duminică, 16 septembrie 2012

MARMANDE - FRANŢA




***


________________xxXxx_______________

CÂTEVA ORDINE ŞI

MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA


Meritul agricol RSR - ordin cu 5 clase de prezentare
Ordinul Meritul Agricol este o decoraţie acordată pentru realizări deosebite în domeniul agriculturii. Ordinul a fost instituit în anul 1974 prin Decretul Consiliului de Stat al RSR nr. 6.

Medalia agricolă - RSR
În anul 1974, prin Decretele Consiliului de Stat al R.S.R. nr.5 şi 6, s-au instituit Ordinul şi Medalia „Meritul Agricol” (alături de alte distincţii pe domenii de activitate). Noul ordin va avea cinci clase, desenul însemnului – lucru valabil atât pentru Ordin, cât şi pentru Medalie – subliniind dezideratul mecanizării agriculturii. 

Meritul agricol - medalie - Carol II
O distincţie special dedicată agriculturii va apărea în cadrul reformei întreprinse de către regele Carol al II-lea în privinţa sistemului naţional de decoraţii, la începutul deceniului al patrulea al secolului trecut. Înfiinţate prin Decretul Regal nr.1538/1932, Ordinul şi Medalia „Meritul Agricol” urmau, potrivit decretului de instituire, a fi reglementate printr-un act separat, care însă nu a mai apărut.  Înfiinţarea acestor distincţii era firească, în condiţiile în care România Mare avea o economie bazată în principal pe cultura solului. Aceste decoraţii vor dispărea după 30 decembrie 1947. Pe medalie se distinge nomograma regală (cei doi C, mare, de tipar, întrepătrunşi).


Medalia maternităţii - RPR
După ce a dat Ceaușescu decretul prin care interzicea avorturile în România, între 1967 și 1972 s-au născut aproximativ două milioane de copii, aşa zişii decreței. Mamele care aveau peste 5 copii primeau atât o medalie a maternității, cât și o sumă măricică de bani lunar, la timpul acela. Titlul de “mamă-eroină”, precum şi ordinul “Gloria maternă” şi “Medalia maternităţii” s-au acordat în România începând cu 1954. Atât ordinul, cât şi medalia au fiecare câte trei clase. Printr-un decret din 1985, regimul se aştepta ca numărul copiilor de la o femeie să crească de la 4, la 5. Naşterea a 5 copii conferea mamei “Medalia maternităţii” – clasa a doua, iar pentru a primi titlul de “Mamă-eroină”, o femeie trebuia să aibă cel puţin 10 copii. După 4 copii fiecare mamă lua în jur de 200 de lei, apoi 400, iar după al zecelea, primea 500 de lei. 

__________________ooOoo__________________

Germania - Calea ferată - Franfurt am Main
1 bilion de mărci - 2 noiembrie 1923

Câteva vignete de pe certificate şi bonduri americane 

con_dorul@yahoo.com










Niciun comentariu: