vineri, 28 martie 2014

Ro - M - oN 61


CÂTEVA 
MONEDE COMEMORATIVE 
(JUBILIARE)EMISE DE CĂTRE 
BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 26 martie 2007 un set de trei monede 1, 5 și 100 lei, dedicate lui Mircea Eliade. Aversul monedelor redau stema României, valoarea în …lei precum și înscrisurile ROMÂNIA și anul 2007, iar reversul prezintă chipul lui Mircea Eliade și inscripţiile în arc de cerc "MIRCEA ELIADE" şi anii între care a trăit "1907-1986", despărţiţi printr-un element floral. 
Caracteristicile monedei de 1 leu sunt următoarele: valoare nominală – 1 leu, metal – tombac, formă - rotundă, diametru - 37 mm, greutate: 23,25 grame, calitate -  proof, cant - zimţat, tiraj - 250 exemplare, preț unitar de vânzare fără TVA – 55 lei.
Caracteristicile monedei de 5 lei sunt următoarele: valoare nominală – 5 lei, metal – argint, puritate – 99,9%, formă - rotundă, diametru - 30 mm, greutate: 15,55 grame, calitate -  proof, cant - zimţat, tiraj - 250 exemplare, preț unitar de vânzare fără TVA – 89 lei.
Caracteristicile monedei de 100 lei sunt următoarele: valoare nominală – 100 lei, metal – aur, puritate – 90%, formă - rotundă, diametru – 21 mm, greutate – 6,452 grame, calitate -  proof, cant - zimţat, tiraj - 250 exemplare, preț unitar de vânzare fără TVA – 555 lei. 
Mircea Eliade (1907 - 1986), a fost un istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor român la Universitatea din Chicago. Filozof și istoric al religiilor, Eliade a fost profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al catedrei de istoria religiilor  Sewell L. Avery din 1962, naturalizat cetățean american în 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor. Autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate. Opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 21 octombrie 2009 o monedă de argint dedicată aniversării a 1900 de ani de la inaugurarea Monumentului de la Adamclisi. Aversul monedei prezintă în jumătatea superioară, stema României, valoarea nominală – 10 LEI şi inscripţia semicirculară „ROMANIA”; în jumătatea inferioară, trei metope înfăţişând imagini ale războiului dintre romani şi daci, iar dedesubt anul de emisiune – 2009. Reversul monedei prezintă în prim-plan, portretul împăratului roman Traian şi inscripţia semicirculară cu numele acestuia, iar în plan secund, monumentul triumfal de la Adamclisi; sus şi jos, inscripţiile „TROPAEUM TRAIANI” şi „1900 DE ANI”.
Caracteristicile monedei sunt următoarele: valoare nominală – 10 lei, metal – argint, puritate – 99,9%, formă - rotundă, diametru – 37 mm, greutate – 31,103 grame, calitate -  proof, cant - zimţat, tiraj - 500 exemplare, preț unitar de vânzare fără TVA – 170 lei.
Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța, ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr. Acesta a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine. În muzeul adăpostit în interiorul acestuia se găsesc părți din monumentul original. Construcția este situată în regiunea podișului Negru Vodă, lângă comuna Adamclisi, la 60 km sud-vest de Constanța, pe drumul național Călărași - Constanța. Tropaeum Traiani este unul dintre cel mai importante monumente antice de pe teritoriul României. Primele săpături au fost întreprinse începând cu anul 1882 de către Grigore Tocilescu. Monumentul, în varianta în care a fost reconstituit de către arheologi, este alcătuit dintr-un soclu cilindric, care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperiș conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră, din mijlocul căruia se ridică suprastructura hexagonală. La partea superioară se află trofeul bifacial, înfățișând o armură cu patru scuturi cilindrice. La baza trofeului se află două grupuri statuare care conțin fiecare reprezentarea trupurilor a trei captivi. Înălțimea monumentului împreună cu trofeul este aproximativ egală cu diametrul bazei și anume circa 40 m. De jur împrejur, cele 54 de metope din calcar de Deleni, înfățișează în basorelief scene de război. Metopele erau lespezi dreptunghiulare cu înălțimea de 1,481,49 m. Din cele 54 metope inițiale, se mai păstrează 48. Deasupra metopelor se află o friză cu 26 de creneluri, din care s-au păstrat numai 23, sculptate și ele în basorelief, care alcătuiesc coronamentul nucleului circular.
 
Ansamblul, din care făcea parte monumentul, mai cuprindea un altar funerar, pe ai cărui pereți se aflau înscrise numele celor aproximativ 3.800 de soldați romani căzuți probabil în lupta de la Adamclisi, și de asemena un mausoleu, cu trei ziduri concentrice, în care se pare că a fost înmormântat comandantul (praefectus castrorum), care, cu prețul vieții sale, a decis victoria din anul 102. La 2 km vest de monumentul triumfal a fost întemeiată de Traian cetatea romană Tropaeum Traiani, care este menționată în inscripții pentru prima dată ca municipiu în anul 170. În Complexul muzeal Tropaeum Traiani pe lângă "Monumentul triumfal Tropaeum Traiani" și "cetatea Tropaeum Traiani" (care datează din secolul al II-lea) se află și muzeul de sit. 
Clădirea muzeului, inaugurată în 1977, este concepută ca un lapidarium și cuprinde numeroase vestigii arheologice descoperite în cetate și împrejurimi. Pe o parte a muzeului sunt expuse metopele, friza inferioară și cea superioară, pilaștrii, crenelurile și blocurile de parapet ale stilului attic festonat. În centrul sălii este expusă statuia colosală a trofeului, inscripția și friza cu arme. Celelalte exponate sunt constituite de colecțiile ceramice (vase aparținând culturii Hamangia, ceramică getică, amfore grecești, romane și bizantine), opaițe, unelte, podoabe, fragmente de apeducte, sculptură, documente epigrafice. (Sursa - NET - Marilena Tun)
Împăratul Traian, nume complet,  Marcus Ulpius Nerva Traianus(născut la data de 18 septembrie 53 în localitatea Italica Santiponce şi decedat la dat de 9 august 117 în localitatea Selinus Cilicia), împărat roman între anii 98 – 117, a fost al doilea dintre cei aşa-zişi cinci împăraţi buni ai Imperiului roman (Dinastia  Antoninilor) şi unul dintre cei mai importanţi ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă. Titlul său complet era IMPERATOR • CAESAR • DIVI • NERVAE • FILIVS • MARCVS • VLPIVS • NERVA • TRAIANVS • OPTIMVS • AVGVSTVS • FORTISSIMVS • PRINCEPS • GERMANICVS • DACICVS • PARTHICVS • MAXIMVS.

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ 

de Păstorel Teodoreanu
scriitor și avocat (1894 - 1964)

NU CONTRAZICE
Nu contrazice voia sorţii
Şi nu sfida stihiile!
Aşa fu scris: cei morţi cu morţii,
Iară cei vii cu... viile!
FĂ-MĂ, DOAMNE
Fă-mă, Doamne, morcov, ceapă,
Fă-mă, Doamne, tot ce vrei,
Praz, dovleac, spanac, ardei...
Dar păzeşte-mă de apă!
__________xxx___________
O MEDALIE ȘI
CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI
Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".
INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Eugeniu Carada - Centenarul nașterii sale * 1836 - 1936
1836 - 1910 * Pentru o românie liberă oricând.oricum
Această medalie este confecționată din alamă 
și este opera gravorului Becker.
Eugeniu Carada (născut 29 noiembrie 1836 la Craiova şi decedat la 10 februarie 1910 la Bucureşti) a fost un economist politic şi scriitor român. Alături de Ion C. Brătianu, înfinţează Banca Naţională a României în anul 1880. Deşi nu acceptă funcţia de Guvernator, o preia într-un final pe cea de director, după ce Brătianu l-a ameninţat că îşi dă demisia din Guvern. Aceste refuzuri, precum şi multe altele adunate de-a lungul anilor, denotă nu atât demnitatea lui Carada, cât şi modestia lui. În ceea ce priveşte Banca Naţională, el însuşi merge la Paris pentru a supraveghea tipărirea biletelor şi organizează numeroase filiale şi centre în toată ţara.. Din toate acţiunile sale se observă spiritul său extraordinar, spirit ghidat doar de dragostea pentru patrie şi de dorinţa de a dezvolta ţara cu puteri româneşti. El ajută şi finanţează numeroase persoane, asigurând dezvoltarea unei burghezii autohtone. Remarcabil este însuşi faptul că a compus planurile de construcţie pentru palatul băncii naţionale. A lucrat în cadrul băncii mai mult de 30 de ani, asigurându-i o asemenea prosperitate, încât multe personalităţi ale vremii spuneau că, şi în cazul în care niste neghiobi ar veni la conducerea ei, Banca s-ar conduce singură, într-atât de bine organizată era de Eugeniu Carada.

Insignă - I.U.M. - Petroșani 
(Întreprinderea utilaj minier)
I.U.M. (U.U.M.) Petroşani este o unitate economică care încearcă să reprofileze în economia de piaţă, producând unele masini, masini unelte, cuplaje, organe de transmisie, instrumente agricole,incubatoare pentru oua, aparate şi instrumente ştiinţifice.
Petroșani (în maghiară Petrozsény, în germană Petroschen) este un municipiu din judeţul Hunedoara, România. Are o populație de aproximativ 34300 de locuitori și este situat la 100 kim sud față de reședința județului - Deva. Aici se află sediul Companiei Naţionale a Huilei, care cuprinde mai multe exploatări miniere, printre care şi Lupeni. Sus am postat stemele interbelică, comunistă şi actuală ale municipiului Petroşani precum și o poză cu Teatrul Ion D.Sârbu din localitate

Insignă - Corul I.C.M. Bocșa * 1875 - 1975
(Întreprinderea construcții montaj) 
Bocșa (în maghiară Boksánbánya, în germană Neuwerk) este un oraș din județul Caraș-Severin, Banat, România. Are o populație de aproximativ 17000 de locuitori. La Bocșa s-a prelucrat metalul în furnale înaintea înființării uzinelor STEG din Reșița. Orașul este format din trei cartiere, odinioară comune de sine stătătoare: Bocșa Română, Vasiova și Bocșa Montană. Sus am postat stema actuală si o imagine cu clădirea primăriei bocșene.

Insignă - clubul de fotbal "Sportul studențesc" - București - România
Sportul-Studentesc.png
Sportul Studențesc este o echipă de fotbal din Bucureşti, România. În palmaresul clubului figurează un singur trofeu, Cupa Balcanilor, competiție pe care a câștigat-o în 1979. Pe plan intern, cea mai mare performanță a Studenților a fost locul doi în Divizia A, ediția 1985 - 1986. Sportul Studențesc a evoluat și în cupele europene, cel mai bun rezultat fiind înregistrat în 1987, turul trei în Cupa UEFA. Culorile clubului sunt albul și negrul. Echipa este supranumită „Gașca nebună”. Clubul sportiv al studenţilor bucureșteni este unul din cluburile cu cea mai îndelungată istorie. A fost înființat pe data de 11 februarie 1916, din inițiativa unui grup de studenți și profesori din capitală, având numele de „Clubul Universitar București”, cu dublă orientare: fotbal și tenis. Sus am postat emblema clubului de fotbal Sportul Studenţesc - Bucureşti.

Insignă - Campionatul mondial București - 1966 - popice
Nu am niciun fel de informații despre această insignă.
____________ooOoo___________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
100 coloni 1955 - Costa Rica
Juan Rafael Mora Porras a trăit în perioada anilor 1814 - 1860 și a condus, ca președinte, statul costa Rica în perioada anilor  1849 - 1859.

Două vignete de pe bancnote Sardinia  

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 28.03.2014

MONEDE EURO DE COLECȚIE - AUSTRIA 26


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează Mănăstirea Melk. Aversul monedei prezintă fațada bisericii abației și stema acesteia – cheile încrucișate ale Sf. Petru, iar reversul marea cupolă centrală a bisercii și Crucea Melker – lucrare artistică din aur și pietre prețioase realizată în secolul al XIV-lea, care înglobează  un fragment din Sf.Cruce a lui Hristos. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, data emiterii – 18.04.2007, seria – Mari mănăstiri ale Austriei, formă - rotundă, diametru – 32 milimetri, greutate – 17,3 grame, metal – argint, calitate – proof şi tiraj – 230000 exemplare.
Mănăstirea Melk este o abație istorică a benedictinilor din Austria, unul dintre cele mai faimoase locuri istorice ale creștinismului monahic European. Abația se găsește deasupra orașului Melk, situată pe un deal stâncos cu vedere spre valea Wachau a Dunării, în bundeslandul Austria Inferioară. Abația este una din foarte rarele locașuri care a funcționat continuu de la înființarea acesteia în anul 1089, fiind dublată de rara distincție de a fi fost și un loc al academismului teologic, dar și laic. Impresionanta clădire baroc a abației de azi a fost construită între anii 1702 - 1736 de către arhitectul Jakob Prandtauer, care a fost autorul a multe clădiri importante baroc a perioadei respective. Interiorul clădirii principale a fost decorată în interior de multiple picturi și fresce, toate fiind opera italianului Antonio Beduzzi, în timp ce biserica abației este decorată cu superbe fresce, realizate de asemenea în manieră baroc, toate realizări ale pictorului austriac Johann Michael Rottmayr. De o importanță aparte culturală este biblioteca abației care are o impresionantă colecție de manuscrise medievale, unele de o valoare incomensurabilă.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează Mănăstirea Sf.Paul. Aversul monedei prezintă o vedere de ansamblu a mănăstirii, iar reversul portalul de sud al bisericii abației. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, data emiterii – 10.10.2007, seria – Mari mănăstiri ale Austriei, formă - rotundă, diametru – 32 milimetri, greutate – 17,3 grame, metal – argint, calitate – proof şi tiraj – 230000 exemplare.
Mănăstirea Sf. Paul este un lăcaș benedictin de cult fondat în anul 1091, situat în localitatea austriacă Sankt Paul im Lavanthal, bundeslandul  Carintia. Este cea mai veche mănăstire operațională din Carintia. În cadrul incintei mănăstirii există o basilică ridicată la sfârșitul secolului al XII-lea în stil romanic. După incendiul din anul 1367 i s-a adăugat un tavan boltit ce conține 44 de fresce tiroleze realizare de către artiștii austrieci Friedrich și Michael Pacher. Decorarea interioară a bisericii datează din secolul al XVIII-lea și este opera artistului Philipp Jakob Straub. Sub altar este o criptă, în care sunt depuse sicriele  a de 13 dintre membrii familiei Habsburg.


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează Mănăstirea Klosterneuburg. Aversul monedei prezintă o vedere de ansamblu a mănăstirii, iar reversul un interior din mănăstire si un vitraliul cu chipul Sfântului Leopold III. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, data emiterii – 16.04.2008, seria – Mari mănăstiri ale Austriei, formă - rotundă, diametru – 32 milimetri, greutate – 17,3 grame, metal – argint, calitate – proof şi tiraj – 230000 exemplare.
Mănăstirea Klosterneuburg este un lăcaș de cult ce aprține Bisericii Romano Catolice și este situat în orașul Klosterneuburg, bundeslandul Austria Inferioară. 
Mănăstirea a fost fondată în anul 1114 de către Sfântul Leopold III de Babenberg și Agnes de Germania, cea de a doua soție a sa și are vedere la fluviul Dunărea. Mănăstirea în stil romano-gotic conține un muzeu cu o colecție de prețioase picturi și sculpturi aparținând stilurilor gotic și baroc.

***

DESPRE 
LIMBA ȘI POPORUL ROMÂN 

MICEAL LEDWITH, preot catolic irlandez (născut 1942) fără interese în România, confident al Papei Ioan Paul al II-lea, omul care a avut acces la cei 230 km de rafturi cu cărți și documente din arhiva Vaticanului și fost membru al Comisiei Teologice Internationale a declarat la TVR Cluj în decembrie 2012; “Chiar dacă se știe că latina e limba oficială a bisericii catolice, precum și limba Imperiului roman, iar limba română este o limbă latină, mai puțină lume cunoaște că limba română sau precursoarea sa vine din locul din care se trage limba latină și nu invers.” Cu alte cuvinte, nu limba română este o limbă latină, ci mai degrabă limba latină este o limbă româneasc. Declarația a fost publicată și în ziarul Libertatea din data de 7 aprilie 2013. Vezi linkul de mai jos;http://adevaruldespredaci.ro/noul-interviu-cu-miceal-ledwith-din-2014-fostul-consilier-al-papei-ioan-paul-al-ii-lea-dezvolta-afirmatia-socanta-ca-nu-limba-romana-este-o-limba-latina-ci-limba-latina-provine-din-precursoarea-l-2/.Majoritatea limbilor europene au rădăcina pe teritoriul României și a nordului Bulgariei. De asemenea, culturile europene își au rădăcinile în aceleași locuri. Aceste lucruri sunt susținute și de trimiteri la cercetările unor savanți englezi care ar demonstra faptul că zona României este ceea ce s-ar putea numi Vatra Vechii Europe!!! Referindu-se la istoria dacilor, Miceal Ledwith vorbește despre personalitățile a doi regi daci, deveniți eroi ai lumii antice, și subliniază că dacii aveau o cultură avansată, furată, distrusă sau falsificată de Imperiul Roman. (Istoria este scrisă de învingători, nu-i așa?). Mesajul încurajator din finalul interviului este acela că el crede că toate aceste lucruri vor fi cunoscute în curând de întreaga lume și vor fi acceptate ca adevăruri. Mai mult decât atât, îi roagă pe toți românii “să meargă mai departe și să își ia avânt” în acest proces de redescoperire a adevăratei lor istorii!

____________xxx____________

O MEDALIE ȘI

CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

D. Danielopolu și C.C. Iliescu 
Societatea română de cardiologie 50 ani 1947 - 1997
Această medalie este confecționată din tombac 
și are diametrul de 50 mm. 
Ea este opera gravorului român Mihai Fetița, 
de la Monetăria statului.
Daniel Danielopolu (1884 - 1955) a fost un medic, fiziolog și farmacolog român, profesor universitar la facultatea de medicină din București. A studiat interdependența dintre sistemul nervos somatic și cel vegetativ, a creat metoda viscerografică în medicina experimentală și în clinică, a adus contribuții la patogenia și tratamentul anginei pectorale. Precursor al teoriei sistemelor biologice și al biociberneticei, promotor al farmacologiei nespecifice a fost membru de onoare al Academiei române începând cu anul 1938.
Format la şcoala anglo-saxonă, prof. dr. Constantin C. Iliescu a desfăşurat o prolifică activitate profesională, fiind considerat creatorul specialităţii de cardiologie şi a şcolii de cardiologie din România. A fost primul profesor de cardiologie din România şi s-a implicat în înfiinţarea şi organizarea ASCAR (Asistenţa Cardiacilor), o instituţie care a contribuit la dezvoltarea unei reţele de asistenţă în toată ţara pentru prevenirea, depistarea şi tratamentul afecţiunilor cardiace. Constantin C. Iliescu (1892 – 1978) a urmat studiile secundare la Liceul Negruzzi din Iași, iar studiile universitare la Facultatea de Medicină din București. Între anii 1948 și 1959 este profesor la spitalul Caritas, pentru o perioadă fiind decan al Facultăţii de Medicină. Până la pensionare (1964) este profesor de cardiologie la spitalul ASCAR. Între 1959 şi 1975 a fost expert OMS pe probleme cardiovasculare. A fost membru al Academiei Române (1964), membru de onoare al Academiei de Știinţe Medicale (1969), al Societăţii Regale de Medicină din Londra și al societăţilor de cardiologie din mai multe ţări europene.

Set 2 insigne - Dinamo București
Fotbal Club Dinamo București, pe scurt Dinamo, este un club profesionist de fotbal din București, fondat în anul 1948, care evoluează în Liga I. Echipa își dispută meciurile importante de acasă pe Arena Națională iar celelalte meciuri pe arena Dinamo. Din punct de vedere al numărului de trofee, Dinamo este al doilea cel mai prestigios club de fotbal din România, având în palmares 18 titluri naționale, 13 cupe naționale și 2 supercupe. Fostă echipă a Ministerului de Interne, istoria lui Dinamo a fost marcată de rivalitatea permanentă cu alt mare club bucureștean, Steaua, echipa Ministerului Apărării Naționale, întâlnirile dintre cele două echipe de fotbal fiind considerate ca fiind cele mai importante meciuri ale anului, adesea decisive pentru câștigarea campionatului. Sus am postat logo-ul actual al clubului de fotbal Dinamo București.
Insignă - Consfătuirea de educație sanitară - Arad - 24 mai 1985
Municipiul Arad este reședința și cel mai mare oraș al județului Arad, situat pe cursul inferior al râului Mureș, în vestul României. El numără aproximativ 150000 de locuitori. Municipiul Arad constituie pentru vestul României un punct important în ceea ce privește industria, și este de asemenea un nod important în transporturile feroviare, rutiere, având și aeroport. Istoria Aradului este una îndelungată care începe cu primele așezări umane pe actuala vatră a orașului, în nordul râului Mureș și mai apoi cu apariția primei cetăți de pământ situată la Vladimirescu, în jurul secolului al X-lea. Prima atestare documentară a zonei Aradului ne parvine din anul 1028. Dedesubt am postat drapelul şi stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Arad precum și o fotografie cu Palatul de Justiție - Arad.

Insignă - Combinatul siderurgic Reșița 
Data de 1 noiembrie 1769 marchează începutul ridicării Uzinei Metalurgice Reşiţa, iar la 3 iulie 1771 se dau în folosinţă primele două furnale ale uzinei. În anul 1851 se laminează prima şină de cale ferată la Reşiţa. În anul 1854, statul austriac concesionează uzina consorţiului internaţional, societate de cale ferată - STEG. În anul 1862 se construieşte aici prima locomotivă Tender STEG cu 10 roţi cuplate.
În anul 1920 se înfiinţează Societatea anonimă "Uzinele de Fier şi Domeniile din Reşiţa - UDR", iar în anul 1936 se înfiinţează Grupul Reşiţa - Malaxa. În anul 1962 Combinatul Metalurgic Reşiţa se reorganizează numindu -se Combinatul Siderurgic Reşiţa. În anul 2000 are loc privatizarea C.S. Reşiţa, 94,4891 % dintre acţiuni fiind cumpărate de Corporaţia Noble Ventures Inc din Statele Unite ale Americii. 
Reșița (în maghiară Resicabánya, în germană Reschitz, în cehă Rešice, in croată Ričica), este capitala județului Caraș Severin din România, provincia Banat, care numără aproximativ 84000 de locuitori. Istoric, localitatea este atestată din secolul al XV-lea cu numele de Rechyoka și Rechycha. Cercetările arheologice au descoperit în acest spațiu urme de locuire din perioada neolitică, dacică și romană. Este menționată în 1673 cu numele Reszinitza, ai cărei locuitori plăteau impozite către pașalâcul Timișoarei, iar în anii 1690 - 1700 izvoarele o amintesc ca depinzând de Districtul Bocșei împreună cu alte localități din Valea Bârzavei. Conscripția din anul 1717 o menționează cu numele Retziza, având 62 gospodării impuse de către stăpânirea austriacă nou instaurată aici. Ea devine din 3 iulie 1771 locul de întemeiere a celui mai vechi și important centru metalurgic de pe continentul european. Odată cu nașterea uzinelor, se pun bazele Reșiței industriale. Sus am postat stemele comunistă și actuală ale orașului Reșița și o fotografie cu Primăria Reșița.

Insignă - Campionatele universitate
Nu am niciun fel de informații despre această insignă.

____________ooOoo___________


PERSONALITĂȚI POLITICE

PE BANCNOTELE LUMII
100 coloni 1947 - Costa Rica
Jose Maria Castro Madriz a trăit în perioada anilor 1818 - 1892 și a condus, ca președinte, statul Costa Rica în perioada anilor 1847 - 1849 și 1866 - 1868.

Câteva vignete de pe acțiuni poloneze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 28.03.2014