miercuri, 26 septembrie 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 110


MAURITIUS

MAURITIUS,
BOURBON ŞI
DEPENDINŢELE

***

LOCUŢIUNI,
MAXIME ŞI CUGETĂRI,
ÎN LIMBA LATINĂ

  • Nihil sine numini. - Nimic fără dorinţă.
  • Nolens, volens. – Vrând, nevrând.
  • Nomina odiosa. – Evocarea numelui provoacă neplăceri.
_______________xxXxx________________


CÂTEVA INSIGNE ŞI

MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Institutul militar 
pentru educaţie fizică 
Insignă - Regatul României
Educatia fizică militară a apărut ca disciplină distinctă în Armata României în anul 1847. În anul 1912 ia fiintă "Scoala Maistrilor militari de scrimă", devenind ulterior "Scoala militară de scrimă si gimnastică", cu durata cursurilor de 3 ani. La 8 iulie 1918 se înfiintează la Iasi "Scoala militară de educatie fizică", cu durata de 2 ani si continut interdisciplinar (12 discipline), care se transformă în 1921 în "Oficiul educatiei fizice" condus din anul 1922 - ca prim rector - de generalul I. Bădulescu, recunoscut ca fondator al sistemului national modern de educatie fizică. Ulterior acesta devine "Institut National de Educatie Fizică" si mai apoi "Institutul Militar de Educatie Fizică" până în anul 1942 cu activităti didactice concretizate într-un model al unui sistem complex, dinamic, cu caracteristici si particularităti proprii. In Statul Major al Fortelor Terestre, Biroul Educatie Fizică, componenta de specialitate a Instructiei si Doctrinei, conduce, controlează, monitorizează si evaluează întreaga activitate de educatie fizică si sport în Fortele Terestre. 

Institutul militar 
pentru educaţie fizică 
Insignă - Regatul României
La amble insigne se disting nomograma regală 
(două litere C, mari, de tipar, întrepătrunse) 
şi coroana regală.

Carol I - Rege al României
Asociaţiunea română 
pentru înaintarea şi răspândurea ştinţelor
Congresul şi expoziţiunea 
din Bucureşti - 1903
Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.

Carol I - Domnul românilor
Biserica cu hramul Sf. Ioan,
fondată cu cheltuiala domnului 
IOAN Şt. GRECESCU, 
în memoria unchiului său, G.P.GRECESCU,
în a anul mântuirii 1868, ziua 10 mai,
aniversarea Măriei sale
Această medalie a fost confecţionată din bronz şi are diametrul de 40 mm.

Biserica Sf. Ioan Botezătorul (Grecescu) din Turnu Severin este ctitorie din 1868, a familiei de boieri Ioan şi Ioana Grecescu, care au ridicat şi spitalul din apropiere, cunoscut sub acelaşi nume. La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul capitalei, biserica ridicându-se după stilul celei domneşti de la Curtea de Argeş. Valoarea şi frumuseţea acestui locaş religios sunt date şi de pictura interioară (stil neoclasic), creaţie a pictorului român Gheorghe Tătărescu (1872). Biserica a fost sfinţită în 1875, iar în 1884 a devenit catedrală ortodoxă a oraşului Turnu Severin. 
  
____________ooOoo___________

ROMÂNIA ÎNTREGITĂ: ŢĂRILE ROMÂNE
Afiş publicat imediat 
după realizarea Marii Uniri 
1 decembrie 1918 

Câteva vignete de pe bancnotele statelor americane 
de dinainte de proclamarea independenţei SUA 

con_dorul@yahoo.com





Niciun comentariu: