marți, 11 iunie 2024

MONOGRAFIA JUDEȚULUI BUZĂU - 80

Din inițiativa artistului plastic buzoian Adrian Bogdan Lefter și cu sprijinul nemijlocit a companiei locale ROTEC, în perioada 1 – 31 iulie 2022 s-a organizat la Buzău, ediția a I-a a Simpozionului Internațional de Sculptură “Memoria Apei” la care au participat sculptori din diverse țări ale lumii. Zece dintre operele realizate au fost achiziționate de municipalitate și instalate în oraș. Eu vă prezint mai jos cinci dintre acestea.
1. După ce a înfrumusețat Buzăul cu o lucrare de artă pe care unii o aseamănă cu Sfântul Gheorghe luptând cu balaurul, alții cu Don Quijote luptând cu morile de vânt – ideea transmisă de autor fiind cea a luptei omului cu viaţa și cu diferitele ei obstacole -, sculptorul Bogdan Adrian Lefter mai dăruiește municipiului o opera de artă. Este vorba despre sculptura monumentală „Efectul Fluture”. 
Privitor la această lucrare, autorul face precizarea că, și în sculptura sa, conceptul care face referire la efectul de fluture este, ca și în cultura populară, „folosit ca o metaforă pentru a sublinia semnificația evenimentelor minuscule care pot genera evenimente majore. Imaginea iconică a unui fluture care bate din aripi deasupra unei ape și cum această bătaie de la o simplă adiere-undă poate genera și provoca un taifun într-o altă parte a lumii”. Sculptura monumentală „Efectul Fluture”, mai spune artistul buzoian, „este pur și simplu menită să demonstreze că evenimentele mici, nesemnificative, pot avea efecte neliniare, cu rezultate semnificative și imprevizibile în timp”. Tema simpozionului la care a participat Bogdan Lefter era legată de memoria apei, iar el a făcut legătura între bătaia de aripi a fluturelui și micile unde, vibrații sau variații ale apei, care pot avea efecte profunde și larg divergente în timp asupra circuitului vieții în natură. „Viața este un sistem haotic, imprevizibilă prin însăși natura ei, variată cu rezultatele neașteptate ale acțiunilor noastre”, spune artistul plastic.  El explică cum lucrarea sa are o structură „în evantai, cu linii și planuri sinuoase care se interconectează și se susțin reciproc într-un echilibru fragil”, pentru a sugera „zborul aripilor unui fluture asemenea unor unde pe luciul unei ape”. Lucrarea explică artistic conceptul conform căruia majoritatea lucrurilor din natură tind să fie rezultatul multor relații cauză-efect, interconectate și interdependente. „Energiile și vibrațiile acțiunilor noastre”, spune Adrian Bogdan Lefter, „oricât de nesemnificative, au ecou în timp. Un fapt căruia nu îi dăm atenție este că orice gest sau acțiune a noastră ne modelează viitorul”. Opera este amplasată într-un spațiu deschis, în părculețul dintre strada Horticolei și Parcul Alexandru Marghiloman.
Adrian Bogdan Lefter s-a născut la data de 1 martie 1983 la Buzău, a studiat la Liceul de Artă “Margareta Sterian” fiind absolvent al Universității Naționale de Arte București, promoția 2006‚ specializarea Metal. Astăzi este asistent universitar și doctor în Arte Vizuale. A realizat numeroase lucrări în cadrul simpozioanelor internaționale de sculptură din Armenia, China, Costa Rica, Danemarca, Egipt, Elveția, Italia, Iran, Japonia, România, Thailanda, Turcia și Vietnam. Dintre operele realizate în țară amintesc: monumentul Omagiu, inox, înălțime 11 metri (2013 - Buzău) și monumentul Corneliu Coposu, bronz (piața Coposu – București). A obținut multe premii și distincții precum: Premiul pentru Sculptură în cadrul Bienalei Naționale “Ion Andreescu” – 2010 și Premiul pentru Excelență în Sculptură la ediția a I-a simpozionului Ho Chi Min – Saigon, Vietnam 2015.
2. În Parcul Romaniței din Strada Mesteacănului tronează opera Splash, a altui renumit artist plastic buzoian - Ionuț Marin. 
Proiectul propus de acest  capacitatea apei de a crea memorie. Autorul afirmă că „interesant este faptul că apa este o materie fără formă dar care poate totuși să modeleze la rândul ei forme prin curgerea (mișcarea) ei nesfârșită. Intervenția continuă a apei asupra unei materii dure, să spunem o piatră, lasă în timp urme. Lucrarea surprinde acest continuum de forme unduioase, organice care fac trimitere la valuri și picături care se sparg la contactul cu piatra. Încetul cu încetul, apa își face loc, înaintând, lăsându-și amprenta în timp și spațiu.”
Ionuț Marin este un artist vizual, născut în anul 1985 în Buzău, care a absolvit Universitatea Națională de Artă Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, specializarea Metal. În prezent el este cadru didactic la  Universitatea Națională de Arte din București – Departamentul Ceramică-Sticlă-Metal. Ionuț Marin este este un maestru al sculpturilor „prêt-à-porter” și fondatorul și designerul brandului MOTA, în care reușește să combine pielea și metalul în creații (genți) cât se poate de purtabile. Din anul 2020 figureaza ca Master artizan pe renumita platformă internațională de arte decorative și aplicate „Homo Faber”. Ca artist și designer, Ionuț Marin a participat la numeroase expoziții de grup naționale și internaționale. El este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, secția Sculptură, din 2012.
3. În incinta complexului de agrement Iazul Morilor, recent inaugurat, poate fi admirată opera Phoenix alb” - realizare a artistului italian, Marino di Prospero.
Sculptura acestui artist este reprezentarea unei mișcări perpetue, care plutește în spațiu cu lejeritate și eleganță. Reprezintă mișcarea circulară a naturii, anotimpurile, regenerarea și renașterea unei noi vieți. Sculptura este o referire explicită la istoria orașului Buzău, care a trecut prin momente grele: numeroase distrugeri și renașteri din propria cenușă. Țesătura circulară este o formă fluidă și dinamică, cu o mare forță centrifugă și introspectivă. La o primă vedere, sculptura lasă impresia a ceva viu și interactiv, care te duce cu gândul la o pasăre, cu un joc de elemente pline și goale, opuse, care se anulează reciproc, creând un echilibru armonios cu natura.
Marino di Prospero s-a născut în anul 1958 în localitatea italiană Tornimparte, provincia L’Aquila, regiunea Abruzzo, unde lucrează ca sculptor cu normă întreagă. După studii specifice la Institutul de Artă de Stat din L'Aquila, unde l-a avut ca profesor, printre alţii, pe pictorul Fulvio Muzi, a intrat la o vârstă foarte fragedă în lumina reflectoarelor artei, începând să sculpteze şi să picteze din prin anul 1970. Piatra s-a dovedit a fi materialul în care s-a regăsit cel mai bine. Colateral s-a dedicat proiectării și creării de obiecte de design, bijuterii și medalii. A susținut expoziții personale și de grup în Italia și în străinătate. Lucrările sale sunt plasate în muzee și în numeroase colecții publice și private, multe dintre ele fiind donate în cadrul unor evenimente culturale autorităților politice, religioase și științifice.
4. O altă operă interesantă poate fi admirată în centrul sensului giratoriu din cartierul buzoian “23 August”. Lucrarea se numește “Val prins” și ea a fost realizată de artistul bulgar Georgi Minchev. 
Această sculptură are două concepte principale opuse de modelare, bazate pe un cub și o sferă. În proiect sunt combinate pentru a forma două tipuri de spațiu: spațiu interior și spațiu exterior. Lucrarea este compusă dintr-o formă ovală care formează volumul și silueta exterioară, precum și ritmul specific lucrării. Spațiile exterioare invizibile sunt înconjurate de pereți perpendiculari, margini și colțuri care se ridică în interiorul pietrei. Ele sunt filtrate prin prisma formulei „matematice” bazată pe cele trei planuri spațiale care alcătuiesc spațiul fizic. În același timp, ele amintesc de structura arhitecturală a clădirilor, străzilor și piețelor. În unele obiecte observate la microscop, vedem structuri geometrice similare. O astfel de structură se observă și într-o picătură de apă. Rețelele cristaline sunt diferite, în funcție de regiunea din care a fost prelevată apa studiată, de poluare etc. Acest fapt introduce ipoteza că apa are o „memorie”.
Georgi Minchev este un artist plastic bulgar care s-a născut în anul 1965, având un master în sculptură și discipline teoretice la Universitatea Sfinții Chiril și Metodie din orașul bulgar - Veliko Tarnovo. În prezent este profesor în sculptură și discipline teoretice la aceeași universitate. El folosește adesea forme geometrice contrastante, cum ar fi sferele și cuburile. Minchev crede că, ca urmare a tehnologiei dezvoltate în lumea modernă, percepția vizuală evoluează într-un ritm mai rapid și că aceste forme provoacă reacții naturale umane și se bazează pe ele în propria lor practică. Materialul său preferat este piatra și a participat la peste 20 de expoziții personale și a câștigat mai multe premii pentru creativitatea sa. A fost expus la nivel internațional în expoziții de grup în țări precum Belgia, Bulgaria, România, China, Japonia și SUA.
5. În sensul giratoriu de la mall-ul Kaufland (Strada Frăsinet - Buzău) atrage atenția opera “Uită-te în jur!” a artistului Kiryl Krokhaliou din Belarus. 
Cu referire la această realizare artistul a declarat: „În centrul structurii de plasă transparentă a formei de lacrimă se află un element cinetic acționat de vânt. Întreaga sculptură seamănă cu un cap uman cu ochii care se rotesc, examinând spațiul înconjurător. Sculptura mea cu mișcarea ei te îndeamnă să l din nou înapoi și să explorezi locul uimitor în care te afli. Să redescoperi peisajul aparent familiar. Examinează-l cu o privire proaspătă și fii atent la ceea ce îți lipsește în agitația zilnică a vieții”
Kiryl Krokhaliou este un sculptor din a treia generație, din statul Belarus, care își creează lucrările cu un aparat de sudură, o daltă și o sapă de grădină. Lucrările sale pot fi găsite pe insula Kuril Iturup și lângă orașul francez Grenoble din Franța. Bunicul său a fost un artist născut în Shadrinsk ce a studiat la școala de artă din Ekaterinburg. Sculptor de mare anvergură artistul din Belarus a realizat inconfundabile lucrări; cu dalta și ciocanul în piatră sau gheață dar și prin sudură în metal. A participat la numeroase festivaluri, concursuri, simpozioane, ateliere sau expoziții de sculptură în diverse state: Belarus, Rusia, Franța, Italia, Cipru, Ucraina, Polonia, ș.a., bucurându-se de frumoase aprecieri din partea publicului larg și dar și a criticilor de specialitate.
6. Poza de mai jos ne prezintă bustul primului globe-trotter român care a făcut înconjurul lumii pe jos. 
Este vorba despre Dumitru Dan, iar bustul său a fost dezvelit în anul 2017 fiind situat în Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău.
Dumitru Dan s-a născut la Buhuşi, în judeţul Bacău, la data de 14 iulie 1890,  într-o familie de origine greacă. A activat timp de 30 de ani ca profesor de geografie la Brăila şi Buzău. La începutul secolului trecut, fiind student la Paris la Facultatea de geografie, a făcut înconjurul lumii pe jos, parcurgând, în 6 ani, între 1910 şi 1916, o sută de mii de kilometri, în opinci şi în costum tradiţional. A fost însoțit de românii Pârvu Gheorghe, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu toți studenți la Universitatea Sorbona — la concursul organizat de Touring Club de France, care prevedea efectuarea înconjurului lumii pe jos și prin mijloace materiale proprii, pentru un premiu de 100000 franci. Din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, Dan Dumitru a continuat și a terminat singur traseul abia în anul 1923, primind cei 100000 de franci, care acum erau cu mult devalorizați, reprezentând doar 8% din valoarea sumei de la începutul concursului. S-a stabilit în Buzău, s-a căsătorit și a avut patru copii. A locuit pe Strada V.I.Lenin, la nr 38, vorbind curent 10 limbi străine. Performanța sa a rămas neegalată, fiind înscris în Cartea Recordurilor în anul 1985. Călătoria a fost efectuată pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 74 de țări, 30 de colonii și prin mai mult de 1500 de orașe. A rupt 497 perechi de opinci și 28 de costume naționale. A murit la vârsta de 90 de ani, la Buzău pe 4 decembrie 1978 şi a fost înmormântat în Cimitirul Eroilor din Buzău. Mormântul său a rămas în paragină până în 2015, când ziaristul englez Roger Bunyan l-a vizitat în cursul documentării pentru un articol. El i-a scris un e-mail președintelui român de atunci, Traian Băsescu, care a cerut primarului municipiului Buzău să rezolve problema. Muzeul Județean din Buzău a obținut un grant de 86.000 de euro și, în colaborare cu Gheorghe Dan, un strănepot al globe-trotterului, a reamenajat mormântul.

xxx

O PASTILĂ DE UMOR
O EPIGRAMĂ PROPRIE
O VORBĂ DE DUH 
DE LA UN ÎNAINTAȘ
UN DIALOG EPIGRAMATIC

__________xxx__________

CÂTEVA 
MEDALII ȘI INSIGNE 
DIN REPUBLICA MOLDOVA

Informații generale despre medalistică și subiectul ei de studiu, MEDALIA, poți citi în articolul “Le Havre – Franța”.

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă și culoare, confecționat din materiale diverse, preponderent metalice, purtat la reverul hainei, la șapcă, pălărie sau bască și care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenența unei persoane la o organizație, la un club, la o asociație,etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenența la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizație politică, civică, religioasă, de identificare asociații, de nivel pregătire-calificare, de participant la unele manifestări sportive, culturale, artistice și de altă natură, etc.

Participant la parada militară consacrată aniversării a 30 de ani 
de la proclamarea Indepndenței Republicii Moldova - 27 august 2021
Președinția Republicii Moldova a instituit insigna comemorativă „participant la parada militară, consacrată aniversării a 30 de ani la proclamarea Independenței Republicii Moldova, 27 august 2021”, care s-a acordat personalului militar și civil, implicat în procesul de organizare și desfășurare a evenimentului din centrul Capitalei. Insigna comemorativă reprezintă o insignă de piept de formă neregulată, metalică, realizată în relief, având în mijloc imaginea unui vexillum, prins de o lance de aur, în pal. Pânza pătrată a vexillumului este tripartită orizontal în culorile naționale ale Republicii Moldova – albastru, galben, roșu – și poartă legenda cu caractere capitale de aur, în relief, în trei rânduri, câte un rând pe fiecare brâu. Vârful steagului se constituie dintr-un manșon de aur de formă sferică, pe care stă acvila din Stema de Stat a Republicii Moldova, cu toate atributele și accesoriile, în întregime de aur. Vexillumul este așezat peste o cunună de laur, bogată, ovală, închisă, legată jos cu o fundă, de aur. Reversul insignei este prevăzut cu un sistem de prindere. Înălțimea distincției este de 45 mm, iar lățimea de 37 mm. Insigna este confecționată din tombac emailat. Insigna s-a conferit prin ordinul Ministrului Apărării, în baza listelor nominale aprobate de către conducătorii autorităților publice, efectivul cărora a participat la paradă. Amintesc că în data de 27 august 2021, de Ziua Independenței, autoritățile au organizat o paradă militară dedicată celor 30 de ani de la obținerea Independenței țării noastre. La eveniment au participat și președinții statelor vecine, România, Ucraina, precum și cel al Poloniei, invitați de către președinta țării, Maia Sandu.
Municipiul Chișinău - Orașul Codru - Moldova - 1977
Chișinău este capitala, cel mai mare oraș și centrul administrativ-teritorial, economic, științific și cultural al Republicii Moldova. Orașul este atestat documentar din anul 1436 iar astăzi numără aproximativ 678000 de locuitori. Prezint aici câteva repere calendaristice în devenirea istorică a acestui oraș și al Moldovei. Începând cu anul 1241 teritoriul este călcat sistematic de invaziile hoardelor tătare. Istorii consemnează că Principatul Moldovei, ca stat, s-a format în jumătatea a doua a secolului  al XIV-lea, în teritoriul general cuprins între Munții Carpați, Dunăre, Marea Neagră și Nistru. În anul 1812 teritoriul dintre Prut și Nistru (Basarabia) este anexat de către imperiul țarist rus. Pentru a îndepărta Rusia de la gurile Dunării, marile puteri europene, prin Tratatul de la Paris din anul 1856, în urma războiului Crimeii, retrocedează Principatului Moldovei, județele Ismail, Cahul și Bolgrad din partea de sud. În anul 1859 are loc Unirea Principatelor Moldova și Țara românească sub domnia unică a lui Alexandru Ioan Cuza. În urma unor negocieri internaționale, în 1878, cele trei județe sudice ale Basarabiei revin Rusiei, ca troc pentru acceptarea alipirii Dobrogei la România și recunoașterea independenței naționale a României. În anul 1917 Basarabia își declară pentru prima dată independența sub numele Republica Democrată Moldovenească, iar în anul 1918 se unește cu Regatul României. Anul 1945, terminarea celui de-al doilea război mondial, marchează, încorporarea Basarabiei la Rusia, ca republică autonomă , sub numele Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, iar în data de 27 august 1991 teritoriul dintre Prut și Nistru își proclamă pentru a doua oară independența, ca stat, sub numele Republica Moldova. Din această prezentare succintă reiese că teritoriul de astăzi al Republicii Moldova a fost independent între anii 1917 – 1918 și 1991 – prezent, a fost sub administrație rusă între anii 1812 – 1917 și 1945 – 1991, iar în rest a aparținut Principatului Moldovei și României.
Codru (fostul sat Costiujeni) este un oraș din Republica Moldova care aparține municipiului Chișinău. La periferia sudică a orașului, în sectorul Costiujeni, se află Spitalul Clinic de Psihiatrie “Costiujeni” și Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile, ambele de importanță republicană. La limita Orașului se află două lacuri, iar prin Codru curg două pâraie. La recensământul din anul 2004 orașul număra 15934 locuitori dintre care: moldoveni și români – 84,96%, ruși – 7,2%, ucrainieni – 5,6%, bulgari – 0,87%, găgăuzi – 0,57% și restul – alte etnii sau necunoscută.
Născut în Bender
Tighina, oficial Bender, este un oraș cu statut de municipiu din Republica Moldova, situat la 61 de kilometri depărtare sud-est de Capitala – Chișinău, care include și satele: Gâsca și Proteagailovca. Începând cu anul 1992, în urma conflictului din Transnistria, orașul și localitățile înconjurătoare se află sub controlul autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene. Orașul atestat documentar din data de 6 octombrie 1408, este astăzi un important centru industrial ce numără aproximativ 91880 locuitori dintre care: ruși – 43,35%, moldoveni (români) – 25,09%, ucrainieni – 17,98%, bulgari – 3,16%, găgăuzi – 1,09% și restul – alte etnii sau necunoscută. Sus am postat stema și poza primăriei orașului. Aici s-au născut personalitățile românești:
  • Tamara Buciuceanu (1929 - 2019) – actriță
  • Ilarion Ciobanu (1931 - 2008) – actor
  • Emil Constantinescu (n.1939) – președinte al României între anii 1996 - 2000
Află câte cercuri are infernul tău - Suruceni 2023
Dante's Hell Backyard Ultra - Suruceni 2023
Piesa de mai sus este o medalie aparte realizată de firma privată Alex Sztankovits din Oradea – România pentru a fi conferită participanților la competiția de alergare “Află câte cercuri are infernul tău” desfășurată în anul 2023 în localitatea Suruceni, raionul Ialoveni, din Republica Moldova. Cu siguranță atunci când a scris Divina Comedie, Dante Alighieri urmărea scopul să inspire omenirea la dragoste și viața fără frică. Însă nici prin gând nu i-a trecut că opera sa ar putea inspira un grup de alergători din Moldova să organizeze unul din cele mai complexe și dure evenimente sportive. Competiția a reunit alergători de anduranță, în încercarea de a depăși propriile limite și a afla Câte cercuri are infernul fiecărui din ei. Cursa s-a desfășurat pe o distanță de 6,7 km, cu diferența de nivel de 175 metri. Startul fiecărui cerc era dat la oră fixă. Alergătorii aveau la dispoziție 60 de minute pentru a parcurge cercul și a ieși la startul următorului cerc. Astfel, dacă sportivul termina cercul în 45 minute, el avea 15 minute pentru a se odihni și alimenta, dacă termina cercul în 50 minute avea 10 minute pentru pauză etc. Traseul este unul pitoresc, de tip trail, cu urcări și coborâri, teren accidentat și o porțiune de asfalt. Ultimul alergător care va parcurge distanța fără concurenți, adică va alerga cercul în singurătate, va fi câștigătorul competiției.
Suruceni este o comună din raionul Ialoveni, Republica Moldova, atestat documentar din anul 1598, situat la 12 kilometri de Ialoveni și 25 kilometri de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populația comunei număra 2791 locuitori dintre care: băștinași moldoveni – 91,72%, băștinași români - 2,45%, ucrainieni – 1,36%, ruși – 1,33% și restul – alte etnii sau nedeclarată. Aici poate fi vizitată Mănăstirea Suruceni, fondată în anul 1785 și restituită credincioșilor în anul 1991.
În prezent, mănăstirea este complet restaurată. Pe lângă mănăstire funcționează Școala Profesională Bisericească, Seminarul Teologic Liceal de Fete "Regina Maria" și secția de producere a lumânărilor, în prezent fiind mănăstire de maici. Biserica acestei mănăstiri este unica în Moldova deoarece este căptușită cu tuf armean roz, ceea ce îi conferă o deosebita eleganță și originalitate.
Unitatea Militară 1002 - 5 ani
Unitatea militară 1002 reprezintă un pilon important care a stat la baza înfiinţării Trupelor de Carabinieri ale Ministerului Administrației și Internelor din Republica Moldova.În conformitate cu ordinul MAI nr. 1 din 16 ianuarie 1992, a fost înfiinţat regimentul de escortă. Iniţial misiunile de bază au fost:
  • Paza şi supravegherea instituţiilor penitenciare dislocate pe teritoriul R.M.
  • Supravegherea şi escortarea persoanelor aflate sub pază;
  • Asigurarea pazei şi apărarea obiectivelor de stat de importanţă deosebită şi a transportului special;
  • Sprijinirea organelor de poliţie sau menţinerea în mod independent a ordinii publice şi combaterii criminalităţii;
  • Participarea la lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale.
Din primele luni ale activităţii sale, unitatea militară 1002 a răspuns cu fermitate pericolului care s-a abătut asupra tânărului stat, prin declanşarea conflictului armat din stânga Nistrului de către separatişti şi mercenari. La 31 martie 1992 în timpul respingerii atacului separatiştilor carea aveau superioritatea în tehnică de luptă şi forţă vie lângă satul Coşniţa, raionul Dubăsari, îndeplinindu-şi datoria militară, au căzut eroic Victor Lavrenţov şi Dumitru Roman. O zi cu o semnificaţie aparte în istoria UM 1002 a fost cea de 18 decembrie 1992, cînd a fost înmînat drapelul de luptă. În aceiaşi zi drapelul de luptă a fost sfinţit, iar militarii pe bază de contract au depus jurământul militar de credinţă față de Patriei şi poporul.  Începând cu 2002, misiunile principale ale UM 1002 au devenit:    
  • Paza şi apărarea misiunilor diplomatice acreditate pe teritoriul ţării;
  • Menţinerea ordinii publice şi combaterii criminalităţii;
  • Participarea la lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale.
Adresa de corespondență a acestei structuri militare este: Strada Tighina, nr. 34, Chișinău.
F.C.Rapid (Ghidighici) (Fotbal Club)
FC Rapid Ghidighici este un club de fotbal profesionist din localitatea Ghidighici, Republica Moldova, ce a fost fondat în anul 2008. Clubul a evoluat în Divizia Națională până când în sezonul 2013 – 2014, după pauza de iarnă s-a retras din campionat și ca urmare a fost sancționată cu interdicție de activitate pe trei ani. La finele sezonului echipa nu a primit licență din partea federației naționale de fotbal și în prezent soarta clubului este incertă. Cea mai mare performanță a clubului a fost realizată în sezonul 2011-2012 când a pierdut finala Cupei Moldovei. Cel mai bun rezultat în campionat pentru Rapid a fost înregistrat în sezonul 2009 - 2010, când a ocupat locul șase în clasamentul final.
Ghidighici este o localitate aparținând municipiului Chișinău (din 1 octombrie 1989) fiind situată la 7 kilometri depărtare de capitală. Această localitate a apărut în anii 30-40 ai secolului XVI, când Moldova era supusă jugului otoman și prin țară făceau incursiuni nu numai turcii, dar și tătarii. În anul 1942, la Ghidighici a fost construit Turnul Dezrobirii Basarabiei, pe 1 noiembrie 1942 regele Mihai I al României asistând aici la ceremonia de deschidere. 
Turnul a fost distrus în 1944, după ce Basarabia a fost ocupată de către sovietici. Conform recensământului din 2004, populația localității fiind formată din 5094 locuitori, dintre care: băștinași moldoveni – 95,17%, ruși – 1,83%, ucrainieni – 1,39%, băștinași români – 0,84% și restul – alte etnii sau necunoscută.
 
____________ooOoo____________

BILET LOTERIE ROMÂNESC
Expres-Olimpic 1960 (Comitetul Olimpic Român)
Organizat cu prilejul ediției a XVIII-a a
Jocurilor Olimpice de la Roma 
Premii în valoarea de 2000000 lei
Detalii vignetă de pe două felicitări franceze
con_dorul@yahoo.com
MOUSAIOS - 10.06.2024

Niciun comentariu: