miercuri, 25 februarie 2015

BEEK - OLANDA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
arhitectură din localitatea olandeză BEEK, provincia LIMBURG,
câteva vederi poștale și insigne locale.
Biserica Sf.Bartolomeu
Biserica Sf.Maria
Muzeul
Castelul Genbroek
Hotelul Sleijpen 
Arhitectură locală
Trimiteri poștale ilustrate
Set 2 insigne locale

***

CREIONĂRI DIN PIX
de Gheorghe Niculescu 
  • Această dulceaţă de femeie, are o soacră poamă acră.
  • Cercul era atât de vicios încât semăna cu un pătrat triunghiular.
  • Unul a fost împuşcat cu sânge rece , iar celălalt a fost împuşcat cu o armă de foc.
  • Directorul avea sarcina de serviciu să-şi însărcineze secretara ca să nu secrete secretele de serviciu.



____________xxx____________

CÂTEVA INSIGNE ȘI MEDALII
DIN MUNICIPIUL BUCUREȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

A.F.B. - Asociația filateliștilor din București  1958 - 2008
Gruparea de filatelie polară din România 1968 - 2008
Bienala de filatelie polară - ediția a VII-a București 2008 
Filatelia poate fi definită ca studiul şi colecţionarea produselor filatelice, în special a timbrelor. Dar filatelia înseamnă mai mult decât o simplă preocupare pentru frumos. Provocare, informaţie, prietenie şi amuzament sunt doar câteva din caracteristicile unuia dintre cele mai populare hobby-uri din lume, filatelia. De peste 150 de ani, colecţionarea timbrelor este una din preocupările familiilor regale, vedetelor de film, celebrităţilor din lumea sportului şi a altor persoane din viaţa publică. Sus am postat o carte poștală emisă la a 35-a aniversare a Grupării de Filatelie Polară din România.  
Filatelia este un hobby foarte personal, iar popularitatea sa este determinată de faptul că este flexibil faţă de necesităţile colecţionarului. Înainte de apariţia mărcii poştale, costurile livrării scrisorilor erau achitate de destinatar. Realizarea primelor mărci poştale a revoluţionat serviciile poştale deoarece  funcţia de bază a timbrelor o reprezintă plata în avans a unui serviciu poştal. De-a lungul timpului, această funcţie s-a diversificat, dar se bazează pe acelaşi principiu.
Mărcile poştale îndeplinesc trei roluri principale: chitanţă cu o anumită valoare pentru o plată în avans a unui serviciu poştal, mijloc de celebrare şi promovare a patrimoniului naţional şi piesă de colecţie. Dar mai presus de orice, marca poştală este un veritabil ambasador al istoriei, culturii şi civilizaţiei umane, deoarece, forma şi funcţia sa îi conferă libertate de  mişcare şi posibilitatea de a transmite informaţii în toate colţurile lumii. Timbrul capătă valoare în ochii privitorului fiind totodată o plăcere pentru ochi, prin frumuseţea desenului, a culorii şi a tehnicii de tipărire dar şi un studiu al istoriei, culturii şi civilizaţiei întregii lumi, deoarece îţi poate dezvălui detalii despre evenimente, persoane şi locuri, dar mai ales drumul parcurs de un plic până la destinaţie. Primul timbru din lume a apărut în Marea Britanie şi s-a numit Penny Black.  
Optsprezece ani mai târziu, la 15 iulie 1858 a apărut prima emisiune de mărci poştale româneşti intitulată Cap de bour. Emisiunea a fost tipărită în Moldova şi reproduce semnul heraldic de pe stema statului. Prima emisiune de mărci poştale din spaţiul românesc este formată din patru valori: 27, 54, 81 şi 108 parale. Colecţionarea mărcilor poştale a avut un puternic impact in ţara noastră. Acest hobby european a ajuns în spaţiul românesc în jurul anului 1865, în perioada de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza. În acea perioadă, colecţionarii individuali sau comercianţii de tutun vindeau primele noastre mărci poştale: Cap de Bour, Principatele Unite sau Cuza. Nevoia de comunicare între colecţionarii de timbre a dus la organizarea lor în diverse societăţi şi cluburi filatelice, acestea având o activitate intensă, în special la începutul secolului al XX-lea..
Astăzi, timbrul reprezintă, alături de drapel, imn, stemă şi monedă unul dintre simbolurile noastre naţionale. 

În amintirea vizitei M.S.Împăratul Francisc Josef I
făcută M.S. Regele Carol I al României 
La forturile capitalei în ziua de 17/29 sept.1896
Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării. 
Franz Joseph al Austriei (1830 – 1916) a fost împărat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al voievodatului Serbia, etc, din anul 1848 până în anul 1916. Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului. 
 
Bucureștiul are o comoară arhitecturală și istorică extraordinară. Este vorba despre rețeaua de fortificații din jurul Capitalei (18 forturi și 18 baterii dispuse pe un cerc cu raza de 11 – 12 kilometri) construită între anii 1884-1903 din ordinul regelui Carol I, sub îndrumarea generalului belgian Henri Alexis Brialmont, scopul lor fiind de a apăra capitala în cazul unui război. Sus admiri fortul Jilava. Pentru ridicarea acestor construcții, care practic înconjoară Capitala, adiacent Șoselei de Centură, la vremea respectivă s-au expropriat terenuri și s-a plătit din visteria statului circa 111 milioane de lei. Generalul Brialmont a construit și forturile din jurul orașului Amsterdam și fortificațiile de la Anvers și Liege - Belgia, cunoscute în întreaga lume. Mai jos este reprezenta fortul Tunari. 
Din nefericire însă, forturile din jurul Bucureștiului se află în paragina și nu sunt accesibile publicului. Sistemul de fortificații este dispus în zona următoarelor localități din jurul capitalei; Chitila, Otopeni, Jilava, Mogoșoaia, Tunari, Pantelimon, Chiajna, Ștefănești, Afumați, Broscărei, Cernica, Cățelu, Măgurele, Bragadiru, Domnești, Berceni, Leordeni și Popești.

Federația română de atletism
Campionatele internaționale de atletism ale României
Ediția a 54-a  - București -  12 iunie 2009 
Atletismul este unul din cele mai populare sporturi din lume. Este o ramură a sportului care cuprinde diverse probe de alergări și de marș, de sărituri și aruncări, sau probe combinate, la care participă atleții. Datorită studenților români care studiau în Germania, Franţa şi Austria, atletismul pătrunde în România ca sport la sfârșitul secolului al XIX-lea. Se organizează concursuri pentru elevi și adulți, se înființează societăți („Societatea română de alergări pe jos”), apar cărți („Atletismul” - 1875). În anul 1912 este fondată Federația Română de Atletism (F.R.A.), cea care coordonează secțiile de atletism ale Cluburilor și Asociațiilor sportive din România. Primele Campionate Naționale ale României se organizează în anul 1914, la 16 probe, numai pentru bărbați. Abia în anul 1922 se organizează primele concursuri cu participare feminină. Din anul 1952 atleții români participă regulat la toate marile competiții mondiale. 
Federatia Romana de Atletism (F.R.A.) patroneaza toate sectiile de atletism ale cluburilor si asociatiilor sportive din Romania, desfasurandu-si activitatea in conformitate cu Statutul si Regulamentele proprii. F.R.A.are la bază principiile fundamentale ale atletismului si ale sportului in general, considerand ca sunt esentiale fair-play-ul si respectarea regulilor competitionale de catre toti cei implicati in activitatile atletice. Printre valorile promovate de Federatia Romana de Atletism se numara respectul fata de ceilalti competitori, onestitatea, spiritul de echipa. Astfel, sunt incurajate: cooperarea, responsabilitatea, sportivitatea, increderea, implicarea etc. Mai mult, F.R.A. considera ca atletii si antrenorii trebuie sa integreze valorile etice ale sportului atat in competii, cat si in antrenamentele zilnice. Sus am postat logo-ul F.R.A..

Inginer Stancu Tudorică - directorul Monetăriei statului
Cu prilejul aniversării vârstei de 50 de ani
din partea prietenilor și colaboratorilor numismați - 1990
Secția numismatică C.C.A. - (Casa centrală a armatei)
Prima monetărie a României moderne a fost înfiinţată în anul 1870, fiind inaugurată pe 24 martie. Palatul Monetăriei era numit în epocă Oțelul de Monetă - denumire obţinută din traducerea termenului francez - Hôtel de la Monnaie. Acest sediu a fost demolat în anul 1912, pe locul rămas fiind construit actualul palat al Muzeului Ţăranului Român. Autorităţile române au înfiinţat monetăria pentru a putea emite monede cu chipul domnitorului Carol I. Astfel de piese, ce erau un semn al dorinţei românilor de independenţă, nu putea fi comandate în străinătate. Imperiul Otoman, care pe atunci era puterea suzerană a României, se opunea vehement apariţiei chipului domnitorului pe monede, şi cerea ca piesele româneşti să aibă şi o semilună, ca semn al vasalităţii. În anul 1870 Monetăria a funcţionat doar cîteva luni, bătând piese de aur de 20 de lei şi de argint de 1 leu, pe rondele importate din Franţa. La protestele turcilor producţia a fost oprită. În anul 1879, imediat după cîştigarea independenşei, producţia de monede a fost reluată, şi a continuat cu deosebită intensitate pînă în 1885. În 1890 aici s-au bătut din nou monede de aur de 20 de lei. După 1890 monedele româneşti au fost bătute în străinătate. Monetăria naţională este reînfiinţată în data de 20 decembrie 1935, pe strada Fabrica de Chibrituri nr. 30, unde funcţioneză şi astăzi (vezi poza de sus). Monetăria Statului produce în principal moneda de circulație din România - Leu, dar și mone­de comemorative, medalii, decorații, obiecte din aur şi argint, precum și alte numeroase obiecte realizabile cu tehnologia specifică: jetoane, in­sig­ne, brelocuri, medalii sportive, sigilii, obiecte gravate, presate, acope­ri­­te galvanic sau emailate. Capacitatea de producție este de un miliard de monede pe an. În ultimii ani, o parte semnificativă a producției a fost destinată u­nor clienți străini. S-au exportat în special monede de circulație, co­me­morative, dar și medalii, jetoane sau brelocuri în Marea Britanie, Germa­nia, Olanda, Israel, Suedia, Moldova și Hong Kong.

Set 2 insigne - Al 5-lea Pavilion de mostre - București '71
În timpul regimului comunist, anual se organizau expoziţii de prezentare a celor mai noi realizari ale economiei şi cercetării româneşti. Acestea se făceau în scopul de a ne face mai cunoscuţi pe piaţa mondială dar şi dintr-un exces de mândrie patriotică. Sus am postat o reclamă a celui de-al 5-le a Pavilion de mostre de pe o cutie de chibrituri. 

București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum, iar mai jos câteva clădiri reprezentative ale Bucureștiului, precum și câteva trimiteri poștale ilustrate din timpuri diferite. 
Primăria capitalei
Hanul lui Manuc
Muzeul George Enescu
Teatrul evreiesc de stat
Mănăstirea Plumbuita
 Muzeul de istorie naturală Grigore Antipa
Muzeul militar național
Muzeul național de istorie 
Muzeul Căilor ferate române
Palatul Ghica
Fundația universitară Carol I
Ministerul Domenii
Gara de Nord
 Gara de Nord
Muzeul zoologic
Palatul d-lui Al.G.Florescu - arh.J.D.Berindey

 Palatul Cotroceni

Palatul d-nei Crețulescu
Palatul Dunării
Palatul Jandarmeriei la 1930
Palatul regal 1
Palatul regal 2
Palatul Societății Asigurarea
Palatul Studenților în Medicină și Tinerimea Română
Expoziția națională București 1906 
Pavilionul închisorilor
Piața Sărindar la 1902
Piața Sf.Anton la 1902
Sanatoriul de tuberculoși
Sfatul popular al raionului Grivița Roșie
Stadionul Republicii
Teatrul de vară "23 August"

Monumentul Infanteriei
Monumentul lui Mihai Viteazul
Muzeul de artă brâncovenească - Mogoșoaia

Grădina Cișmigiu la 1926

______________ooOoo______________

O OBLIGAȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Obligațiune 4% cu cupoane detașabile
 Titlu de 20000 lei - Regatul României - Ministerul Finanțelor
Datoria Publică a României 
Împrumutul Apărării Naționale din 1944,
amortizabil în zece, ani cu dobânda anuală de 800 lei 

Câteva vignete de pe acțiuni italienești

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 25.02.2015

Niciun comentariu: