Informatică 
“Frații Buzești” din Craiova
(Batalionul 1 Instrucție Comunicații și Informatică 
“Frații Buzești” din Craiova) 
Batalionul 1 Instrucție Comunicații și Informatică “Frații Buzești este dislocat în garnizoana Craiova, având indicativul numeric UM 01662. Aici se asigură instruirea în specialitatea militară comunicații și informatică” a tinerilor care doresc să îmbrățișeze cariera militară, începând cu statutul de militar pe bază de contract (militar profesionist). Sus am postat logo-ul, fanionul și steagul de identificare al acestei strucuturi militare. 

Municipiul Craiova (în germană Krajowa 1718-1739) este reședința județului Dolj, denumită și „capitala Olteniei”. Conform ultimului comunicat al Institutului Național de Statistică, în anul 2009 orașul avea o populație de 298643 de locuitori. Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 și 116 metri. Craiova face parte din Câmpia Română, mai precis din Câmpia Olteniei care se întinde între Dunăre, Olt și podișul Getic, fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului. Prima atestare documentară a orașului provine din anul 225, pe documentul istoric Tabula Peutingeriană. Sus este reprezentată stema municipiului Craiova şi jos pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură ale orașului, ale locuri de vizitat, dar și unele trimiteri poștale din vremuri diferite.
Clădirea Prefecturii
Clădirea Primăriei
Universitatea
Teatrul național "Marin Sorescu"
Mănăstirea Coșuna
Biserica Sf.Treime
Casa Băniei
Muzeul de artă (Palatul Jean Mihail)
Catedrala Sf.Dumitru
Gimnaziul fiilor de militari
Monumentul Inependenței
Monumentul lui Ioan Maiorescu
Școala Madona Dudu
Str. Lipscani
Școala normală
Pe str. Al.I.Cuza
Turnul din Parcul Bibescu
Muzeul Aman
Palatul Dina Mihail
Hotelul Minerva și Strada Unirii
Institutul Arnold văzut din Grădina Mihai Bravu
Banca Comerțului
Casa Albă
Palatul Vorvorenilor

Casa Vorvoreanu

Gara

Trimiteri poștale

Dolj este un județ în provincia istorică Oltenia din partea sudică a României, aflat în regiunea cea mai mănoasă și roditoare a Câmpiei Dunării și a Olteniei, într-o zonă ce a oferit, de-a lungul timpului, condiții de climă și mai ales sol, dintre cele mai prielnice. Județul se întinde pe 7414 kilometri pătrați, numără aproximativ 734000 de locuitori având capitala în municipiul Craiova. Din punct de vedere administrativ județul se compune din; 3 municipii - Craiova, Băilești și Calafat, 4 orașe - Bechet, Dăbuleni, Filiași și Segarcea precum și 103 comune. Sus am postat harta, stemele comunistă și actuală ale județului Dolj precum și pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură din județ, din vremuri diferite, și alte locuri de vizitat în acest județ.
Lacul Bistreț
Mănăstirea Sadova
Rezervația de bujori sălbatici - Plenița
Mănăstirea Gura Motru
Rezervația ornitologică - Ciupercenii
Mănăstirea Jitianu - Braniște
Mănăstirea Maglavit
Calafat - Bulevardul
Calafat - Gara
 Calafat - Monumentul I.C.Brătianu 
și Liceul "Independența"
Calafat - Vedere generală

_________ooOoo_________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
ÎN LIMBA MAGHIARĂ
Acțiune 25 unități 1912 - Societatea pe acțiuni 
Banca de economii a comitatului Sătmar 
Carei, județul Satu Mare
(Szatmár Vármegyei Takarékpénztár Reszvenytarsasag)

Câteva ornamente decorative periferice de pe
notgelduri (bancnote locale, de necesitate) belgiene

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană
de dinaintea proclamării independenței SUA

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 04.11.2015

Niciun comentariu: